InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 306½ van 338
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Volg datum > Datum: donderdag 8 september 2011, 0:348-9-11 00:34 Nr:236360
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:236357
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: WIND! Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Nils Vellinga schreef op woensdag 7 september 2011, 23:00:

> Maar nee, serieus, voor die enkele dag of misschien 2 dat het eens zulk
> weer is, zou ik me geen zorgen maken. Eens een dag (of 2 ;-) ) minder eten
> kan ook al geen kwaad.

Zo doen wij het ook al jaren. Afgelopen dagen hebben we de paarden een paar keer zien rillen. Zoals elk jaar rond september-oktober. Ik rilde trouwens ook toen ik ze 's nachts nog een strook gras erbij gaf. Voor mij een teken dat de zomer ten einde loopt en ik weer de gewoonte moet gaan oppakken om iets warms aan te trekken voordat ik 's nachts naar buiten ga. Voor onze paarden is het rillen een teken dat ze vaart moeten gaan zetten aan het kweken van een wintervacht en dat de stofwisseling in de winterstand moet worden gezet.
De paarden NU die ril-ervaring ontzeggen kan wel eens tot gevolg hebben dat ze minder/later een wintervacht aanmaken, de stofwisseling langer op zomerstand laten staan, en dus netto uiteindelijk meer kou lijden. Ik heb er alle vertrouwen in dat de natuur het goed heeft geregeld en als mensen gaan rommelen aan zo'n systeem dan doet dat vaak meer kwaad dan goed. Dat is tenminste bijna altijd zo als mensen het denken beter te weten dan de natuur.
Ook al staan de paarden nu wat te rillen, echt koud is het nu gewoon nog echt niet, de temperatuur blijft hier ver boven de 10 graden. Als je nu al een deken opdoet, wat ga je dan doen als het straks 10 graden kouder is en het weer regent en waait? Dan kun je zo ongeveer wel de hele winter een deken opleggen.

> Overigens, dicht bij de stal staan ze ook in een luwte, zelfs als de wind
> op de opening staat.

Paarden zijn daar erg goed in, bij ons gaan ze soms rond de vijver liggen want daar loopt de grond wat af en hierdoor liggen ze ook wat in de luwte.

> Is je paard niet ziek- oud- of gebrekkig, laat het dan met rust.

Bij ons is er bij die jaarlijkse rilperiode september/oktober nog nooit een paard ziek geworden. Na die rilperiode is het rillen gewoon voorbij ook al stormt het met 3 graden boven nul.

> Dat "open"waaien van de vacht hebben we al eens getest met de Föhn (en
> ik was niet de enige) Het zijn slechts de dekharen van de vacht die
> verwaaien, de ondervacht blijft gewoon intakt.

Het zou ook wel een ongekend ernstige fout van de natuur zijn geweest als er geen rekening was gehouden met wind. Voor zover ik weet komt wind voor in alle natuurlijke leefgebieden van het paard. Vaak zelfs hardere wind dan we in Nederland hebben.
De meeste zoogdieren hebben net zo'n vacht als een paard en die staan ook zonder deken.

Frans
Volg datum > Datum: donderdag 8 september 2011, 9:488-9-11 09:48 Nr:236370
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:236361
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: WIND! Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Piet schreef op donderdag 8 september 2011, 7:39:

>
> Ik vraag me af hoe groot het aandeel lage temperaturen is in het verharen
> en hoe groot een korter of langer wordende daglengte.

Volgens mij is de waargenomen daglengte voornamelijk bepalend voor het tijdstip van de rui, en de waargenomen temperatuur voornamelijk bepalend voor de dikte van de vacht.

Een deken zal het tijdstip van de rui niet beinvloeden, maar wel de dikte van de vacht. Dit laatste hoort geen discussiepunt te zijn gezien het veelvuldig gebruik van dekens juist om een dikke wintervacht te voorkomen.

Kortom, nu een deken gebruiken is korte termijn politiek. Het paard hoeft dan nu met temperaturen boven de 10 graden niet te rillen, maar zal wel anticiperen door een dunnere vacht te gaan maken (net als de "sport"paarden met dekentjes om), en het hierdoor de hele winter door kouder hebben dan een paard dat nu ongestoord de temperatuursverandering mag beleven. Bedenk dat de periode waarin het paard zijn vacht kan beinvloeden maar tijdelijk is. Een paard dat nu een verkeerde inschatting maakt aangaande het klimaat (al dan niet veroorzaakt door menselijk ingrijpen met dekentjes) kan niet halverwege de winter alsnog de vacht aanpassen).

Wellicht zijn paarden betere meteorologen dan wij mensen, en kunnen ze nu al een redelijk goede inschatting maken over wat de winter gaat brengen. Maar beroof een meteoroloog van zijn thermometers en hij bakt er ook niks meer van. Zolang we niet met zekerheid kunnen zeggen hoe paarden in de herfst hun vacht al aanpassen aan het verwachtte winterklimaat kun je er maar beter niet mee gaan knoeien.

Verder bestaat het "winterklaar maken" van een paard niet alleen maar uit het aanmaken van een dikkere vacht, ook de stofwisseling moet worden omgezet in de winterstand. De stofwisseling is een delicaat proces dat steeds een optimum moet zien te vinden tussen energiebesparing, vetaanmaak (of -verbruik), verwarming, weefselgroei, etc. Voor de winter moeten er wat zaken worden bijgesteld. Zelf denk ik dat dit de belangrijkste factor is waarom we paarden elke september/oktober even een rilperiode zien doormaken bij relatief hoge temperaturen. Die koudeprikkel is nodig om die aanpassingen in gang te zetten, waarna het rillen de rest van de winter niet meer voorkomt.
Ik vraag me ook wel eens af of er niet zoiets meespeelt bij paarden die in de winter zo kwakkelen, een energietekort lijken te hebben ondanks voldoende voedsel. Staan die paarden misschien nog in de "zomerstand" omdat baasje ze zo nodig moest behoeden tegen een temperatuursdaling op een voor het paard cruciaal moment? Zolang we over deze materie zo weinig weten kunnen we er maar beter niet mee gaan knoeien.

Ik zeg niet dat een deken altijd per definitie fout is, zie het nut er wel van in bij bejaarde en zieke paarden. Maar ik zou er dan wel voor kiezen om in september en oktober juist geen deken te gebruiken, maar wel daarna. Zodat het paard goed de winter kan inschatten, een zo dik mogelijke eigen vacht aanmaakt, en zijn lijf goed in de winterstand kan zetten. Er is gebleken dat een paard vanaf ongeveer medio november niks meer aan zijn vacht kan veranderen, dus vanaf dat moment zal een deken waarschijnlijk geen kwalijke invloed meer hebben.

Frans
Volg datum > Datum: donderdag 8 september 2011, 12:228-9-11 12:22 Nr:236386
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:236372
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: WIND! Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Helena Sidiropoulos schreef op donderdag 8 september 2011, 10:29:

> - als ze later dan eind november hun vacht verliezen door een deken op te
> leggen, maken ze die dan ook niet meer opnieuw aan? (dus dan moet dat
> constant op?)

Paarden kunnen maar twee keer per jaar een vacht maken. Die groeit na het doorkomen een tijdje door, maar op een bepaald moment stopt dat volledig. Ik meen me te herinneren dat ergens in december de haargroei wordt onderbroken, de haren zijn dan gedoemd om uit te vallen. Dat gebeurt dan gelukkig nog niet, de haren blijven nog een tijdje "plakken", maar technisch gezien bestaat de hele vacht dan al uit "losse" haren. Na een rustperiode beginnen de haarzakjes dan al weer zomervacht te maken, maar het duurt dan nog maanden voor de haren boven de huid beginnen uit te steken.

> - ik ving ook op dat zo'n nulgrams deken er net voor zorgt dat ze hun
> vacht niet rechtop kunnen zetten: klopt dat? (indien nodig bij rukwinden
> in de winter en geen windbreker)

Kijk maar eens goed hoe bij koud weer de wintervacht van het paard eruit ziet. Soms net een kat die zijn haren van schrik op heeft gezet. Er is maar weinig druk voor nodig om dit plat te houden. En voor de duidelijkheid: het is niet de vacht die isolerend werkt, maar de lucht tussen de haren. Net als bij glas eigenlijk: via de ruiten verlies je een hoop warmte, maar verander je datzelfde slecht isolerende glas in glaswol dan is het ineens een perfecte isolator. Het enige verschil is de opgesloten lucht tussen het glas. Het is dan ook enorm belangrijk dat de vacht zo "los" mogelijk is, zoveel mogelijk lucht tussen de haartjes kan opsluiten.
Water is natuurlijk een grote vijand: waar water zit kan geen lucht meer zitten. En water is een slechte isolator. Dat verklaart dan ook weer waarom paarden het gemakkelijker koud kunnen krijgen bij de combi water en wind.
Het belangrijkste wapen is de vettigheid van de vacht. Water hecht niet aan vet. En de lange dekharen zijn strategisch zo gelaatst dat het water langs die haren naar beneden glijdt en vervolgens aan de uiteinden in druppels verandert, die uiteindelijk vanzelf op de grond vallen.
Een deken ruineert dit alles. Dekens nemen vet op uit de vacht, die daardoor minder waterafstotend wordt. De dekharen die water moeten afvoeren worden platgedrukt zodat ze als ze het water afvoeren het water juist dieper in de vacht laten glijden. Kortom, begin je eenmaal aan een deken dan zit je er eigenlijk aan vast.

> daarvoor dacht ik ook dat de stal een windbreker was, maar toen ben ik dus
> langs alle kanten van de schuilstal gaan staan en overal was er wind...

Mensen zijn niet zo goed in het beoordelen van wind. We voelen wel een luchtstroom maar het is moeilijk te bepalen hoe sterk die is. Natuurlijk is er overal rond een object wind, maar de sterkte daarvan is bepalend hoe groot de afkoeling is. En die is echt wel minder rond een object als een schuilstal.

> ik ga ook eens checken of ik niet van die houten panelen kan plaatsen in
> een hoek aan de stal (als het mag van dat meneertje dat me de wei verhuurt)

Het klinkt misschien gek, maar de beste beschutting tegen wind krijg je met halfdoorlatende panelen. Achter een solide object krijg je namelijk een lage druk zone waardoor de wind er juist omheen slaat. De luwte die je maakt is dan minder dan een paardlengte lang. Panelen met spleten, gaten, of gewoon struiken doen het veel beter als windbreker.Je doel is niet om de wind weg te halen (dat gaat gewoon nooit lukken) maar om de wind te verminderen tot een acceptabel niveau.

Frans
Volg datum > Datum: donderdag 8 september 2011, 12:318-9-11 12:31 Nr:236387
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:236382
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: WIND! Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Christel Provaas schreef op donderdag 8 september 2011, 12:01:

> Als Cadiz (de bibberaar) natgeregend is, is het water op zijn kont koud.
> Dan kan daarna ook moeilijk verdampen en blijft langer nat.
> Als Buck (de bikkel) door dezelfde bui natgeregend is, is het water op
> zijn kont warm. Hij is daarna veel eerder droog dan C.

Verdamping kost enorm veel energie. (Kijk maar eens hoeveel stroom je wasdroger nodig heeft). Hoe sneller iets droogt, hoe meer energie het heeft opgeslurpt. Een paard dat eerder is opgedroogd heeft meer energie verbruikt dan een paard dat langer nat blijft.
Vocht is op zichzelf niet koud. Het is de verdamping van dat vocht dat kou veroorzaakt. Trek als duiker of surfer een natpak aan en je krijgt het niet koud, ondanks het water. De verdamping is nul dus is er geen afkoeling. Ga nat met je blote lijf in de wind staan en je droogt gigantisch snel, maar je betaalt dat met een even gigantische afkoeling.

Kortom: Hoe trager het paard opdroogt, hoe minder warmteverlies. Stopt het opdrogen volledig, dan stopt ook het warmteverlies. In jouw geval is Cadiz dus duidelijk beter af dan Buck. Waarom hij dan toch nog bibbert weet ik ook niet, maar het heeft niets met het al dan niet natblijven te maken.

Frans
Volg datum > Datum: donderdag 8 september 2011, 16:338-9-11 16:33 Nr:236404
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:236401
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Haver is geen graansoort? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
esther scova schreef op donderdag 8 september 2011, 16:01:

> Ik denk dat mij hier iets ontgaat...ik lees overal dat het beter is om
> een paard geen graan te geven O:) Ok, accoord...
> Maar in de voedingscalculator kan ik wel aanvinken hoeveel "haver" mijn
> paard eventueel krijgt...Is haver dan geen graansoort ehm ?

Jawel. Maar dat het in de voedingscalculator staat wil nog niet zeggen dat het "PN-aanbevolen" voedsel is... Het is alleen maar informatief, als je er mee rekenen dan kan dat.

Frans
Volg datum > Datum: donderdag 15 september 2011, 0:0415-9-11 00:04 Nr:236616
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:236601
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: castreren of toch hengst houden? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Lenneke keijzer schreef op woensdag 14 september 2011, 16:08:

> Ik zal jullie papiertjes in de trein goed doorlezen voordat ik antwoord
> geef in de trend van "heb geen zin om elke keer mijn paard af te rukken
> voordat we het bos in gaan", haha (ik zie mijn vriend al kijken)...

Ik zou niet goed weten waarom dat zou moeten. Onze hengsten hebben welliswaar merries, maar als die niet hengstig zijn (worden ze niet zo vaak in de winter) dan hebben ze maanden geen seks en ze lijken daar totaal niet om te lijden.
De drang tot seks wordt ingegeven door de aanwezigheid van een hengstige merrie, is die er niet, dan is er ook geen drang. De hengsten lopen dan gewoon tussen de merries zonder zich om de merries te bekommeren, tenminste niet anders dan een ruin zou doen.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 12:0328-9-11 12:03 Nr:237096
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Hallo allemaal,

We zijn hard bezig met allerlei vernieuwingen voor de website. In dit stadium is het wel leuk en nuttig om jullie mening te polsen over een aantal zaken.

1) Voedingscalculator
De voedingscalculator wordt op dit moment fors onderhanden genomen. Doel is natuurlijk niet alleen om te vertellen wat je moet voeren maar ook door interactief bezig te zijn inzicht te krijgen in wat nou echt belangrijk is op voedingsgebied.
a) De overzichtelijkheid wordt verbeterd (onder andere door de verschillende stappen elk in een eigen pagina onder te brengen).
b) Je kunt nu de gegevens van je paarden opslaan in de calculator. Het aantal gegevens is fors uitgebreid, onder andere voedingsgeschiedenis, leeftijd, gebitstoestand, rasgegevens, gevoeligheid voor suikers, etc. Fotootje kan er ook nog bij.
c) Interessant is ook dat je nu de dichtsbijzijnde plaats uit de fructaanindex als "woonplaats" voor het paard kunt ingeven. De voedingscalculator kan nu een dagelijks aangepast voedingsadvies uitbrengen waarbij rekening wordt gehouden met fructaan, temperatuur (inclusief wind-chill voor paarden), afkoeling door neerslag, etc.
d) De voedingscalculator adviseert niet alleen maar gras of hooi maar zal nu ook aan de hand van de ingevoerde gegevens voedingsmiddelen als bietenpulp adviseren (en uiteraard de mineraalverhouding corrigeren door er dan weer andere dingen bij te doen).
e) Eigen voedingsmiddelen, gewasanalyses etc. kun je nu ook gemakkelijker invoeren en opslaan in de calculator. Deze zelf ingevoerde voedingsmiddelen kun je naar keuze prive houden of delen met anderen.
f) Er komt een overzichtspagina waarop al je paarden staan met daarop het op de actuele omstandigheden aangepaste voedingsadvies.
Zijn er nog gewenste mogelijkheden die we over het hoofd hebben gezien?

2) Paarden
Nu we toch paardgegevens gaan opslaan kunnen we dit nog verder uitbreiden. Je kan straks ook foto's, verhalen, een bekap-dagboek etc. aan je paard koppelen. Bij iemands persoonsgegevens kun je dan ook direct zien wat voor paarden iemand heeft plus natuurlijk alles dat iedereen erover kwijt wilt. Bij het forum bijvoorbeeld kan er onder iemands naam een klein aanklikbaar lijstje komen te staan met de paarden die die persoon heeft (kan je natuurlijk ook uitzetten als je paarden geheim zijn).
Leuk idee?

3) Liksteen
Bij het herstructureren van de voedingscalculator liepen we voor de zoveelste keer weer tegen het gegeven aan dat de huidige likstenen niet bijzonder goed aansluiten bij een ruwvoerdieet, gebaseerd op gras en hooi uit de Benelux. We zijn nu met een fabrikant (plus een in voeding gespecialiseerde dierenarts) aan het overleggen om een nieuwe liksteen op de markt te brengen. Kenmerken zijn een veel hoger zink- en kopergehalte, een tot nul gereduceerd ijzergehalte (omdat het ijzergehalte in de Nederlandse en Belgische bodum schrikbarend hoog is en alle paarden al een overdosis ontvangen), en een veel hoger magnesiumgehalte. Over de samenstelling kunnen we een hele pagina gaan schrijven (gaan we ook doen) maar het was geen natte-vinger werk.
We kunnen nu nog kiezen of we een "algemene" liksteen maken met ongeveer 4% magnesium, of de steen 10% magnesium geven voor mensen die extra veel magnesium willen verstrekken maar het niet apart willen gaan bijvoeren. (De steen kan overigens nooit een gerichte bijvoeding met magnesium-chelaat vervangen).
Naar welke steen zou jullie voorkeur uitgaan?
Verder willen we de steen alleen in 10Kg variant uitbrengen, dit is voor zowel ons als voor jullie voordeliger. De kiloprijs blijft dan onder de 2 Euro. Kan iemand ons overtuigen waarom we toch het bekende "baksteen-formaat" (2 a 3 Kg) in het assortiment zouden moeten opnemen?
Verder horen we natuurlijk ook graag of jullie zo'n liksteen zouden kopen of niet. We moeten er best wel veel laten maken, dus het is wel handig voor ons om te weten of jullie er positief tegenover staan.

4) Verzending webwinkel
We proberen de verzendkosten zo laag mogelijk te houden maar TNT berekent ons een kilotoeslag. Voor sommige (zwaardere) producten is verzending met DPD dan ook goedkoper dan met TNT. Als je iets bij ons zou willen bestellen, maakt het je dan uit of het met TNT of met DPD wordt verzonden?
Ik heb ergens ook gehoord dat TNT niet zo populair is bij Belgen, klopt dat?

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 12:4228-9-11 12:42 Nr:237099
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237098
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Merel Stoffers schreef op woensdag 28 september 2011, 12:38:

> Ik zou vooral graag een kleine verandering zien, namelijk dat woordenboek
> uit, of iets daarmee. Je kunt nu geen link fatsoenlijk neerzetten of hij
> wordt aangepast.
> Da's een paar keer aangegeven maar nog niet veranderd, en dat zou ik heel
> praktisch vinden. :-)

Je hebt gelijk, zal ik doen zodra de voedingscalculator klaar is.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 13:5528-9-11 13:55 Nr:237102
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237101
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Marlies Sanders schreef op woensdag 28 september 2011, 13:30:

> 1)Klinkt allemaal goed maar ik vroeg me af of de grondsoort ook uitmaakt
> bij verschillende groeiomstandigheden van het gras bv. klei blijft veel
> langer vochtig dan zand?

Je bedoelt dat het uitmaakt voor wat betreft fructaan? Het zal natuurlijk altijd een benadering blijven.

> Of als de paarden eigenlijk maar uurtje per dag op de wei en verder op de
> paddock staan, en in de winter helemaal geen gras.

Dat kun je aangeven in de nieuwe voedingscalculator. Dan zeg je gewoon "ik heb geen gras meer" en dan maakt ie een nieuw advies zonder gras.

> Komt dit al snel in de winkel? Ik heb nog wat wensen dus zal ik even
> wachten met bestellen en alles in een x laten komen?

Dat het er in de winter is is wel de bedoeling.

> 4)Ook bij mij is de levering door de bezorger gewoon neergezet, of bij
> buren gebracht terwijl ik expliciet vermeld had dit niet te doen, gelukkig
> bij de goede buren :-M

Bij TNT hebben ze nu een optie "alleen op huisadres afleveren" maar daarvoor moet je extra betalen (natuurlijk omdat ze dan vaker zullen moeten rijden omdat iemand niet thuis is). Binnenkort zal ik die optie ook doorvoeren in de webwinkel.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 28 september 2011, 14:0328-9-11 14:03 Nr:237103
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237100
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Maru schreef op woensdag 28 september 2011, 12:54:

> Vind ik wel! Wat ik wel fijn zou vinden is het volgende: als je een
> foto-serie plaatst is het mss leuk een bericht of melding te ontvangen als
> er onderaan gereageerd is?

Prima idee. Het fotoalbum moet eigenlijk ook weer eens onderhanden worden genomen.

> Persoonlijk naar de algemene dan. Is het ook mogelijk om ze beiden te
> voorzien?

Kan ook. Maar dan krijg je natuurlijk weer de vraag "van welke de meeste?".

> Nee het zou voor mij geen verschil maken. Wordt er dan ook wel een houder
> voorzien?

Daar zijn we ook over aan het nadenken.

> Ik had al eens in een ander topic gevraagd of er folders beschikbaar zijn
> om te downloaden (en te verdelen natuurlijk) met algemene info? Bvb in
> vraag en antwoord- vorm? Er werd me daar gezegd dat vroeger in het pakket
> van bekappen zoiets bijzat.

We hebben van die folders gehad omtrent bekappen maar er werd eigenlijk niet zoveel mee gedaan. We hebben ook download-folders op de website gehad (waarschijnlijk nog steeds) maar ook dat loopt niet zo hard.

We kunnen wel weer folders in PDF-formaat maken en die op de site zetten zodat mensen ze zelf kunnen printen. Of wanneer er voldoende interesse is ze laten drukken, maar dan heb je het meestal al over duizenden exemplaren.

Ik zal Ilona even vragen of ze even naar dat folder topic kijkt, zij heeft daar doorgaans betere ideeen over dan ik.

Frans
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 306½ van 338
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact