Sandra van Bommel schreef op woensdag 22 augustus 2012, 12:00:
>
> Dat soort dingen kun je niet vergelijken met hetgeen wat wij het paard
> willen leren en vanuit het paard gezien totaal geen functie heeft. Rondjes
> lopen aan de longe? Allerlei rechtrichtoefeningen aan de hand? Erop
> zitten? Kunstjes leren? Allerlei gymnastische of voorbereidende
> oefeningen? Leeg mennen? Lange teugel? etc... ik heb nog nooit een paard
> mogen aanschouwen wat op dergelijke manier aan soortgenoot systematisch
> probeert te trainen
Dat ben ik weer niet met je eens.
Ik zie wel degelijk de paarden elkaar 'trainen' om bepaald gedrag gedaan te krijgen. Die ruin die zich steeds laat vergezellen door een merrie was daar een voorbeeld van. En wanneer die zich verveelt kan die daar heel fanatiek in worden en de andere paarden echt beginnen afmatten. Maar kijk ook maar eens naar spelende paarden en hoe die elkaar manipuleren om dingen gedaan te krijgen etc...
Ze gaan elkaar misschien niet 'trainen' in de specifieke vormen die jij hierboven schreef. Maar ik denk dat jij de mate van complexe interacties in een kudde wel onderschat.
En veel van de dingen die jij opsomt verschillen in de basis niet extreem veel van 'natuurlijk' gedrag.
Wijken voor druk bijvoorbeeld in al zijn vormen, of het verplaatsen van een ledemaat bij aanraking enz...
Ik merk dat bij de veulens ook. Je hoeft die echt niet veel wijs te maken en de meeste basis-dingen die je van hen vraagt zoals voetjes geven, aan de hand mee lopen, opzij gaan als ze in de weg staan, aangeraakt worden etc... Daar zijn ze heel snel mee weg.
Aquilo had bijvoorbeeld binnen de 5 minuten door wat de bedoeling was bij het "aan de koord mee lopen". Links, rechts, halthouden, weer voorruit etc...Heel natuurlijk voor hem blijkbaar? En Soba gaf alle 4 haar voetjes vanaf dag 1. Gewoon beentje aanraken en dan kreeg je het cadeau. Voor haar een spelletje waarschijnlijk, maar ondertussen ben je wel aan het 'trainen'.
En al de rest is toch eigenlijk alleen maar een variatie op één thema?
Ik zat me trouwens laatst nog te bedenken dat positieve bekrachtiging bij een veulen helemaal niet zo vanzelfsprekend is.
Ze drinken melk (waar je als mens niet in kan voorzien

) en ze nemen nog niet echt ander voer aan, aanraking is wel leuk maar niet in die mate dat ze hun grenzen ervoor gaan verleggen. En ook alleen maar als ze eraan gewend zijn. Mama is wel 'heilig', dus dat kan je gebruiken. Maar dan is het geen positieve bekrachtiging meer, maar negatieve.
Je hebt als mens simpelweg geen enkele manier om zo'n veulen 'positief te belonen'.
Ik denk dat daar al een groot deel van de verklaring zit.
+ Dat de meeste mensen toch als doel hebben hun paarden te gaan rijden of in te gaan spannen. En dan wordt het helemaal omslachtig.
Ik heb er al wel eens demo's van gezien hoor, waarin men het rijden mbv positieve bekrachtiging wilde promoten. Maar dat was verre van overtuigend. Het gaat traag, zowel in de beweging als in het trainen zelf. En het is enorm omslachtig.
Terwijl 90% van de dingen die je mogelijk van een paard kan verlangen op basis van
wijken voor druk bijna meteen begrepen worden.
(En dan heb ik het dus niet over het verschil tussen NH,
Parelli etc. en rollkürtoestanden. Maar puur om wat oa. Piet bedoelt.)