Buck (bijna 20) heeft al maanden last van natte flatsen bij de mest. Het wordt nu langzaamaan steeds erger.
De mest ziet er normaal uit; mestballen dus, maar er komt altijd een scheut bruin water achteraan. Soms staat hij alleen een scheut water te sproeien, er lopen altijd bruine strepen over zijn achterbenen.
Hij krijgt deze maanden minder gras, omdat de wei vaak te nat is en het gras amper groeit. Zou dat kunnen meespelen? Toen hij laatst een uurtje in de wei had gestaan, leken de natte flatsen een dag weg te blijven.
Het voordrooghooi is tweede snede en die voerstartdatum loopt enigszins gelijk met het natte geschijt. Het hooi is van hetzelfde land als waar de eerste snede vandaan komt (dat kregen ze eerst), mijn paarden krijgen het hooi van dit land al jaaaaaren. De eerste snee is lang, grof en stengelig zg vogeltjeslandhooi, de tweede snede is uiteraard bladrijker.
Hij staat in een zandpaddock maar eet op een verhard gedeelte hooi. Twee maanden geleden is het zand vernieuwd, maar de natte flatsen dateren van daarvóór.
Ik heb hem enkele kuren met psyllium gegeven, zowel zaadjes als vezels. Nul effect. Heb het voordrooghooi afgewisseld met gewoon oud natgemaakt hooi. Rien.
Wormen? Uit elk wormonderzoek (3x per jaar sinds een jaar of drie) blijkt <50 dus er wordt niet
ontwormd.
Hij krijgt hooi met een totaalsupplement en een schepje Glucobalance vanwege i.r.
Toegang tot het zoutblok levert nog meer nattigheid op, dus ik beperk de inname. Hij is er overigens wel dol op.
HIj heeft er verder geen last van, is energiek met rijden en hongerig als anders.
Heeft iemand ervaring met het bijgeven van stro in zo'n geval?