Helena Sidiropoulos schreef op donderdag 8 september 2011, 10:29:
> - als ze later dan eind november hun vacht verliezen door een deken op te
> leggen, maken ze die dan ook niet meer opnieuw aan? (dus dan moet dat
> constant op?)
Paarden kunnen maar twee keer per jaar een vacht maken. Die groeit na het doorkomen een tijdje door, maar op een bepaald moment stopt dat volledig. Ik meen me te herinneren dat ergens in december de haargroei wordt onderbroken, de haren zijn dan gedoemd om uit te vallen. Dat gebeurt dan gelukkig nog niet, de haren blijven nog een tijdje "plakken", maar technisch gezien bestaat de hele vacht dan al uit "losse" haren. Na een rustperiode beginnen de haarzakjes dan al weer zomervacht te maken, maar het duurt dan nog maanden voor de haren boven de huid beginnen uit te steken.
> - ik ving ook op dat zo'n nulgrams deken er net voor zorgt dat ze hun
> vacht niet rechtop kunnen zetten: klopt dat? (indien nodig bij rukwinden
> in de winter en geen windbreker)
Kijk maar eens goed hoe bij koud weer de wintervacht van het paard eruit ziet. Soms net een kat die zijn haren van schrik op heeft gezet. Er is maar weinig druk voor nodig om dit plat te houden. En voor de duidelijkheid: het is niet de vacht die isolerend werkt, maar de lucht tussen de haren. Net als bij glas eigenlijk: via de ruiten verlies je een hoop warmte, maar verander je datzelfde slecht isolerende glas in glaswol dan is het ineens een perfecte isolator. Het enige verschil is de opgesloten lucht tussen het glas. Het is dan ook enorm belangrijk dat de vacht zo "los" mogelijk is, zoveel mogelijk lucht tussen de haartjes kan opsluiten.
Water is natuurlijk een grote vijand: waar water zit kan geen lucht meer zitten. En water is een slechte isolator. Dat verklaart dan ook weer waarom paarden het gemakkelijker koud kunnen krijgen bij de combi water en wind.
Het belangrijkste wapen is de vettigheid van de vacht. Water hecht niet aan vet. En de lange dekharen zijn strategisch zo gelaatst dat het water langs die haren naar beneden glijdt en vervolgens aan de uiteinden in druppels verandert, die uiteindelijk vanzelf op de grond vallen.
Een deken ruineert dit alles. Dekens nemen vet op uit de vacht, die daardoor minder waterafstotend wordt. De dekharen die water moeten afvoeren worden platgedrukt zodat ze als ze het water afvoeren het water juist dieper in de vacht laten glijden. Kortom, begin je eenmaal aan een deken dan zit je er eigenlijk aan vast.
> daarvoor dacht ik ook dat de stal een windbreker was, maar toen ben ik dus
> langs alle kanten van de schuilstal gaan staan en overal was er wind...
Mensen zijn niet zo goed in het beoordelen van wind. We voelen wel een luchtstroom maar het is moeilijk te bepalen hoe sterk die is. Natuurlijk is er overal rond een object wind, maar de sterkte daarvan is bepalend hoe groot de afkoeling is. En die is echt wel minder rond een object als een schuilstal.
> ik ga ook eens checken of ik niet van die houten panelen kan plaatsen in
> een hoek aan de stal (als het mag van dat meneertje dat me de wei verhuurt)
Het klinkt misschien gek, maar de beste beschutting tegen wind krijg je met halfdoorlatende panelen. Achter een solide object krijg je namelijk een lage druk zone waardoor de wind er juist omheen slaat. De luwte die je maakt is dan minder dan een paardlengte lang. Panelen met spleten, gaten, of gewoon struiken doen het veel beter als windbreker.Je doel is niet om de wind weg te halen (dat gaat gewoon nooit lukken) maar om de wind te verminderen tot een acceptabel niveau.
Frans