Wil schreef op donderdag 13 september 2012, 11:35:
> effekt. Vocht gaat dus via de zool. Toch weer 'n interessant weetje.
Nee, staat er niet. Het vocht gehalte in de hoefwand word van binnen uit gereguleerd, via het bloedvaten systeem neem ik aan.
De conclusie was wel dat het vocht gehalte in de zool (zool lederhuid?) aanmerkelijk was gestegen en dat regelmatig "soaking" oorzaak kan zijn van zool kneuzingen.
IK denk dan, dat in een natte periode, het risico van zool kneuzingen groter is, dan in droge perioden.
Gelukkig heb ik het nog niet mee gemaakt bij mijn paarden, maar ze lopen wel aanmerkelijk minder graag over harde ondergrond als het een aantal dagen erg nat weer is.
Dat de hoefwand toch gemakkelijker bewerkbaar is, is misschien vergelijkbaar met Plexiglas(??) dat buigzaam word met warmte, zonder dat de struktuur veranderd. (stomme vergelijking?)
Als IK de vaat heb gedaan, of anderszins met mijn handen de hele tijd in het water ben geweest, zijn mijn handen - de huid - ook veel gevoeliger, maar niet onder mijn nagels. Test

Wat dat "soaken" betreft trek ik dan ook weer de conclusie, dat je de hoef dus eerst goed droog moet maken / laten worden, voordat je het paard weer over harde grond laat lopen/draven, om het risico op kneuzingen zoveel mogelijk te vermijden.?
Nils en Olly
Het paard weet,
wat wij niet weten
