Frans Veldman schreef op woensdag, 4 mei 2005, 23:21:
> e m kraak schreef op woensdag, 4 mei 2005, 17:16:
>
>> Nou, ik vindt het wel een héél goeie vraag van Karin. Een vraag
>> die ik tijden geleden ook al eens gesteld heb maar geen antwoord
>> op vernomen heb, en de luitjes op bokt laatst ook (nmm terecht)
>> naar vroegen. Wat mevr. Strasser of Jackson ervan vinden en
>> allemaal geschreven hebben bedoelen we (ik althans) denk ik
>> niet.
>
> Maar dat zijn nou juist de mensen die de meeste onderzoeken
> hebben verricht!
En niet regulier gepubliceerd hebben... zucht. Hoezo "onderzoek"?
Ik hoef jou toch niet de eisen van echt onderzoek en publikatie uit de doeken te doen? We moeten niet verzanden in wishfull thinking, waar je van de homeopathen succesvolle dubbelblinde bewijsvoering eist.
> In het betreffende artikel wordt kwistig gerefereerd naar de
> volgende bronnen, in de door jou gewenste opmaak.

Hoop dat
> je hiermee even vooruit kunt.

IK hoef niet vooruit te kunnen. Daar gaat het helemaal niet om!
Ik vind dit lijstje kwalitatief vies tegenvallen eerlijk gezegd. Dat Jackson en Strasser boekkies gemaakt hebben weten we wel. Maar boekkies maken kan iedereen, jij en ik ook, evenals PR voeren. Mevr. Strasser schittert echter in niet-publiceren, en de wijze waarop meneer Cook, wiens patentopstelling en m.n. de eigenaardige wijze van "diervriendelijkheid" daarin ik geen warm hart toedraag, door vakgenoten wegens het presenteren van niets dan anecdotisch materiaal wordt afgebrand liegt er ook niet om. Populair gericht goeroe-isme hoort niet op een lit-lijst, of hoogstens aanvullend, tussen de Viva en Story.
Bijdragen van ook weer meneer Cook die betogen af steekt tegen vakgenoten die zich meer open zouden moeten stellen voor andere ideeën kunnen we toch ook niet INHOUDELIJK noemen.
Dan hou ik over:
>
> 1. Pollitt, C: "Clinical Anatomy and Physiology of the Normal
> Equine Foot." Equine Veterinary Education. 1992; 4: 219-224.
Nog opzoeken..
> 24. Bowker,R: "The Growth and Adaptive CapabilitIes of the Hoof
> Wall and Sole: Functional Changes in Response to Stress."
> American Association of Equine Practitioners, Lexington, KY.
> Available at
www.ivis.org/proceedings/aaep/2003/toc.asp, > Internet Publisher: International Veterinary Information
> Service, Ithaca NY, 2003.
Opgezocht, ontegenzeggelijk interessant, en
> 26. Jochle W: "Use defines shoeing." Journal of Equine
> Veterinary Science, 24, 122-123, 2004
Nog zoeken.
Ik neem aan dat er in dat boek van Rooney wat ik bij je heb mogen inzien en wat een uiterst degelijke indruk maakte ook een ellenlange lit. verantwoording staat. Waarom wordt er dan zo schimmig over gedaan?
Een werkelijk goede lit.lijst zou HN sieren nmm... ik heb er zelf niet diepgravend achteraan gezeten (zal me er ook wel voor wachten me op te werpen als hoeffiesprofessor!) maar verwacht eigenlijk dat er uit regulier klinisch onderzoek ook wel degelijk goed bewijs dat het natuurlijk bekappen in aanleg kan steunen gevonden kan worden, zelfs al zou het daarvoor niet zijn bedoeld.
Nu moet het, ook voor de meelezers, niet lijken alsof ik het natuurlijk bekappen niet of niet meer steun. Het tegendeel is juist waar! De relatief lange tijd dat ik dit al doe bewijst dat het voor mijn ponies prima werkt.
Het plan waar ik van hoorde vanuit UU om de "beste" hoefijzers te onderzoeken echter komt uit de echte grote wereld en geeft m.i. aan dat het ijzerloze alternatief daar nog niet eens op de agenda staat, zelfs niet als 0-optie! Dus komt er onderzoek naar "de beste" hoefijzers... het verbaast me niet. Alles in paardenland gaat om de centen, en het is in vele opzichten zelfs nog maffer en achterlijker dan andere bio-industrieën (waar groepshuivesting etc. al norm zijn).
Er kan m.i. op nog veel heftiger oppositie tegen het natuurlijk bekappen gerekend gaan worden dan er al is - onze ideeën helpen een beroepsgroep om zeep, en hoefijzerfabrieken, etc. Wie weet wordt je binnenkort wel aangeklaagd voor het verspreiden van dierenmishandeling... en veroordeeld omdat je de "normen en waarden" tegen je hebt, en niet met je gestaafde gelijk op de proppen kan komen.
Vervolgens hoefijzers bij wet verplicht....
Daar waar geen onderzoek is, moet nmm maatschappelijke druk worden gezet om dat onderzoek voor elkaar te krijgen, of op zijn minst het ijzerloze alternatief mee te nemen. Dan schiet er tenminste iets op.
Om maar iets te noemen: er wordt beweerd dat harde bodem noodzakelijk is voor hoefspreiding, maar die bewering staat haaks op het feit dat paarden op zachte bodem grotere, en wel degelijk gespreide hoeven kunnen hebben. Typische berghoeffies zijn juist relatief klein. Wat is een "normale" hoef nu eigenlijk, hoe zit de genetische variantie in elkaar? Etc., zoals er al bergen klinisch onderzoek is verricht naar hoefijzer-technieken behoort het ijzerloze alternatief te worden onderzocht.
Ik weet wel dat ik geen "paardenwereld"-mens ben en ook nooit zal worden. "Echte paardenmensen" zijn natuurlijk "van de praktijk" en lezen geen technocratie op wetenschapsnivo, he? Maar ik wenste wel dat het hoeffiesverhaal even goed gedocumenteerd was als dat het operant conditioneren is. Dat mensen dan nog verdommen dat te lezen en er naar te handelen is weer een 2e.
Groetn oet Grunn, Egon