jlelias1956 schreef op maandag, 28 februari 2005, 23:12:
> Is er iemand die dit onkruid kent en weet of het schadelijk is
> voor paarden? Het zit namelijk veel in het hooi dat we aan de
> paarden geven.
> De foto heb ik bewust groot gelaten voor de duidelijkheid, maar
> het bestand is niet echt zwaar.
>
http://home.tiscali.be/jeanluc.elias/paarden/onkruidhooi.jpg > Groetjes,Jean-Luc
Bonnuit Jean-Luc,
Eindelijk weer es een makkelijk rechttoe rechtaan vraagje waar ik iets mee kan en leuk vind. Ik reageer maar even cumulatief op alle voorgaande posten aangezien de draad niet klopt.
"Zuring" was alvast goed, Frouk

Aan het contrast tussen dun en dik in stengels te zien denk ik dat het een redelijk groot kruid is (mooie foto's maak je trouwens! - bij fotograferen van specimen echter is het beter een lineaal o.i.d. in het beeld op te nemen). Dan zie ik wat ik voor een nogal groot blad aanzie, belangrijk bij determinatie van Rumex, en meervoudige takken. En verder moeten we naar de vruchtklepjes kijken en dat is minder duidelijk op de foto, maar ze lijken me, bij uitvergroting, stekelig toe.
Pakken we Heukels' flora erbij, en komen op Rumex obtusifolius L. uit -
Ridderzuring dus.
Ridderzuring is algemeen voorkomend, en een vrij typerende plant op de "paardenwei" en ruigten. Dat het in je hooi zit is dus niet zo heel raar. Dat er in zuring (geldt voor het gehele geslacht) veel oxaalzuur zit heeft Ivanhoe goed opgezocht. Niet leuk dus om dat in GROTE hoeveelheden in je hooi te hebben. Maar vooral omdat je voor de kat z'n viool hooit, want ik verwacht eigenlijk dat je paarden het niet eten. Mijn ponies laten zuring in het hooi tenminste altijd liggen. Pas als alles op is beginnen ze er eventueel aan te klungelen. Is dat bij jou ook zo?
De giftigheid is zover ik weet echter beperkt voor paarden. Daarbij kun je vergelijkend aan bijvoorbeeld rabarber denken (wat nog sterker oxaalzuurhoudend is - je kunt zuring i.p.v. rabarber in de keuken toepassen).
Groeten, Egon