Myriam schreef op zaterdag 10 maart 2012, 9:16:
> Monique en Pien ..! bedankt!
> Ik heb de tekst in mijn persoonllijk Joya document gecopieerd! Ik herken
> er dingen in Pien...de steigering die - nu wel - nog lichtjes kan
> voorkomen bij iets wat ze laten we zeggen , nog niet zo makkelijk vindt!
> Ze blijft dan uiteindelijk wel staan - maar dan trek ik wel aan de
> teugels... en soms laat ik haar wat afwenden tot ze voor (een) paal
> staat... en trekken is toch niet de bedoeling... want met lichte druk en
> los lukt het niet...
@ Myriam en Leonieke:
Er is helemaal niks mis met teugeldruk als aanleermoment! Los hóéft het ook niet tenzij jij de tijd, het geduld en zelfvertrouwen hebt dat je paard op een toevallig moment vanzelf stopt zodat je dat kunt belonen. Mooie boel zou dat worden.... Ik geloof dat dit in dit voorbeeld niet zo heel veilig zou zijn.
Wat mij betreft (maar zo train ik) is druk plus reaktie paard plus release plus beloning in dezelfde volgorde prima en heel duidelijk. Indien je geheel drukloos ('trek'loos) zou willen aanleren zou je die teugels niet aan het hoofdstel hoeven vastknopen want waar zijn die dingen anders voor?!
Tuurlijk begin je vanaf de grond zoals jullie het nu ook zelf al omschrijven. Een stemcue is daarbij handig ('en whow/ho') , zithulpen
tegelijkertijd ook en als je op een gegeven moment op mennen overgaat dan heb je meer aan stemcue.
Maar OK, wat doe je dan als je paard niet luistert/toch minder subtiel regaeert ? Want daar hebben we allemaal wel eens mee te maken.
Allereerst oefen je dit natuurlijk allemaal in stap, daarna draf en pas als het perfect werkt in galop. Maar, stel, het werkt perfect, paard stopt braaf als je alleen bent maar niet als je met meerderen bent. Dan is er niks mis met teugeldruk en gebruik zoveel druk als nodig, ik voer dit ritmisch op (1,2,3) als pompend remmen, met de beweging van het hoofd/hals van het paard mee.
Voorbeeld: neem paard zacht terug, weinig druk, in combinatie met zit- en stemhulpen. Paard krijgt hierbij 3 seconden de tijd om erop te reageren. Reageert paard niet dan ga je de teugeldruk opvoeren door je handen meer naar je toe te halen. Als je maar nooit gaat zitten rukken of tegen de beweging van je paard ingaat. Neem als het ware de beweging van je paard met je handen over, maak deze steeds kleiner (1,2,3) totdat deze vanzelf 'oplost'. Je haalt hiermee alle voorwaartsheid eruit. Voor de mensen die hier wel eens rijden; ik vergelijk dit met een stoomtreintje (sorry, kan het niet anders omschrijven). Niet in een zagende beweging maar in een 'naar binnen halende' beweging waarbij de druk in de omlaag gaande beweging zit, twee handen tegelijk en ritmisch naast elkaar.
Hierbij is het belangrijk dat je zelf uitademt, je energie laat wegvallen, zak aardappelen wordt zonder achterover te gaan hangen (wat mensen wel vaak denken namelijk), benen lang maken, naar beneden kijken, wortelen in de grond whatever je er ook wel aan wilt verbinden, als je altijd maar hetzelfde voor de Stop gebruikt.
Zelf gebruiken wij hier nul beendruk voor maar juist los. Stoppen is het laten wegvloeien van al je beweging.
@ Myriam, iets anders; maakt Joya kleine steigermoves, gaat ze een heel theater staan opvoeren, dat negeren, je vroeg dat niet dus bind er ook geen emoties aan vast. Laat het direct weer van je af glijden en ga verder met datgene waarmee je bezig was. Ik zeg dit omdat ik hier maar al tevaak om me heen zie dat mensen heel erg op dit soort probeersels van hun paard gaan reageren, lopen te corrigeren, dat kost onnodige tijd en energie, bovendien leidt het je af van waarmee je eigenlijk bezig was (en het paard ook, misschien was dat ook juist wel haar bedoeling.

).