Clickertrainen: Piet heeft een hele tijd geleden eens geschreven dat wij (Frans en ik) eerst maar eens een kip moesten leren om 10 sec hard aan een elastiekje te trekken (want als je dat kunt, kun je het goed). Destijds heb ik daar een begin mee gemaakt maar het lieve hennetje in kwestie was dood op de dag na onze eerste clickeressie (waarop ik haar geleerd had op schoot te zitten)

Ze was al heeeeeeeeeeeeel oud en de laatste van de oude garde. Ik vond het heel erg en ook demotiverend om er verder mee te gaan want ja een kip heeft nou eenmaal meer kans om dood te gaan dan een ander dier dat wij houden en ik vind doodgaan altijd al erg maar het is nog veel erger als het een dier is waar je iets speciaals mee hebt, en het trainen van een dier geeft dat iets speciaals... Ik wilde mezelf geen extra pijn meer doen en ben dus gestopt.
Toen maar aan mijn lievelingskat begonnen en die kan nu braaf zitten, kusjes geven en een "high five" geven, haha dat laatste erg grappig en hij doet het nog steeds terwijl ik al tijden geen voerbeloning meer heb gegeven. Maar goed, het is geen kip en Piet (en Bob) zeggen dat als je een kip kan clickertrainen, je praktisch alles kan trainen. Ik ben het daar trouwens mee ONeens want een kip is een verademing om te trainen, die leren super snel! Dat terzijde.
Maar goed ons nieuwe, inmiddels helaas moederloze kieken is bijna drie maanden en ik ben een paar dagen geleden begonnen om haar (denk ik, eerst dacht ik hem) te clickeren. Het begin was nog niet zo gemakkelijk. Haha ze sprong omhoog als ze die enge CLICK hoorde (ik doe het met haar met een echte clicker, bij de paarden niet) en ze vond het bakje waar ze uit moest pikken DOOD eng. Eerste les was dus
desensitizen 
(eerst zonder het bakje, "click" en beloning eten uit de hand, daarna pas bakje geherintroduceerd) Daarna heb ik haar geleerd om op een gekleurd kaartje te pikken, dat deed ze niet uit zichzelf maar leerde ze d.m.v. shapen echt binnen minder dan(!) een minuut, was heel grappig om te zien. Toen was ze clickerwise (snapt dat zij iets moet doen en dat ze iets krijgt als ze het goed doet). Dus gisteren overgestapt op de volgende oefening: trekken aan een elastiekje. Eerst dacht ik dat ze dat wel uit zichzelf zou proberen als ik het zou bewegen als een worm maar mooi niet

ze vertikte het om te pikken maar kippen leren super snel en binnen no-time was ze geshaped dat ze iets moest doen met dat elastiekje en ik ben toen gestopt toen ze hem een paar keer had gepikt (jackpot gegeven: bakje met voer ipv een pikje in het bakje). Vandaag de tijd uitgebreid en dat is gelukt. Op dit moment trekt ze er ca 2 seconden aan maar nu loop ik tegen een probleem aan. Ik heb de laatste dagen al gezien dat ze eigenlijk niet genoeg drive heeft (niet genoeg honger), als ze te lang geen goed antwoord laat zien en dus niks krijgt, wandelt ze weg en gaat ze gewoon andere dingetjes die ze vindt eten (tsja, ze scharrelen op 2 ha...).
Piet: volgens mij zou ik het haar heel erg snel kunnen leren als ik haar zou opsluiten in een kooi en op een kale tafel, zonder grasjes, mieren en andere dingetjes neer zou zetten maar zo is de situatie niet en ik wil dat haar niet aandoen! Ze leert enorm snel, echt leuk, maar de motivatie is niet heel erg sterk omdat ze toch al die andere dingen heeft die ze kan eten. Is het realistisch om haar dan toch te motiveren door te gaan en de tijd uit te breiden naar 10 seconden? Of kan ik beter wachten tot het sneeuwt in de winter en ze voor hun voer afhankelijk zijn van ons omdat er niks te vinden is buiten?
Wat denken jullie?
--
Ilona