InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2237 berichten
Pagina 104½ van 150
Je leest nu alle berichten van "Sandra van Bommel"
Volg datum > Datum: donderdag 23 augustus 2012, 13:1923-8-12 13:19 Nr:249588
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:249586
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hempfling Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Misschien heb je nog geen zeer ervaren clickertrainers echt aan het werk gezien? Ook in de clickertraining wordt met grondwerk de basis gelegd voor het rijden en dan is alles wat je noemt niet meer dan een formaliteit onder het zadel. waarbij veiligheid overigens op nummer 1 staat.

Zo heb ik onlangs een dvd bekeken, waarbij grondwerk/naast de opstapblok staan ed werd uitgelegd en het verband werd gelegd tussen dit als check of het paard veilig is om op te stappen.

Op diezelfde dvd was een driejarige voor de derde keer onder het zadel, waarbij het paard niet alleen volledig ontspannen was, maar ook op extreem lichte signalen reageerde met voorwaarts, halt, achterwaarts en zelfs het ontspannen 'geven' van de kaak/stelling, en wijken van achterhand, wat als voorwaarde werd gezien als veilige rit
(een paard wat niet anders weet dan meteen reageren op het opnemen van de teugel, is gewoon veiliger)

Dus zo langzaam vind ik dat dan niet. Goed... er gaat een grondwerktrajekt aan vooraf. Maar mits goed uitgevoerd, is dan alles al aangeleerd wanneer je opstapt.

Als je zegt dat je niets met trainen hebt en gewoon af en toe een paard uit de wei wilt plukken om relaxt te rijden, zou ik hoe dan ook niet voor een jong paard kiezen, maar voor een brave sok.

Een gevoelig rijpaard waar je leuk mee kunt dressuren is een paard waar je gewoon ook mee moet trainen, wil je eerlijk zijn in wat je verwacht van het dier. En dan is clickeren helemaal niet verkeerd.
Wil je die training niet, dan kies je voor een paard wat het allemaal wel best vindt (en niet meer jong is), zonder meer te verwachten dan rustige ritjes.

Aan een jong paard is nu eenmaal werk. Aan een paard waar je verwachtingen van hebt ook. Een jong paard moet gewoon nog veel leren (ook na een trainingsstal , als het niet al meer is) en een paard waar je een beetje leuk dressuur wilt werken ook, wil je het op eerlijke wijze doen.
Het is simpelweg een keuze die je maakt.

En ja... mensen willen heel erg veel, maar zijn niet altijd realistisch in hun wensen. Vandaar dat paarden ook nogal eens worden verkocht

Overigens... trainingsstal is natuurlijk je eigen keuze, maar het zou nooit of te nimmer mijn keuze zijn.
Volg datum > Datum: donderdag 23 augustus 2012, 15:2523-8-12 15:25 Nr:249597
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:249595
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hempfling Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009
Ans Jondral schreef op donderdag 23 augustus 2012, 15:01:

> Ik wil wel dat mijn paarden
> 'precies' te rijden zijn. Heel licht zijn in de hand, voorwaarts aan het
> been, direct reageren op de hulp en te rijden met minimale hulpen, als het
> even kan aub. :-)
> En een beetje actie mag er ook wel inzitten.

Dat vind ik nogal wat. Je wilt een van je jonge paarden naar een trainingsstal brengen en dat een dergelijk paard terugkrijgen?
Volgens mij gaat daar toch heel wat meer opleiding aan vooraf dan de africhting die een trainingsstal biedt :-S

Wil je een jong paard wegbrengen en daarna dat krijgen wat jij verwacht dan gaat daar m.i. toch wel wat training aan vooraf (heel wat training, lijkt mij) en zal toch echt regelmatig met het dier worden gewerkt opdat het ook de souplesse en spierkracht kan opbouwen, die hierbij nodig zijn.

Als je zegt dat je het paard makkelijk een maand moet kunnen laten staan en dan uit de wei plukken en erop rijden en dan ook bovenstaande eisen stelt en dan ook nog bij een jong paard, vraag ik mij oprecht af hoe reeel je dan bent.

Ik zie het zo: keuze voor jong paard is keuze voor opleiding. Dat doe je niet even snel in een trainingsstal. Daar wordt hooguit de basis gelegd. De rest is aan jou en gaat gepaard met regelmatige training opdat het paard ruimschoots de kans krijgt om aan je eisen te leren voldoen en de bijbehorende souplesse en kracht opbouwt.

Wil je slechts af en toe rijden en de mogelijkheid hebben om een paard een maand te laten staan, zadel erop gooien en naar buiten rijden, dan lijkt mij de keuze voor een wat ouder, zeer ervaren paard met voldoende kracht om je te dragen, ook zonder gymnastiek, en wat het bovendien allemaal al gezien heeft en niet zo snel van iets onder de indruk is, een eerlijkere en reeelere keuze.
Volg datum > Datum: donderdag 23 augustus 2012, 15:5723-8-12 15:57 Nr:249599
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:249598
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hempfling Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Het zal wel aan mij liggen, maar ik snap dus niet helemaal wat je wilt.
:-S

Wil je dressuurmatig aan het werk, (met een jong paard) dan is regelmatige training m.i. onmisbaar, wil je de souplesse en spierkracht opbouwen die nodig is. Dat is de enige eerlijke manier als je de nodige verwachtingen aan het paard stelt.

Wil je je niet meer bezig houden met training, geen probleem als je het paard een poos stilzet, om er daarna weer op te klimmen, dan zouden je verwachtingen zich moeten beperken tot gewoon lekker boshobbelen op een paard wat daarvoor geschikt is.
Dat hoeft geen koudbloed te zijn. Maar het moet wel een paard zijn wat van nature de kracht heeft om met een mens op de rug rond te huppelen, zonder dat daar echt gymnastisering bij komt kijken.

Een jong paard wat bomproof moet zijn, wat super aan de hulpen is, het nodige temperament heeft, waarmee je dressuurmatig leuk aan de gang kunt, zonder dat je ergens op hoeft te trainen en nog net zo braaf en licht loopt als het een maand stilstaat (en geen problemen heeft met het dragen), is volgens mijn bescheiden mening geen reeele verwachting.

Lijkt mij dat je goed voor jezelf moet bepalen waar je prioriteiten liggen en dan consessies moet doen

Overigens... is er een belangrijk verschil tussen een paard waar je na 3 keer ohz zo op weg hobbelt en een paard waar al meteen de fijne hulpen opzitten incl stelling op de bocht, wijken, nageven, achterhandgebruik, lijkt mij zo. De dvd waar ik het over heb, hoort tot de laatste categorie.

Volg datum > Datum: vrijdag 24 augustus 2012, 12:2224-8-12 12:22 Nr:249643
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:249642
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hempfling Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Dat op zich lijkt mij ook geen probleem. Wij rijden maar heel weinig en dat leidt ook niet tot problemen. Maar ik moet erbij zeggen dat we bij het rijden ook maar erg weinig van hun vragen. Gewoon lekkere wandeltocht door de bossen. Dat is voldoende.
Volg datum > Datum: zondag 26 augustus 2012, 12:0226-8-12 12:02 Nr:249706
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:249695
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hempfling Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009
Ans Jondral schreef op zaterdag 25 augustus 2012, 23:05:

>
> Inge, is geloof ik (één van?) de enige waarvan ik weet dat ze er wel
> expliciet mee bezig is.
> Ik weet niet hoever ze daar nu mee staat want ik heb haar niet meer recent
> aan het werk gezien, maar tot voor kort viel dat alleszins toch nog onder
> 'niet overtuigend'.
>

Wat dacht je van alexandra kurland en een aantal van haar leerlingen? Die zijn wel dergelijk gericht op het rijden(uiteraard beginnend vanuit grondwerk)
Je leest nu alle berichten van "Sandra van Bommel"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2237 berichten
Pagina 104½ van 150
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact