InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 333½ van 531
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Volg datum > Datum: maandag 8 augustus 2011, 15:438-8-11 15:43 Nr:234681
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:234602
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dominantie en domesticatie, was: Bit-vraag Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
cheyenne26 schreef op zaterdag 6 augustus 2011, 8:51:

> Domesticatie is zeker iets wat bij honden meespeelt en idd heb ik altijd
> geleerd dat zij ons zien als een groepsgenoot.

We leren zoveel flauwekul... de helft van mijn biologie-middelbareschool-boekjesinhoud is achterhaald.

> Maar dan vraag ik me wel af
> waarom een paard dan bv zijn hoofd over je schouder legt of je bij wijze
> van spreken omver loopt. Is dat dan niet omdat hij de baas over je wilt
> spelen of jou niet accepteerd als leider? Of wat is daar de achterliggende
> gedachte dan van? Er wordt zo vaak gesproken van dominantie, dat ik
> nieuwsgierig ben naar wat het dan betekent.

Hoe kan flauwekul ontstaan?
1921: Schjelderup-Ebbe (these) heeft indertijd de "pikorde" ontdekt/bestudeerd bij kippen.
Vanuit onderzoek bij wolven, en die pikorde van S.E., werd de term "dominantie" populair in ethologie.
Vervolgens, rond 1970 ondertussen... met de toename van interesse in natuur druppelde ethologie, gedragskunde, door naar een breed lekenpubliek en werden films met meestal nonsenscommentaren op massamedia vertoond.
Nu is echter allang gebleken dat het wolven-dominantie-onderzoek niet zo goed was, omdat het om dieren in gevangenschap ging. In Canada is nieuw onderzoek gedaan bij wel echt wild levende wolven dat de populaire schoolboekjes kennis nogal onderuit haalt, maar het schijnt dus ook weer 10-tallen jaren te moeten duren voor die popiejopie versies aangepast worden.
Ik heb eerder al daarover links op PN gezet.

Echter, wellicht kan dat achterhaalde beeld van dominantie uitgerekend bij domesticatie en een "multispecies-gezin" min of meer wel juist zijn omdat er sprake kan zijn van een soort gevangenschap, een gehoudenheid. Voorzichtige formulering he?
Zo voorzichtig omdat gevangenschap voorbehouden is aan de perceptie van de gevangene! Veel diersoorten, ook mensen, sluiten zich dan ook al dan niet tijdelijk op in hun persoonlijke gevangenis (maar dan wordt het ineens "territorium" o.i.d. genoemd) en zijn daarmee tevreden.

Het lijkt mij voor de hand liggend dat het juist die huishonden zijn waarbij mogelijk dominantiepatronen als interspecies gedrag met hun mensen waar te nemen zijn, als dat samen gaat met een minder gelukkig uitgevallen imprint naar mensen toe ten koste van speciesidentiteit (deze honden zullen dan ook gedragsgestoord en/of emotioneel gehandicapt zijn t.o.v. hun soortgenoten. Onder ponies zie ik dit dus echt nooit, "zélfs" niet bij mijn Els).
Echter:
Als baasje doet wat hond wil (bijv. dat de hond feitelijk leidt bij het uitlaten) omdat ze dat beide prettig vinden, of als baasje niet aan het voer in de bak mag komen, wil dat zelfs nog niet zeggen dat die hond dominant is.
Als een hond van zich af bijt omdat de grens van wat acceptabel onprettig gevonden wordt is bereikt, wil dat nog niet zeggen dat die hond dominant is.
Als een hond zijn mens meent te moeten verdedigen wil dat nog niet zeggen dat die hond dominant is.

Dominantie is blijkbaar een moeilijk onderwerp (de wiki erover vind ik ook discutabel), onder hondenmensen zijn de zelfde soort misvattingen die dominantie genoemd worden ook algemeen. Nogmaals, echte dominantieproblemen als in aanvechten van een noodzakelijke relatie-hiërarchie tussen verschillende soorten lijkt me mogelijk bij domesticatie maar is nmm als gedragssequence zeldzaam, alleen al omdat het om perceptioneel sociaal gelijkwaardige relaties vraagt (ja, meervoud) waarbij minstens 1 van de participanten totaal in de war is.
Voorbeeld:
De duitse herder reu uit een gezin die vindt dat mamma niet van pappa is maar van hem... ja, dat zou makkelijk tot een klassiek dominantieconflict kunnen leiden denk ik maar ook dan moet je enorm oppassen voor interpretatiefouten! Het kan immers ook nog zijn, om maar wat te noemen, dat de hond het gezin niet als eenheid ziet doch slechts op mamma als zijn enige echte baas gefixeerd is en meent die te moeten beschermen tegen de handtastelijkheden van paps, die eerder als periodieke indringer beschouwd wordt omdat die er vaker niet is dan wel (moet werken, of wat dan ook), dito t.o.v. kinderen die dagenlang naar school moeten :-P
Maar zo vreselijk in de war zijn de meeste honden nu ook weer niet en dat zoiets met seks te maken moet hebben (want de "alfa-reu" is de enige die dekken mag) ben ik het ook al mee oneens - het gaat om relatie-pikorde, om hoe de hiërarchie tussen relaties is opgebouwd.
Echte dominantie van gedomesticeerde dieren naar mensen toe heb ik zelf alleen bij geiten waargenomen. Da's gelukkig heel wat minder riskant dan mislukte nepwolven.

Hoe zit het dan wel met al die beweerde dominantie die geen dominantie is?
Simpel! Nmm niet ingewikkelder dan de gewone afwegingen van beloning en straf in stimuli waarbij de re-actor onder invloed van o.a. soorteigen biologische achtergronden bepaalt hoe de magnituden daarvan worden ervaren. Dat mechanisme werkt wel universeel, zonder soortgrenzen.

> En joop je hebt gelijk over dat er verschil tussen vluchtdier zit en
> prooidier, maar er zit zo weinig verschil in qua trainen

Je bedoelt met "trainen", denk ik, "beleren".
Zoals al gezegd werken de principes door middel waarvan geleerd wordt universeel. Zelfs regenwormen kun je leren bij een obstakel alleen maar rechtaf te kruipen.
Volg datum > Datum: maandag 8 augustus 2011, 16:048-8-11 16:04 Nr:234683
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:234681
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dominantie en domesticatie, was: Bit-vraag Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
e m kraak schreef op maandag 8 augustus 2011, 15:43:



Een wetenschapper van Nobel-prijs niveau die zich ook veel met agressie, dominantie en domesticatie bezig gehouden heeft was prof. Lorenz. Beroemd zijn zijn ganzen geworden:
google maar eens op foto's van Konrad Lorenz!
Met een foutieve uitgevallen imprint dachten die ganzen dat de prof. hun moeder is en een soortgenoot. Is dat niet maf? Hij ziet er toch niet echt als een gans uit... maar veel gedrag wordt gedicteerd door sleutelprikkels (zie prof Tinbergen) en is zo verklaarbaar.
Ik kan me dus helemaal voorstellen dat die ganzen hun soorteigen dominantie gedrag, als dat bestaat, naar de prof. uiten.

Honden, ganzen. Eindelijk kan ik wat over paarden zeggen: ik ben nog niet een (1) paard tegen gekomen die dacht dat het een mens was en volgens mij kan het niet of nauwelijks.
Ik heb zelfs, en ik niet alleen want vroeger was het gebruikelijk dat je er bij veulenen als de kippen bij bent om te "helpen" veulen droog te wrijven etc., voor "papa-paard" gespeeld tijdens geboorten zonder het voor elkaar te kunnen krijgen. De weg naar dominantiegedrag via species indentiteit en foutieve sleutelprikkel is er eenvoudigweg niet.

Maken jullie nu eens een lijst van alle dingen die als dominantie van paarden worden gezien, zoek maar joetjoeps op die we kunnen bekijken, etc. Ik zie alleen maar vooral ontsnappings-pogingen in allerlei vormen, geen dominantie.
Volg datum > Datum: maandag 8 augustus 2011, 19:358-8-11 19:35 Nr:234688
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:234687
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mag je een ander dwingen om bitloos te rijden? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Ilona Kooistra schreef op maandag 8 augustus 2011, 19:17:

> e m kraak schreef op maandag 8 augustus 2011, 12:18:
>
>> Anne Maria schreef op zaterdag 6 augustus 2011, 12:24:

MAAR het is de site van Frans EN ILONA hoor
> :-P Ik heb nota bene ZELF de naam bedacht, 8 jaar geleden ofzo grrr

Dat dacht ik toch echt niet. PN bestond al en Frans had (dacht ik/zo zit het in mijn herinnering) nog een ander scharrel toen ik al op het forum was. Dat is misschien ook wel te traceren in het PNforum... ;-)
Maarruh, het is mij allemaal best hoor - doet niet zo terzake eigenlijk :-D
Volg datum > Datum: dinsdag 9 augustus 2011, 11:209-8-11 11:20 Nr:234700
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:234696
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dominantie en domesticatie, was: Bit-vraag Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
jennet schreef op maandag 8 augustus 2011, 23:46:

> Dominatie is aggresie? Dominantie is controle hebben?

Nee, bij alles waar je contrôle over hebt (de computer bijvoorbeeld), heb je geen dominantie nodig LOL
Dominantie is gedefinieerd als een intraspecies regulerende sociaal-agressieve eigenschap die we, in Jip en Janneke formulering, een drang tot overheersen zouden kunnen noemen. Of je dat nu agressief of assertief noemt... mwa.
Als je er heel veel over wil weten moet je Lorenz erover lezen; dat is dan meteen in het tijdsbeeld waarin de ideeën omtrent dominantie in de gedragswetenschap "hot stuff" waren.

Eigenlijk moet je het ook nog in een breder biologisch wetenschappelijk kader zien. Waar het de biologen eigenlijk om ging is het aantonen van survival-of-the-fittest mechanismen. Evolutie in werking dus. Daar is men sinds Darwin tot op heden nooit echt uitgekomen (volgens mij om reden dat de belangrijke aanname dat evolutie werkt op basis van zo een competitief model aan alle kanten mankt en foutief is, maar dan dwalen we wel heel erg van het paarden-topic af).

> Studie-materiaal: http://homepage.ntlworld.com/zareeba/dominance.pdf
> Je moet er wel zin in hebben, 16 pagina's in het Engels:)

Jep, gezien en even gelezen - zou iedereen hier moeten doen want het is een goed stuk! :-D

> Filmpjes heb ik niet en als die er al zijn, zeggen ze nog niks want er
> zijn zoveel factoren die invloed hebben dat we nooit zullen begrijpen hoe
> het werkelijk zit en de wetenschapper als zodanig ook niet...staat niks
> vast! Zie de link!

Ik doelde uiteraard op de obligate stukjes al dan niet natural horsemanship waarin de dominantie wel even aangewezen wordt door de expert-paardenmens. Ik heb er nog niet 1 gezien waarin werkelijk dominantie gaande was.
Volg datum > Datum: dinsdag 9 augustus 2011, 16:559-8-11 16:55 Nr:234722
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:234721
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dominantie en domesticatie, was: Bit-vraag Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
joop schreef op dinsdag 9 augustus 2011, 16:45:

> ik vond de conclusie ook mooi, het is juist daarom dat ik me verbaasde dat
> de schrijfster het zelf niet toepast,

Niet toepast? Hoezo? Hoe kun je nu dominantie toepassen bij een andere diersoort die daar niet eens aan doet?
Moet je dan je paard eerst met veel geduld gaan leren hoe dominantie in elkaar zit volgens onze geleerden?
ehm

> of misschien is ze nog niet zo ver
> dat ze weet dat zweep en bit niet tot de vriendelijke hulpmiddelen behoren
> :-P

Heeft niets met dominantie te maken.
Volg datum > Datum: dinsdag 9 augustus 2011, 22:079-8-11 22:07 Nr:234736
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:234732
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dominantie en domesticatie, was: Bit-vraag Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
jennet schreef op dinsdag 9 augustus 2011, 20:40:

>> Ik doelde uiteraard op de obligate stukjes al dan niet natural
>> horsemanship waarin de dominantie wel even aangewezen wordt door de
>> expert-paardenmens. Ik heb er nog niet 1 gezien waarin werkelijk
>> dominantie gaande was.
>
> Filmpjes zijn er niet van en kan dus ook niet! Je hebt me dus laten zoeken
> naar zo'n soort broodje-aap verhaal!

Dat was toch echt de bedoeling niet. Ik weet zeker dat joetjoep vol staat met "trainers" die dominantie-flauwekulverhalen uit hun duim zuigen.
Volg datum > Datum: dinsdag 9 augustus 2011, 23:429-8-11 23:42 Nr:234743
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:234740
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe dazenvallen al gestolen! Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Merel Stoffers schreef op dinsdag 9 augustus 2011, 22:42:

>
> Iemand die zijn hele leven (vanaf student) in Leiden woont zou volgens de
> statistieken zeven fietsen verliezen door diefstal.. :-(
>
> Ik geloof het nog ook...

Hmm... dat lukte me in Amsterdam 30 jaar terug wel binnen 1 jaar; ik vrees dat er weinig verbeterd is.
We hebben indertijd eens met studenten een kunstproject gedaan met museum Fodor, een hele berg fietsen met werkelijk een HELE BERG sloten voor de deur gezet. Die waren bij het sluiten van de tentoonstelling allemaal foetsie!
Volg datum > Datum: woensdag 10 augustus 2011, 15:3310-8-11 15:33 Nr:234784
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:234781
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mag je een ander dwingen om bitloos te rijden? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Nathalie Lagasse schreef op woensdag 10 augustus 2011, 14:34:

> Ik kan me wel voorstellen dat die muilezel een goede leerschool is geweest
> voor Jarno. Pat Parelli zegt vaak: 'je MOET een muilezel behandelen zoals
> je een paard HOORT te behandelen' maw. bij een paard kom je er mee weg om
> dwang of wat dan ook te gebruiken, bij een muilezel gewoon niet.

Kun je mij dan uitleggen waar Parelli het fase1-2-3-4-druk-systeem op gebaseerd heeft?
Fase 1, desnoods 2, kan ik me iets bij voorstellen; dat kan een vorm van shaping of modding of hoe je het noemen wilt zijn.
Fase >2 kan nmm niet anders dan aversief bedoeld zijn. Dat werkt inderdaad heel slecht bij ezels, zebra's, muildieren, e.d.
Volg datum > Datum: woensdag 10 augustus 2011, 18:3610-8-11 18:36 Nr:234794
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:234787
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mag je een ander dwingen om bitloos te rijden? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Frans Veldman schreef op woensdag 10 augustus 2011, 17:44:

> In het geval van de muilezel zul je dus fase 4 definieren als datgene
> waarop de muilezel correct reageert, en daarvoor leg je de fases waarop ie
> niet reageert maar waarop je wel wil dat hij gaat reageren.
>
> Als Nathalie hier anders tegenaan kijkt dan moet ze het maar zeggen.

Ik begrijp uit jouw opvatting ervan dat het essentieel als zgn. backchaining bedoeld is. Die bedoeling of uitleg lees ik echter nergens bij meneer Parelli.

Probleem nmm is dat deze backchaining een open eind heeft als je niet weet waar je te beleren dier op reageert. Feitelijk, denk ik, ga je er dan toch van uit dat ieder dier op een gegeven moment (fase -tig) wel op een aversieve stimulus van voldoende magnitude reageert. Sleutelbos bijvoorbeeld (weet je nog?). Dan vervangt een fase-miniem op den duur een fase-botbreuk en zie ik het verschil met de diverse andere "traditionele" benaderingen technisch niet behalve dat het magnitudebereik van bijv. bitten e.a mechanische SM-constructies nogal absurd is.

Ik bedenk veel liever een backchain die uiteindelijk leidt naar iets leuks, dus een uiteindelijke r+ jackpot. Via deze weg wordt proefdieren de meest ingewikkelde dingen geleerd. O.a hindernisbanen met ratten en noem maar op.

We staan hierin al jaren tegenover elkaar en ik snap niet dat je mij niet snapt LOL
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 333½ van 531
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact