InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 379½ van 531
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Volg datum > Datum: donderdag 16 augustus 2012, 19:5716-8-12 19:57 Nr:249331
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:249314
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hempfling Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Sandra van Bommel schreef op donderdag 16 augustus 2012, 15:18:

> Spirithorses schreef op donderdag 16 augustus 2012, 14:55:
>
>> Geloof me; het gros van die goeroes wil niet werken met een weerspanninge
>> koudbloed omdat ze dan teveel druk moeten gebuiken en dat staat nou
>> eenmaal minder subtiel op de fillempjes he.
>
> Das nog niets... teveel druk heeft nog lang niet altijd het gewenste
> resultaat. Clicker bijvoorbeeld weer wel. Maar dat vinden veel goeroes
> niet goeroewaardig Grinn!

En dat laatste vind ik eigenlijk best eigenaardig. Het betekent dat de goereerders daar onvoldoende voor worden beloond naar hun zin, aangenomen dat ze niet volslagen debiel zijn en ondertussen reeds iets over het hoe en wat ze doen aan wetenschappelijke achtergronden hebben opgezocht.
Het goereren draait vooral om de juiste broek wel of niet aan hebben. De praktijk over de jaren heen wijst nmm uit dat dáár vooral op gelet wordt en de klant is degene die beloont. Paarden zijn nu eenmaal geen betalende klanten.

Daarmee komen we bij de klant uit, want die bepaalt de markt voor de zelfstandige goereer-ondernemer. Gezien de werking van internet en prachtige websites als wiki wat nu allemaal gemeengoed geworden is en waar echt heel veel simpel op kan worden nagezocht en geleerd, vind ik het nog veel eigenaardiger dat de modernisering van de hippische gewoonten nog steeds nauwelijks op gang komt. "NH" en "alternatief" hebben voornamelijk geleid tot meer van dezelfde vage hokuspokus als wat de omgang met paarden al eeuwenlang is. Ook dat moet gedragskundige achtergronden hebben waarbij een verband met het goereren mij niet zou verbazen. Misschien is het wel een soort vluchtgedrag waarbij belonend voorzien wordt in een aangename mate van drogbeelden in romantiek, angst en adrenaline... maar waarom dan paarden? Er zijn toch legio bezigheden die daar veel beter in voorzien?

Maar eigenaardig blijft het, nmm, omdat alle proeven die ik de laatste jaren met mensen in internetspelletjes gedaan heb Skinner lijnrecht ondersteunen in dat gedrag, net als water, de snelste weg van de minste weerstand volgt (= grootste cumulatieve beloning). Vooral die internetspelletjes met mensen hebben mij enorm gesterkt in het vertrouwen in behaviourisme. Het werkt echt zo, ook met mensen!
Dus kan ik daar uit afleiden dat als gedrag niet zo of anders lijkt te werken, er grote kans is dat ik dat gedrag niet snap! Ik snap na al die jaren nog altijd maar heel weinig van de paardenwereld.
Volg datum > Datum: vrijdag 17 augustus 2012, 18:1217-8-12 18:12 Nr:249371
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:249366
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hempfling Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
joop schreef op vrijdag 17 augustus 2012, 15:53:

> Arabesk schreef op vrijdag 17 augustus 2012, 15:12:
>
>> Myriam schreef op vrijdag 17 augustus 2012, 6:38:

>> het paard gaat opzij etc etc.
>
> ehm owh afgezien of dat is wat vrouwen willen ROFL , wie gaat er
> schijnbaar op magische wijze om met paarden? LOL

Hmm, niet speciaal naar Joop maar aan alle geachte forummerries...
ik zie wel een beetje waarheid in de stoerste hengst uitzoeken, maar het lijkt me toch een veel te oppervlakkige verklaring die de diversiteit in de 'paardenwereld' geenszins dekt ;-)
Ik geloof evenmin, voor een groot gedeelte, dat het echt om de paarden gaat. Het gaat steeds weer om sociale interactie met andere mensen (dus ook de goeroezwermsters) waarbij paarden als attribuut fungeren. Als het om sportdoelen gaat is dat heel duidelijk: voor tannis heb je een tannisrekket nodig en voor paardrijden een paard.
Toch is deze gedachtenlijn alweer te simpel, omdat argumenten vóór innovatie juist in sport ook zo sterk zijn! Als je met een of ander speciaal pakkie aan iets sneller kunt, zal binnen mum van tijd iedereen zo'n pakkie aantrekken, om maar wat te noemen. Alles wordt uit de kast getrokken om te winnen en in algemeen gangbare debiliteit geloof ik niet. Dus waarom wordt desondanks een enorm brok kennis van gedragsleer en leermethoden straal genegeerd?

Ik zou graag beter snappen waarom dat hippisch gedoe, dus in algemeenheid incluis NH!, zo muurvast zit. Het gaat, denk ik, misschien al beter opschieten als we erin slagen de hypocrisie te benoemen. Zonder oordeel, maar wel benoemen. Met hypocrisie bedoel ik bijvoorbeeld het soort verhalen dat er zo'n fantastische band met paardlief is, maar dat de feiten erop neer komen dat bedoeld paardlief als een braaf soort levende motorfiets functioneert en aldus wordt beschouwd (en anders had het maar geen paard moeten worden). Die fantastisch band bestaat alleen tussen de mensenoren, anders zouden er niet zoveel moeite moeten doen hun ware liefde alleen maar uit de wei te kunnen plukken :-P m.a.w. ze zijn niet eens belonender dan de lawn of reinforcement....

Ik meen dat het mevr. Pryor was, in een interview een tijdje terug, die aangaf zich ook veel meer voorgesteld te hebben van de ontwikkeling van clicker dan wat er tot nog toe gebeurd is en wat nog altijd als marginaal kan worden gezien. Het ligt allemaal in het verlengde van de enorme weerstand die Skinner reeds voor de kiezen kreeg: het behaviourisme stuit mensen uit ons cultuurpatroon blijkbaar enorm tegen de borst, maar waarom precies? Wat is er nu op tegen de gedragspatronen die we, op basis van beloning en straf, onbewust sowieso al uitvoeren te transporteren naar een bewust zijn?

Het geldt overigens niet alleen voor 'paardenwereld'. Ik denk dat krek eender verklaard kan worden waarom mensen onderling veel liever straffen dan belonen. Dat de gestrafte, gedwongen werknemer volkomen onbetrouwbaar is, dat afgedwongen maar niet beloond verkeersgedrag volkomen onbetrouwbaar is, dat alle door straf afgedwongen gedrag volkomen onbetrouwbaar is wordt blijkbaar niet belangrijk gevonden.
Volg datum > Datum: vrijdag 17 augustus 2012, 22:2817-8-12 22:28 Nr:249382
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:249374
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hempfling Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Piet schreef op vrijdag 17 augustus 2012, 21:12:

> Als iemand als de wereldberoemde Karen Pryor met al haar publiciteit
> (misschien juist daarom )al teleurgesteld is.....wat moeten in de marge
> levende clickertrainertjes -zoals ondergetekende- dan wel niet zijn.

Ik voel me niet teleurgesteld. Ik zie een belangrijke vraagstelling. Zo belangrijk dat ik me haast niet kan voorstellen dat ze niet allang de experts gepasseerd is, maar ik vind er geen papers over....

> Mogelijk dat , als je het hem zou vragen, Bob Bailey dat veel minder heeft
> omdat hij natuurlijk decennia lang een succesvol dierentrainbedrijf heeft
> gehad en in het verlengde daarvan een zeer strak trainingsprogramma van
> vier keer een week voor de doorzetters.

Echter ook en vooral in het professionele circuit is het nmm zo wonderlijk dat de hippische gewoonten zo hardnekkig zijn! Dat kan niet liggen aan sufkutten die rond een goereerder dwarrelen.

> De manier waarop we dat in de lage landen proberen duidelijk proberen te
> maken werkt gewoon niet. Ik had al snel door dat een ochtendje theorie en
> een middag iedereen laten ruiken aan de beginselen van clickertraining
> geen resultaat geeft, in feite contraproductief werkt.

Maar ligt het echt daar aan? Ik heb indertijd jou slechts wat aanwijzingen gepost via dit forum en dat werkte wel: je werd rap steeds enthousiaster.
Ik heb veel meer de indruk dat er een soort grijze-cellen-blokkade is die WIL blokkeert. En waar geen wil is, is geen weg maar waar zit 'em dat nou toch in?
Ik ben er 110% van overtuigd dat gedragspatronen volgens Skinner werken, dus zit er ergens iets falikant fout in de beleving (want de ontvanger bepaalt!) van de beloning van belonen t.o.v. en i.p.v. straffen. Kan haast niet anders.

> Dat we nu eenmaal gewend zijn aan straf krijgen ligt besloten in onze
> opvoeding dus dat blijft zich voortzetten van grootouders op ouders op
> kind enz.

Imprint. Dat kan zeker gevolgen hebben, maar mensen kunnen heel goed leren imprint te overwinnen anders zouden we, in algemeen gesproken, lang niet zo innovatief doen als we doen.

> Mensen zijn bang om dat wat ze kennen achter zich te
> laten en te kiezen voor "nieuweremootse" dingen

Maar dat is diepgaand onderzocht. Daar zijn veel cijfers over en gemiddeld duurt het 25 jaar voor nieuwlichterij tot het gepeupel doordringt. Niet in dit geval want het is al ruim een eeuw aan het modderen en dat moet een oorzaak hebben.

> Bij mijn vorige cursus was er een cursiste die toch gekomen was, ondanks
> dat ze niet anders gehoord had dan dat wij hier van dat NB een sekte
> zijn... Dat we BBB (bitloos, blote voeten en boomloos) maffia zijn.
> Dus ondanks al het onwetend anti gelul zijn ze er wel, ook áánkomende
> clickertrainers. Dat geeft de burger weer moed :-)

Ik zal nooit dat belangrijke punt uit mijn eerste berichten (2004,2005?) naar jou vergeten: Piet, doe rustig aan en pas op want dit gaat zo onverwacht snel in verhouding tot alles wat je gewend bent dat je het als ongetrainde 'trainer' al heel snel niet kan bijbenen waardoor je achter je getrain gaat aanlopen. Weet je nog?
Maar jij had de wil duidelijk wél.
Volg datum > Datum: zondag 19 augustus 2012, 1:0219-8-12 01:02 Nr:249450
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:249420
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hempfling Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Sandra van Bommel schreef op zaterdag 18 augustus 2012, 16:05:

>
> zou het er niet mee te maken hebben dat clickertraining ook confronterend
> kan zijn. Dat wil zeggen dat het niet lukken van de training per definitie
> bij de trainer ligt. Iets waar je niet omheen kan,

Allereerst moet leren (iets nieuws leren) en trainen (het geleerde bevestigen) scheiden. Op school is dat bijvoorbeeld leren differentiaalrekenen en daarna 500 sommen om te trainen.

> En hoeveel mensen zijn
> nu werkelijk bereid om te accepteren dat ze er niets van bakken in plaats
> van gewoon 'die stomme knol die maar niet wil luisteren' op zijn mieter te
> slaan

In alle gevallen waar alles wel uit de kast getrokken wordt voor het beste resultaat en waar geld geen rol speelt gaat dat niet op.
Als het al zo zou zijn dat het fijn gevonden wordt die stomme knol waar eigenlijk angst voor is lekker met een zweepje in mekaar te slaan gaat dat ook alweer niet op waar het beste resultaat professioneel telt.
Al die varianten heb ik allang afgestruind maar ik kom er niet uit.
Volg datum > Datum: zondag 19 augustus 2012, 1:0619-8-12 01:06 Nr:249451
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:249416
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hempfling Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
joop schreef op zaterdag 18 augustus 2012, 15:22:

> een paar minuten mijn trekpaarden kan bekappen omdat ze gewoon zelf even
> hun hoef op de standaard zetten, gaan de mensen die trekpaarden hebben en
> dit weten zelf gewoon weer met trekken, duwen en ploeteren aan de slag. Ze
> vinden het wel aantrekkelijk wat ik doe, maar zelf krijgen ze het niet
> voor elkaar. Ook daar verbaas ik me altijd enorm over. (vooral bij de
> trekpaarden valt het op als je zonder zweten 4 hoeven bekapt)

Ik vind dit een mooi voorbeeld! Rechtstreeks uit praktijk, rechttoe rechtaan zonder lastigheden eromheen.
Ze vernemen dus wel degelijk de beloning (makkelijk paarden bekappen) maar de wil om het zelf te leren is ver te zoeken. Dat blijft heel mal; waar komt die weerstand vandaan?
Dezelfde weerstand tegen het behaviourisme is er denk ik over de hele linie, dus niet alleen m.b.t. paarden.
Volg datum > Datum: zondag 19 augustus 2012, 12:4419-8-12 12:44 Nr:249465
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:249464
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoeven Paard - Wat denken jullie? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
joop schreef op zondag 19 augustus 2012, 11:51:

> Debbie1983 schreef op zondag 19 augustus 2012, 11:42:
>
>>

> als je ouder wordt, blijft men denken dat je grote atlethische dieren als
> paarden 24/7 op stal kan zetten (afgezien van eventuele uurtjes rijden in
> de bak of buiten) zonder dat hun gezondheid in gevaar komt. Ik zou zeggen:
> hoort, zegt het voort: PAARDEN HOREN NIET OP STAL

Ik vind dat veel minder vreemd dan die weerstand tegen behaviourisme.
Je weet nu eenmaal niet wat je niet weet, maar er zit flink beweging, ook internationaal en zelfs in wetgevingen (NL hobbelt er als dieronvriendelijk land bij uitstek uiteraard wat achteraan), in de wetenschap en uitvoering van een betere houderij.
In tegenstelling tot bewuster leren en trainen wat al een eeuw marginaal aanmoddert.
Volg datum > Datum: zondag 19 augustus 2012, 13:0219-8-12 13:02 Nr:249466
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:249456
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hempfling Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Martina schreef op zondag 19 augustus 2012, 9:28:

> Het duurt toch veel te lang (en er moet te veel gebeuren) eer die beloning
> er is?

OK, beloningsvenster.
Net zo goed idee als de andere, maar het houdt evenmin rekening met de importantie van een paardenwereld waar er professioneel personeel is dat al die frustrerende zaken doen moet en waar 'winnen' het enige is dat telt.
Ik weet zeker dat de stap 'bewust leren' een paard veel sneller veel beter kan doen springen, gekke huppeltjes maken, etc. Een uitzondering daarop is misschien het harder rennen; dieren rennen nu eenmaal het snelst vanuit angst.
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 379½ van 531
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact