InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
861 berichten
Pagina 57½ van 58
Je leest nu alle berichten van "Sieta"
Volg datum > Datum: zondag 25 september 2011, 17:1125-9-11 17:11 Nr:236981
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:236979
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hengst in kudde Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Waarom is sterilisatie (zoals christel zegt) geen optie?
Volg datum > Datum: woensdag 19 oktober 2011, 10:2219-10-11 10:22 Nr:238201
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Weidegang voor bijna 3,5 jarige hengst? Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005

Beste PN'ers,

Is er iemand die een goede plek weet voor een bijna 3,5 jarige hengst waar hij lekker de ruimte en speelmaatjes heeft?

Ik zit namelijk een beetje met Bandido in mijn maag... ik heb hem lekker bij mij aan huis, dus helemaal perfect wat dat betreft. Maar hij staat momenteel samen met een 9 jarige ruin die het absoluut niet waardeert als Bandido pogingen tot spel onderneemt. Ook de paarden die er binnenkort bij komen zijn geen goede speelmaatjes voor hem. Het verschil in leeftijd en rangorde is te groot, of de paarden spelen gewoon helemaal niet.

Ik zou hem zo graag nog even een vakantie geven waarin 'ie lekker kan ravotten.
In verband met zijn eczeem durf ik hem niet goed zomaar ergens heen te brengen, vooral niet in de zomer, en is hij dus ook niet in een opfok of iets dergelijks geweest, maar heeft ie altijd met leeftijdgenootjes plus een ouder paard bij mij aan huis gelopen.

Al is het in Duitsland of België, dat maakt me niet uit, zolang de zorg daar dan maar wel zodanig is dat ik er niet zelf continu heen hoef.

Hoop dat iemand iets weet :-)

Groetjes, Franca
Volg datum > Datum: vrijdag 9 december 2011, 11:529-12-11 11:52 Nr:240709
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:240703
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Wanneer ruinen? Chemische castratie? Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005

Chemisch castreren wordt bijv bij varkens regelmatig toegepast, met Improvac.
Volg datum > Datum: donderdag 9 februari 2012, 20:089-2-12 20:08 Nr:243918
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:243881
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zomereczeem Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Tja, hier helaas nog een eczemer. Bandido heeft al sinds zijn eerste jaar eczeem, hij is nu 3,5. Ik had héél erg de hoop dat het over zou gaan als ik allerlei aanpassingen deed, zoals geen krachtvoer, NOOIT appels of wortels of wat dan ook, alleen als de rest kreeg, kreeg hij wiesencobs grasbrok, eerst helemaal van het gras af en daarna met mate strookbegrazing, eczeemdeken op, wassen met speciale shampoo, héél gedisciplineerd insmeren, een holistisch/homeopatisch dierenarts hem door laten meten en behandelen, NOEM MAAR OP.
Conclusie: eigenlijk helpt niets. Hij schuurt momenteel nog stééds! En het vriest dat het kraakt. Weliswaar staat ie al sinds december lekker zonder deken en is het schuren niet te vergelijken met hoe hij dat in de zomer doet, maar hij doet het wel.

Het enige wat ik kan zeggen is, het gaat met periodes soms beter tot zelfs heel goed, maar het is me niet altijd helemaal duidelijk waardoor dat komt. Er zijn ook periodes dat het huilen me nader staat dan het lachen. Dat ie de hele zomerdag zijn schuilstal niet uit wil, dat ie zijn buik schuurt aan de grond, zijn hoofd tot bloedens toe stuk schuurt of zichzelf stuk bijt. Hij kan in de zomer echt geen uur zonder deken want dan haalt ie zichzelf helemaal open. Hij schuurt zó hard aan de stal dat ie soms gewoon op zijn knieën valt, hij is echt alleen maar bezig met de jeuk.

Ik heb me echt suf gelezen over eczeem. Ik hield niet meer op met erover lezen.
Na praktijkervaring en alle ervaringen die ik gelezen en gehoord heb van anderen kan ik alleen maar zeggen: ga er alsjeblieft niet vanuit dat het over gaat. Het klinkt heel mooi... maar de échte eczemers zijn niet geholpen met stoppen met krachtvoer.
En als je met die instelling met heel je hart voor zo'n dier wilt zorgen, dan kan het alleen maar meevallen als het wél beter, of zelfs helemaal over gaat.
Volg datum > Datum: woensdag 5 augustus 2015, 21:095-8-15 21:09 Nr:271203
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Darmproblemen oudere pony Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Hallo allemaal,

Mijn Sieta is inmiddels 22 en heeft elke herfst/winter problemen met haar darmen. Ik weet inmiddels niet meer wat ik moet en hoop dat er hier mensen zijn die raad weten, want ik wil echt geen afscheid van haar nemen. Zal het proberen zo kort en overzichtelijk mogelijk het probleem te schetsen:

De klachten zijn:
Diarree (gedurende de hele herfst/winter, heel af en toe iets stevigere mest maar nog steeds slecht te noemen)
Koliek of lichtere buikpijn
Verminderde eetlust tot helemaal niet willen eten
Flink afvallen
Verlies van bespiering
Rommelige vacht, anders dan haar normale wintervacht
en een algeheel beeld van zich niet lekker voelen (sloom zijn en vaak willen liggen)

Uiteraard is de dierenarts meerdere keren geweest:
- bloed was goed
- mest was goed (enige opmerking was soms wat grovere vezels dan misschien wenselijk is)
- Siet heeft geen geschiedenis van wormbesmetting
- Geen parasieten of bacteriën gevonden
- Verscheidene medicijnen/supplementen verkregen via de dierenarts hadden geen effect (ook iets tegen maagzweren geprobeerd, het was een gok of dat het misschien zou zijn)
- Laatste optie zou zijn om haar naar de kliniek te brengen voor een maag-/darmonderzoek maar dat werd me afgeraden
- Volgens DA ook geen Cushing (PPID) en dus zonde om daar bloedonderzoek voor te doen omdat die test notabene van hetzelfde bedrijf is dat de medicijnen tegen PPID maakt, dus onbetrouwbaar.

Tandarts komt ieder jaar, Siet is regelmatig ook mechanisch behandeld.
Nu direct tandarts laten komen en haar gebit was perfect in orde, ook gezien haar leeftijd (kon absoluut niet de oorzaak zijn van de iets te grove vezels in haar mest).

Zelf ondertussen al vanalles geprobeerd met haar rantsoen:
- Geen voordroog/kuilvoer meer. Leek even goed te gaan op alleen hooi maar afgelopen winter heeft ze alleen maar hooi gehad en ook daar ging het niet goed op. Ze is nog nooit zo hard afgevallen als afgelopen winter. In de zomer maakt het niet uit wat je haar geeft, dan is haar mest perfect.
- Ze kreeg Metazoa al 1,5 jaar, toch overgestapt op krachtvoer (op aanraden van dierenarts) om o.a. meer eiwitten/mineralen/sporenelementen/vitaminen in haar rantsoen te krijgen (overigens bleek niet uit het bloed dat daar noodzaak voor was)
- Luzerne zonder melasse door het krachtvoer om kauwen te stimuleren/schrokken te voorkomen
- Toevoegingen etc. geprobeerd (Oliën (omega), equifirst linamix, Puur diarree, probiotica, noem maar op) ook zonder resultaat.

Contact opgenomen met Charlotte Willekens (gediplomeerd dierenarts maar werkt nu op holistische manier en houdt zich bezig met homeopathie, chiropractie en acupunctuur en werkt met de Lecher-antenne).
Het meest duidelijke wat daar uit kwam was dat haar immuunsysteem niet goed functioneerde en dat ze haar voedingsstoffen niet opnam. Alsof alles wat haar lichaam in kwam als 'afvalstof' werd herkend en daarom direct het lichaam uitgewerkt. Nu overvoeren zou daarom ook niet goed zijn en een extra belasting voor haar maag/darmstelsel.
Niets van PPID gemeten ook.
De drie flesjes met druppels die ik heb gehad geef ik al sinds 4 juni, zonder resultaat.

Inmiddels is het zomer en is Sieta heel levendig en druk. Haar hele voorkomen ziet er een stuk beter uit, kijkt helder uit haar ogen en haar vacht glanst. Pure levenslust als ik met haar ga wandelen. Wel totaal gefixeerd op eten, alsof alles in haar schreeuwt dat ze flink moet aankomen voordat die akelige winter weer begint. Ook rondom haar staart is ze nu ingevallen, haar ruggengraat kun je goed voelen en haar ribben zijn altijd te zien. En het was altijd een mollige tante die héél sober gehouden moest worden.
Ze staat momenteel op de wei en krijgt hooi en kuil bijgevoerd.
Ze valt niet verder af, maar ze komt ook helemaal niet aan en als we zo de winter in moeten vrees ik dat dit haar laatste winter wordt...

Help :-(
Volg datum > Datum: woensdag 5 augustus 2015, 22:335-8-15 22:33 Nr:271205
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:271204
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Darmproblemen oudere pony Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005

Hoi Judith,

Dank voor je reactie :-)

Als ze die problemen heeft eet ze zoals gezegd inderdaad minder maar ook als ze wel haar normale porties opeet, blijft ze afvallen. Het is nu bij elkaar 4 winters geleden begonnen en ook niet elke winter is hetzelfde, vorige winter (een jaar geleden) had ze veel meer koliek (dat echt de DA moest komen) maar viel ze minder af, en afgelopen winter had ze wel buikpijn maar geen 'op de grond liggen en rollen en trappen-koliek' zoals de winter ervoor, maar is ze wel veel heftiger afgevallen.

De grovere vezels in de mest heb ik zelf nooit opgemerkt als 'anders dan anders' en ik heb er nogal wat in zitten roeren de afgelopen jaren.. Grinn!

Als ze in de zomer op het gras staat gaat het perfect! Nu ook, mooiste mest ever, los van wat ze daarnaast nog krijgt.
In de winter staat ze ook op het gras en de vorige winter leek het beter te gaan toen ik haar van de wei af haalde en ze op de paddock ging met hooi. Ik had het idee dat het natte gras het erger maakte.
Maar afgelopen winter heeft ze ook alleen op de paddock gestaan met hooi en dat hielp dus vrij weinig naar mijn idee. Behalve dat ze dus niet meer van die koliek aanvallen heeft gehad.

De dierenarts heeft geen teveel aan zand gevonden in haar mest en ik heb de test met mest en water in een zakje gedaan en ik kon amper iets vinden. Ze heeft hoe dan ook een kuur met psylliumzaad gehad.
Die geef ik sowieso altijd wel omdat ze ook met strookbegrazing op de korte delen staat te grazen, en in de winter is de wei ook aardig kort. Hooi krijgt ze in slowfeed netten en de voerplaats is betegeld dus er wordt al wel rekening mee gehouden.

Het is zo lastig, iedereen zegt iets anders. Ze heeft nu 2 winters op alleen hooi gestaan maar het kuilvoer (dat klinkt als een vieze natte baal maar zo ziet het er beslist niet uit) wat ze krijgen vond ik eigenlijk ook heel mooi droog voer alleen net iets zachter dan dat grofstengelige hooi. Gezien de grove vezels in de mest leek dit me makkelijker verteerbaar en bovendien heeft het een hogere voedingswaarde. Het is ook zo vreemd dat ze daar nu helemaal niet op reageert en ze ook in de winter op alleen hooi problemen heeft. Er zijn nu weer allemaal nieuwe balen hooi gekomen, wat fijner dan het vorige. Kan daar zo weer op overstappen.
Was/ben zelf gewoon ook bang dat ik zo hardnekkig blijf vasthouden aan mijn 'idealen' dat ik haar veel te sober voer.

Niets gebeurd in de tussentijd.. pas nadat ze de problemen al had. Afgelopen winter voor het eerst een hoefzweer gehad maar die was zo verholpen. En ze kreeg er een hoestje bij (ik verdenk het hooi) want dat is nu weer over. Medicijnen gehad voor de koliek natuurlijk, indien nodig ontwormd en jaarlijkse enting gehad maar verder niets bijzonders.

Bietenpulp en zemelen denk ik al langer over, zijn de meningen ook weer over verdeeld uiteraard.. Maar wel iets wat ik graag zou proberen en wat iets beter in mijn straatje past.
Dat is dan wel vooral voor mijn korte termijn doel (haar laten aankomen).

Cushing test weet ik dus te weinig van, maar er wordt uiteraard geld noch moeite gespaard voor mijn ponyvriendinnetje.
Volg datum > Datum: donderdag 6 augustus 2015, 8:406-8-15 08:40 Nr:271211
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:271207
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Darmproblemen oudere pony Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Myriam schreef op donderdag 6 augustus 2015, 6:34:

> Franca??
> Myriam

Yes! Hey Myriam ;-)
Volg datum > Datum: donderdag 6 augustus 2015, 11:426-8-15 11:42 Nr:271214
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:271206
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Darmproblemen oudere pony Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
e m kraak schreef op woensdag 5 augustus 2015, 23:50:

> Sieta schreef op woensdag 5 augustus 2015, 22:33:
>
>> Het is zo lastig, iedereen zegt iets anders.

> De meeste houders veranderen structureel van alles en nog wat, zelfs
> zonder zich dat bewust te zijn. Het seizoensmatige wisselen van gras naar
> hooi en vice versa is al zo'n verandering en als ik je verslag doorneem is
> daar nog wel het 1 en ander bijgekomen.

KNIP

> Als je nu oplettend gelezen hebt, zal het niet ontgaan zijn dat "altijd
> wel ergens een mondje groen mogen snoepen" geen schadelijk effect
> oplevert en ad hoc een bakje brokjes, het "beste" voorgeschreven spul,
> extra wel. Ik lieg het niet! Ben bereid die DA als getuige op te roepen,
> edelachtbare :-P

Haha, ik geloof het direct! Al zou ik het ook wel leuk vinden als de DA het verhaal nog een keer moest vertellen Grinn!

Helemaal mee eens dat er, zeker de afgelopen periode (voorjaar/deze zomer) behoorlijk met haar rantsoen gerommeld is. Inderdaad ontstaan vanuit een soort wanhoop. Het wondermiddel willen vinden om haar goed voorbereid de winter in te krijgen.
Het gekke (voor mij in elk geval) is dat ze daar dus helemaal niet op reageert nu; haar mest is prachtig en ze heeft nog geen dag last van haar buik gehad.

In de winter is het zeker zaak om de boel zo stabiel mogelijk te houden omdat ze dan toch al last heeft en die extra veranderingen helpen dan al helemaal niet mee. Ik heb de paarden niet aan huis staan en zo perfect als jij het zelf regelt krijg ik het niet voor elkaar, maar er wordt wel altijd van dezelfde boer met hetzelfde land een partij gekocht voor in elk geval een heel jaar.Omdat ik zelf mijn hooinetten vul kan ik zelf mixen wat ik wil, alleen dat gaat dan hooguit om een paar dagen tot het restje van de oude partij op is.
Ik ben er dus alleen niet uit nog wát ik haar dan moet geven in de winter, ze heeft echt 1,5 jaar hetzelfde hooi gehad (voor zover de samenstelling per baal binnen dezelfde partij niet verschilt) en de wisseling is dus in eerste instantie 'gras(winterwei)+hooi -> alleen hooi' geweest. Maar dat was als reactie op de problemen.

Ik blijf mijn hoofd maar breken over wat er dan zo anders is in de herfst/winter. Ze blijft gewoon op de wei staan waar ze in de zomer ook op staat, en plotseling gaat het mis. Iets in de samenstelling van het gras? De kou? Is het te nat? Een bacterie in de modder? Één of ander plantje? Ze kreeg voor haar rantsoen aanpassing deze zomer altijd datzelfde hooi bijgevoerd, zomer en winter door.

Wat 'stopt' er nou ineens in de zomer. Cushing/parasieten/bacteriën/een darmtumor/andere enge ziektes verdwijnen toch niet zomaar letterlijk als sneeuw voor de zon.
Je leest nu alle berichten van "Sieta"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
861 berichten
Pagina 57½ van 58
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact