Inge en Nick keken eens kritisch naar de Sliding Stop....
Ik zal er wat over verduidelijken:
> Nick: De vraag was....zover ik het western ken , is het mij opgevallen
> dat nou juist daar ondanks dat al het materiaal wel aanwezig
> is....de teugels heel vaak slap hangen...

> Er zat...als ik me het goed herinnner ook nog een vervolg
> achteraan..(althans...dat kon)....met het stoppen ook een halve
> draai ofzo??? zonder het beest om te moeten trekken meen ik dat
> hier ooit eens geschreven is....ziedaar de noodrem?
> Inge: Niek, heb je wel eens gezien hoe zo'n sliding stop wordt
> aangeleerd? En wat voor shanks er vaak aan zo'n bit hangen? En
> hoe dat bit er zelf uitziet? En hoe "stil" de ruiter daarbij
> zit?
> (ik heb het niet over de Pieners van deze wereld hoor

).
Dank. Ik hoop dat ik jullie kan laten zien dat ik anders ben.
Inderdaad zie je ook bij de sliding stop veel ge'jerk' aan de teugels, opengesperde paardenmonden, heras hekwerken van bitten en geram met sporen in paardenschouders om de daaropvolgende back-up (achterwaarts gaan) nóg sneller te laten verlopen, liefst achterwaarts de hele arena door, met het hoofd al die tijd omlaag.
Vooral in de inrijbak op wedstrijden kun je dat goed zien : Nog even de paarden 'bijwerken" en de grond inrijden voordat je de ring in kunt. Tijdens de wedstrijd zelf is er geen vuiltje aan de lucht en ziet het geheel er superontspannen uit aan een doorhangend teugeltje (voor het opnemen van de teugels krijg je overigens strafpunten....)
Maak je maar geen illusies.... Doe ik ook niet

Zoals ik vind dat het zou moeten zijn:
Het aanleren van de sliding stop kan net zo goed vanaf het begin aan een halstertje hoor.
Je begint met de voorbereidingen als stoppen op 4 benen en achterwaarts gaan, dat is gelijk aan iedere basis die je je paard geeft, of dat nou dressuur, springen of western is.
De echte stops ga je pas uitbouwen als je paard daar lichamelijk en geestelijk aan toe is. Dus niet met 2 jaar je paard inrijden en met 2 1/2 een reiningwedstrijd rijden, zoals ik spijtig genoeg te vaak om mij heen zie.....Maarja, die paarden worden dan ook niet ouder dan een jaar of 8...
Voorwaarden voor het aanleren van de sliding stop:
Je paard moet kunnen
- stoppen op gewichtshulpen
-achterwaarts gaan op gewichtshulpen
-Je paard moet 'durven'zijn gewicht zodanig te controleren zodat ie zijn achterhand helemaal omlaag kan brengen, tenminste als je het enigszins spontaan wilt houden.
-Hij moet daar ook de goede bouw voor hebben.
-De bodem moet goed genoeg zijn om te kunnen stoppen.
Zonder ijzers is dat een enorme belasting op de gewrichten van het paard, en aangezien ik geen ijzers wil maak ik nooit echte meterslange slidingstops. Alleen af en toe, als het modderig genoeg is zodat mijn paard een beetje kan glijden

en dan nog alleen maar bergaf. Kwestie van gemaakte keuzes.
Het achterwaarts gaan is nodig om het paard te leren zijn achterhand onder zich in te brengen. In het begin ben je tevreden met alleen aanstalten maken, dwz hoofd omlaag, dan een stapje en vervolgens meerdere stappen.
Dus ook dat heb je geleidelijk uitgebouwd.
Lichaamshouding voor ruiter bij een gewone stop (stilstand) is dezelfde als voor de back up. Je blijft alleen langer in die houding.
Bij de stop ga je weer terug naar je basispositie zodra je stilstaat,
maar voor de back-up houd je je stoppositie aan (diepe zit, uitademen, gekanteld bekken, benen voorwaarts, handen laag, niet achterover hangen, etc)
De back-up krijg je overigens wel door
alleen in het begin licht teugelcontact te houden. Het paard heeft immers geleerd van die druk af te komen door zijn hoofd omlaag te doen en achterwaarts te gaan.(METEEN teugels los dan, en belonen !)
Dat kan dus net zo goed met halster he. Maar je doet niks met je benen, (druk of aansporen ofzo) die blijven vooruitgestoken in de stoppositie, en je bekken blijft gekantelt en al die andere zaken als boven beschreven.
Zodra ie snapt dat het aanhouden van je stoppositie achterwaarts gaan betekent heb je het begin van de stop.
Eerst oefen je dit in stap:
Aan komen lopen--> stoppen--> stophouding aanhouden--> achterwaarts gaan--> stilstaan--> belonen--> en weer voorwaarts gaan.
Dan ga je over naar hetzelfde in een draf, en pas als dat solid is ga je naar de galop, maar dan ben je alweer een paar maanden verder.
De rollback, Nick, die jij bedoelt , is het vliegensvlug 180 graden omdraaien naar de buitenkant van de bak toe op de achterhand (buitenbeen).
Ook die ontwikkel je vanuit de back-up (achterhand) en de aan te houden stoppositie, maar dan vergezeld met aanleggen van het binnenbeen in combinatie met neckreining: aanleggen van de teugel tegen de hals -->
wijken voor drukprincipe. Dat gaat vrij snel.
Je hebt er dus een paard voor nodig dat het
wijken voor druk principe snapt en het kan toepassen.
Er moeten altijd een paar seconden tussen de stop en de rollback zitten, omdat er veel paarden wel eens willen anticiperen door uit zichzelf achterwaarts te gaan en te willen draaien. Vandaar dat rustmoment, aan de lange teugel.
Ben ik duidelijk genoeg geweest?
Groet, Pien