InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
883 berichten
Pagina 55½ van 59
Je leest nu alle berichten van "muriel"
Volg datum > Datum: dinsdag 29 mei 2012, 20:4329-5-12 20:43 Nr:247418
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:247417
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ingebouwd kompas of herinnering? Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

Ik kan me van heel erg lang geleden herinneren dat er bij ons op stal een paard verkocht was. Paard is met de trailer 25 tot 30 km verplaatst naar nieuwe eigenaar.
Paard stond de volgende ochtend gewoon weer op het erf bij zijn box, was uit zijn weiland gesprongen en gedurende de nacht naar zijn oude huis terug gelopen.
Volg datum > Datum: dinsdag 19 juni 2012, 10:2319-6-12 10:23 Nr:247949
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:247943
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijk ontwormen tegen aarsmaden Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Hallo Ingrid,

De aarsworm is een worm die over het algemeen niet erg gevaarlijk is voor de gezondheid van het paard maar wel heel vervelend omdat het jeuk aan de anus veroorzaakt. Dat ontwormen niet goed werkt klopt, er is veel resistentie voor aarswormen voor de middelen op basis van Ivermectine en Moxidectine.
Wormmiddelen op basis van Praziquantel hebben zelfs nooit gewerkt voor de aarsworm. Met middelen op basis van Fenbendazole of Pyrantel zal je mogelijk meer succces hebben.

Het controleren op aarsworm lukt niet goed met mestonderzoek omdat het vrouwtje van de aarsworm de eieren om de anus legt en dus niet met de mest mee naar buiten komen. Je kunt controleren door een plakbandje tegen de anus te leggen en deze onder de microscoop te bekijken. Op mijn facebook pagina (via www.wormtest.nl) vind je foto's van aarsworm eieren ter vergelijking)
Op deze manier kan je ook controleren of je maatregelen gewerkt hebben.

Wat je kan doen om de besmettingsdruk te verlagen is de plekken waar je paarden eten b.v. schuilstal goed schoon te schrobben op de plekken waar je paarden schuren. Met name uitstekende voorwerpen als waterbakken en voerbakken die op bilhoogte staan zijn worden vaak gebruikt om te schuren en zo weer te de cyclus rond te maken. Daarnaast werkt het heel effectief om twee maal per dag de anus van je paard/pony met een babydoekje schoon te maken. Zo haal je de eieren weg (een volwassen aarsworm leeft ongeveer 5 maanden) en doorbreek je dus de cyclus.

Natuurlijke ontwormmiddelen zijn over het algemeen weerstand verhogend wat natuurlijk altijd goed is aangezien er een direct verband is tussen lage weerstand en wormen (denk aan stress, ziekte, slechte voeding etc.). Het enige onderzoeksrapport dat ik gevonden heb was in vitro getest en bevatte het wormafdrijvende kruid boerenwormkruid dat in Nederland niet verkocht mag worden ivm giftigheid.
Ik ben bezig met de verschillende verkrijgbare middelen aan het vergelijken maar
kan je nu nog niet helpen met een conclusie naar mijn ervaringen.

Succes er mee.
Volg datum > Datum: dinsdag 19 juni 2012, 20:2419-6-12 20:24 Nr:247967
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:247965
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijk ontwormen tegen aarsmaden Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
vagebond schreef op dinsdag 19 juni 2012, 19:24:

>
> Boerenwormkruid, dat groeit hier gewoon, zal eens kijken.
> Ja, 2x per dag kontje schoonmaken met olie, dat deed ik ook al. Het paard
> is 26 jaar, de pony heeft soms ook rare huidproblemen, dus idd minder
> weerstand allebei dan zeker. Voor de rest zijn ze blij, paard is met
> pensioen, shet loopt voor de kar en dat doet ie goed. Bedankt in ieder
> geval, ga nu op zoek naar boerenwormkruid. Gr. Ingrid

Even voor de goede orde, ik adviseer geen boerenwormkruid. Ik vind het zelf dokteren met kruiden die bekend staan als giftig niet zo heel goed idee als je niet precies weet waar je mee bezig bent. Wellicht is weerstand verhogen door probiotica en weerstandsverhogende kruiden een beter plan. Vooral met een oudje en een pony die al aangeeft een lage weerstand te hebben.

Even een stukje tekst geknipt en geplakt zodat je begrijpt wat ik bedoel:

Salie en boerenwormkruid bevatten net als absintalsem thujon. Hoe gevaarlijk is dat?
Thujon is de stof die de wormen doodt bij inname van boerenwormkruid. Dat wisten de Egyptenaren al. Het is ook de stof die stof deed opwaaien begin 20ste eeuw toen men de ziekte absinteïsme eraan toeschreef. Nu weten we dat het vooral overdreven alkoholisme was. Ook salie en tal van andere planten maken in mindere mate deze stof aan. Het is moeilijk om een algemene drempel aan te geven waarboven bijvoorbeeld salie of boerenwormkruid giftig wordt. Immers, de hoeveelheid thujon wisselt gedurende het jaar. In salie meten wetenschappers de hoogste concentraties in de herfst en de winter. Er zit meer thujon in oudere bladeren, minder in jongere bladeren en bloemen. Met boerenwormkruid kan je beter omzichtig omspringen, niet enkel om wille van de thujon. De plant maakt ook zogenaamde sesquiterpeenlactonen aan die irritatie of allergie kunnen opwekken. De chemische samenstelling van de etherische olie kan bij boerenwormkuird zo sterk verschillen dat wetenschappers van chemotypen spreken. Een groep wetenschappers uit Bratislava ontdekten dat in het zuiden op groeiplaatsen met veel zonneschijn, de hoeveelheden thujon opmerkelijk hoger lagen dan op meer noordelijke plaatsen bij minder zon. In Nederland heeft men al eens boerenwormkruid gevonden met geen thujon. Wat is dan het algemeen advies? Gebruik kruiden met mate.

Wat doet thujon in je lichaam?
Van een hoge hoeveelheid thujon krijg je stuiptrekkingen. Thujon be�nvloedt kleine doorgangen in de wand van de zenuwcellen. Kleine electrisch geladen deeltjes geraken niet meer naar behoren binnen of buiten de cel en dit verstoort de signalen tussen de zenuwcellen onderling. Zo kunnen onze hersenen niet goed meer communiceren met onze spieren en krijgen we ongecontroleerde stuiptrekkingen. Gelukkig slaagt ons lichaam er in om de stof te verwijderen, en zullen de symptomen niet blijven.


Volg datum > Datum: donderdag 21 juni 2012, 17:2521-6-12 17:25 Nr:248013
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:247990
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijk ontwormen tegen aarsmaden Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Coralie schreef op woensdag 20 juni 2012, 15:11:

> Sorry hoor,
> het recept dat ik hier gegeven heb is een oud recept, afkomstig uit het
> boek van J de Bairacli-Levi.
> Zij heeft oude kruidenrecepten verzameld.
> Zie bijvoorbeeld: http://www.barf-natuurlijk.nl/forum/viewtopic.php?t=1450

Beste Coralie,

Ik heb het boek in de kast staan : The complete Herbal Handbook for farm and stable van Juliette de Bairacli Levy en heb het er maar eens bijgepakt.
Bij het behandelen van paarden wordt het nergens genoemd wel vnl. knoflook in combinatie met melasse en haver. En dan vooral in combinatie met een paar dagen vasten vooraf. Maar daar wordt ook genoemd afgewerkte olie als zeer succesvol vliegenmiddel. En de bekende Terpentine-lijnzaad combinatie. We weten dat veel knoflook voeren slecht is voor paarden en helaas blijft dit overal weer genoemd worden.

De meer interessante kruiden staan eigenlijk vnl bij de behandeling van schapen zoals druiven pitten, radijs en vele andere.

Tansy (Boerenwormkruid) wordt wel genoemd bij de losse kruiden en dan wordt ook als wormmiddel genoemd. Het gekke is ook dat ze zegt dat de bladeren gekookt preventie tegen abortus is en even verder als gebruik abortus opwekken is.
Dat het al eeuwen gebruikt wordt voor abortus opwekken is een van de redenen
dat ik zei dat je er voorzichtig mee moet zijn als je niet heel veel kennis hebt.

Daarnaast is boerenwormkruid vooral toegeschreven aan een wormafdrijvende werking voor spoelworm en lintworm. Terwijl er een hele grote kans is dat je voor kleine bloedworm wil ontwormen.

De strekking van mijn verhaal was laten wij gewoon een beetje voorzichtig zijn met wat geschreven of gezegd wordt voordat je het in je paard propt. Dit geldt zowel voor produkten van de farmafia als van de alternatieve sector.
Naschrift (donderdag 21 juni 2012, 17:27):
oeps, het gaat zelfs over aarswormen, is al helemaal niet van bekend dat dit werkt
Volg datum > Datum: vrijdag 22 juni 2012, 9:3622-6-12 09:36 Nr:248021
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:248016
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijk ontwormen tegen aarsmaden Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Niet echt, wel voor andere doeleinden, voor wormen staat er enkel:
Two ounces of seeds act as a worm expellant.
Niet hoelang of hoevaak of per kg dier. Is dit voor een kip of een paard ?
Moet je het zo geven of koken.

Ik hou mij wel heel veel bezig met deze materie en ben zeker op zoek naar iets wat helpt aangezien haast niemand zich beseft dat over 10-15 jaar er mogelijk resistentie bestaat voor alle nu bestaande chemische middelen. Dan kan je dus in de situatie komen dat je paard dood gaat aan de wormen en je kan helemaal niets doen wat werkt. Zoals vroeger regelmatig voorkwam maar wij als "nieuwkomers" haast niet kennen.
Ik zie het hier om me heen bij de oude paardenboertjes te zuinig voor alles maar op wormenkuren besparen ze niet en vooral heel vaak ontwormen (wat natuurlijk alleen maar slecht is). Die hebben de oude tijd nog meegemaakt. Er zijn meerdere wetenschappers (met name in Brazilie) bezig met onderzoek naar een nieuwe middelen op plantaardige basis maar mocht dit succes hebben dan zal het nog wel even duren voor het op de markt is.
Volg datum > Datum: maandag 25 juni 2012, 21:2025-6-12 21:20 Nr:248105
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:248098
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard wat een oog mist Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

Laat ik nou toevallig een oogklep in mijn handen hebben gehad bij Divoza in Leek afgelopen zaterdag (ik had zo een ding nog nooit gezien had enkel ervaring met afplakken vliegenkap) mocht je niet iets zelf willen fabriceren.

Wat van belang is bij een oogklep of vliegenkap is dat deze niet tegen het oog drukt en ook niet tegen de wimpers als zij haar ooglid beweegt (ook niet na het schuren of iets dergelijks). Deze kap was dan ook een soort zwarte rubberen schelp met twee zwarte banden die vrij lang waren dus ik denk om zonder halster om te doen. Ik denk dat als je zo iets maakt dat het makkelijker is om dit aan een halster vast te maken. Is denk ik minder benauwd en vies (stof) dan altijd maar een heel masker op.
Naschrift (maandag 25 juni 2012, 21:23):
Bij masker slechte kant afplakken met zwart en goede kant rond oog uit knippen
Volg datum > Datum: dinsdag 26 juni 2012, 0:4626-6-12 00:46 Nr:248112
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:248109
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Cushing Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

oeps, te laat ...
In ieder geval van mij ook nog de allerbeste wensen :-D
Volg datum > Datum: maandag 9 juli 2012, 9:069-7-12 09:06 Nr:248434
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:248432
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: darmflora veulen opkrikken Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Lena schreef op zondag 8 juli 2012, 23:51:

Hallo Lena,

Heb je het mest van het veulen al laten controleren op veulenworm. Dit is de meest voorkomende reden van veulens op deze leeftijd. De veulenworm is latent aanwezig bij volwassen paarden en wordt actief bij de merrie als ze een veulen heeft.
Voor de merrie heb je dan ook geen veulenworm bij mestonderzoek kunnen vinden echter het veulen krijgt dit via de melk binnen. Ook via het ligbed van het veulen kunnen de veulenworm besmetten aangezien door de huid kunnen kruipen bij een veulen. Over het algemeen geeft het enkel lichte diaree en hoef je niet in te grijpen maar een grote infectie is natuurlijk niet wat je wil.
Je leest nu alle berichten van "muriel"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
883 berichten
Pagina 55½ van 59
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact