Nathalie Lagasse schreef op zaterdag 3 september 2011, 13:03:
> Christel Provaas schreef op zaterdag 3 september 2011, 7:58:
>
>> Wat een fijn oplettend paard!

> Nu is het wel de bedoeling dat te gaan verfijnen

en in de gevorderde
> zijgangen kan je het dan anders doen, zoals in de klassieke dressuur (bv.
> schouder binnen met gewicht wat naar buiten), maar zo ver ben ik nog
> nauwelijks.
Dank je!
Ik zie beide richtingen gebeuren en vraag mij al levenslang af wat waarom werkt. Het antwoord is ook niet eenduidig, dat weet ik. Want ik zie dat beide manieren kunnen werken.
Of je gewicht is daar waar het paard naartoe gaat (Philippe Karl, en de meeste andere klassieke leermeesters). Of je gewicht drukt het paard onder je weg zoals de Duitse school en PP blijkbaar ook prefereert. Precies andersom dus.
In een Working Equitation-clinic van Petra Rössler waaraan ik met Cadiz deelnam, werd benadrukt dat "tegenhangen" alleen werkt als je tevens ook flink been geeft, waarmee je dus eigenlijk tegenstrijdig bezig bent. Het paard gaat dan ondanks het tegenhangende gewicht toch wel opzij mits het been maar duidelijk genoeg inkomt. Daarbij leert een paard snel genoeg wat je wil (dat is nl wat je beloont) en knoopt daar een bepaalde uitvoering aan vast. Maar dat is wat onsubtiel, ze noemde het ook een specifiek amerikaanse wijze.
Ik heb de verschillende gewichthulpen op mijn eigen paarden losgelaten. Bij Cadiz helpt het belasten van de bil aan de zijde waar je naartoe gaat, en ook kijken die kant op omdat dan je rompdraaiing klopt. "Tegenhangen" (ik noem het oneerbiedig zo maar kan even geen beter woord vinden) heeft bij hem een averechts effect; hij wil onder het gewicht blijven en laat zich niet wegduwen door het ruitergewicht zoals
Parelli doet.
Mijn andere paard, Buck, is veel minder bezig met mijn gewicht en luistert gewoon naar been, ongeacht waar mijn gewicht zich bevindt.
Wat ik mij nu afvraag, is wat voor het paard logisch voelt. Niet wat hij aangeleerd heeft, maar wat zijn eigen lichaamsbalans hem ingeeft.
Als ik kijk naar filmpjes van WE waarin een onderdeel zijwaarts over een balk gaan zit, zie ik ook verschillende gewichthulpen voorbij komen. Blijkbaar hanteert men beide.