Frans Veldman schreef op dinsdag 18 oktober 2011, 14:23:
> e m kraak schreef op dinsdag 18 oktober 2011, 13:05:
>
>> Het verschil tussen ecologisch een cyclus onderbreken en chemisch

> begrazen dan ben je bezig met cyclusonderbreking. Maar laat je het paard
> op de weide terwijl 99% van de wormen door uitputting is omgekomen, dan
> ben je direct al weer aan het selecteren op die 1% die het wel heeft
> volgehouden.
En daarom is alleen maar "niet laten begrazen" onvoldoende. Essentieel is dat er iets anders mee gebeurt wat niet alleen de cyclus van de parasieten onderbreekt maar ook de ecologie en biodiversiteit van de weide-plantengemeenschap helpt. Bijvoorbeeld opgegeten worden door de verkeerde soort beest of uitgedroogd of afgevoerd, whatever.
> Hoe je het ook wendt of keert, resistentie kun je alleen voorkomen met een
> methode die 100% effectief is. Al het andere, natuurlijk, chemisch, of wat
> dan ook, doet er niet toe.
Als ik jou goed lees dan beweer je dat alleen 100% endlösung voldoet en dat lukte zelfs de nazi's niet. Endoparasieten, nematoden enzovoorts, uitroeien is ook nog een stuk moeilijker dan grote zoogdieren tenzij je iets met hun levenscyclus doet of met het milieu dat ze op een bepaald moment nodig hebben.
We leven in de tijd van het grote uitsterven en we weten zelfs ook nog waarom dat is: vanwege het veranderen van biotoop maar niemand ligt daar blijkbaar wakker van. Maar ik beoog niet dat die endoparasieten moeten uitsterven en moedwillige endlösung vind ik kwalijk! Het gaat niet om uitroeien maar om voorkomen van schadelijke overlast.
Aan de andere kant is het toch niet zo moeilijk te bedenken waar de endoparasieten overlast vandaan komt. Monocultuur met ook nog eens te grote dichtheid, toch gewoon slecht beheer? En het periodiek toedienen van "middeltjes" is daarom dweilen met de kraan helemaal open, hetgeen uiteraard prima is voor de middeltjesfabrikanten (en winkels en DAs etc.) wat meteen verklaart waarom er weinig aandacht voor echte oplossingen is.
De simpelste oplossing met voor de gemiddelde situatie de grootste impact is, denk ik, het gaan voorkomen van "paardeweitjes", dus afwisselen met hooien en/of wisselbegrazing. Ik weet nog veel meer te bedenken maar dit is de eerste noodzakelijke grote stap.
Of iedereen moet natuurlijk huispaarden gaan hebben; Els is 100% "schoon" simpelweg omdat er al ruim 15 jaar geen cycli mogelijk zijn en ze nooit besmet hooi eet
> kruiden zijn", of wat dan ook. Fabrikanten die dit uitkramen zijn of
> Ik word een beetje flauw van al die middeltjes die zogenaamd geen
> resistentieproblemen kennen "omdat ze natuurlijk zijn", of "omdat h
> doelbewust de consument aan het misleiden of ze snappen daadwerkelijk niet
> waar ze mee bezig zijn. In beide gevallen moet je je afvragen of je wel
> met zo'n fabrikant in zee moet gaan en diens middelen moet kopen.
Voor ecologische invalshoek van beheer hoef je helemaal geen middeltjes te kopen
