e m kraak schreef op zaterdag 30 juni 2012, 21:02:
> Tineke Nolet-Verdel schreef op zaterdag 30 juni 2012, 16:31:
>
>>

> Zo in de sfeer van de chloorverbindingen weet ik nog wel een mooie:
> zeewater oftewel keukenzout cq. natriumchloride in een 3-5% waterige
> oplossing. Het zijn natuurlijk niet de natruimionen die zo lekker
> desinfecterend en schimmelwerend etc. zijn maar die van chloor.
Zout water is geen desinfecterend middel. Chloor dood (bijna) alle microorganismen, zout water niet. Bij zwembaden met zout wordt tijdelijk uit zout chloor gewonnen, gebruikt voor desinfectie, vervolgens wordt de chloor weer aan natrium toegevoegd en wordt weer zout.
Zout water in wondverzorging (of als neusdruppel) helpt door osmose tegen de zwelling.
> En wat het innemen van chloor betreft: zolang je geen zoutloos dieet moet
> volgen zit dat wel snor

chloor is toch zeer giftig op zich, vooral niet inademen! De desinfecterende werking van chloordioxide berust op direkte verbinding met aminozuren waardoor geen eiwitten kunnen worden geproduceerd. Chlordioxide blijft veel langer actief dan chloor en chloriet.
Gebruik je chloor ontstaat hyplochloriet en onderchlorig zuur. Het laatste valt uiteen in HCL en O, waardoor een zeer sterke oxiderende werking optreedt. Dit + het substitutieeffect in aminozuren zorgen voor desinfectie.