InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
9 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu alle berichten van "vvwc"
Volg datum > Datum: woensdag 20 april 2005, 15:3120-4-05 15:31 Nr:25124
Volg auteur > Van: vvwc Opwaarderen Re:25123
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ander registratiemiddel dan microchip paarden Structuur
vvwc
Homepage
Nederland


9 berichten
sinds 20-4-2005
Identificatie - Microchip of DNA-typing

Met ingang van januari 2004 moesten in Nederland alle paarden en pony’s gëïdentificeerd en geregistreerd worden door middel van een paspoort en microchip. Echter in december 2004 besluit een groep van bekende ruiters en personaliteiten de “Nijhofgroep” op te richten die het aanbrengen van een microchip betwist en uiteindelijk, op basis van “gewetensbezwaren” tegen het inbrengen van een vreemd voorwerp in een dier, ontheffing hebben bekomen en in de plaats een DNA-typing mochten toepassen. Deze uitzonderingsmaatregel werd eerst toegestaan tot 1 februari 2005 in Nederland, maar werd aangevochten in de Tweede Kamer en uiteindelijk tot nader order verschoven. Dit om uit te zoeken of een permanente ontheffing op basis van “gewetensbezwaren” tegen het inbrengen van een lichaamsvreemd voorwerp mogelijk is.
Op het eerste gezicht leek de microchip de ideale oplossing voor alles, maar laat ons even de contra’s bekijken :
-Bij het inbrengen van de microchip ontstaat er ondanks alles bij een jong veulen toch enige stress (zelfs een ouder dier reageert soms verschrikt)
-in het onderzoeksrapport van de Commissie voor Europese Gemeenschappen aan de Raad en het Europees Parlement over de mogelijke invoering van elektronische identificatie van runderen lezen wij op pagina 12 : “De bijzondere omstandigheden in slachthuizen (aanwezigheid van grote apparaten) beïnvloeden kennelijk de werking van de stationaire leesapparaten (tot zover de controle van microchips in slachthuizen)
-Voor het welzijn van het publiek en de veiligheid op de consumptie vinden wij op dezelfde bladzijde de volgende opmerking “Slechts 80% kon worden gerecupereerd en slechts 52% daarvan kon goed gelezen worden. Het extractieproces beïnvloedt kennelijk de leesbaarheid. (tot zover de veiligheid voor de consumptie)
Tot zover dit rapport van de EG.
Er zou echter reeds een toestel op de markt zijn om de microchip te wijzigen (een handige jongen kan dus knoeien dus is het ook geen sluitend middel tegen diefstal) en er zouden ook reeds problemen bij dieren zijn vastgesteld naar aanleiding van het inbrengen van een microchip.
Voor de diefstallen is het zeker geen sluitende oplossing zolang er geen regelmatige controle is op de openbare weg van de paspoorten en de strafmaat op diefstallen niet wordt verstrengd. Ook zou het gestolen dier STEEDS moeten geroutourneerd worden aan de bestolen eigenaar. In Duitsland is dit laatste wel degelijk het geval.
Pro’s voor DNA-typing :
-Het kan al van heel jong gebeuren door middel van het trekken van de haren uit de manen
-Minder stress (geen angstsituatie) en geen pijn voor het dier
-geen risico op zwevende voorwerpen in het dier
--De DNA gegevens zijn makkelijk te bewaren in een DNA-databank en dit eventueel voor de “eeuwigheid”
-Er is geen twijfel mogelijk en de gegevens kunnen ook in het paspoort geplaatst worden
-Dezelfde DNA-gegevens kunnen gebruikt worden voor controle van ouderschap

Er bestaan reeds DNA banken zodat de opslag van de DNA gegevens ook geen probleem zou mogen betekenen

Een alternatief : de iris/retinascan :
Het blijkt een klein apparaatje te zijn die enkele seconden voor het oog wordt gehouden, geen licht/straal oid afgeeft. Zo’n scan is niet duur en zou ongeveer E 10,00 kosten per paard. De gegevens worden vastgelegd in een computer met code en klaar is kees.
(misschien dé oplossing, geen stress voor het dier, niet gevaarlijk voor de menselijke consumptie, onmiddellijke controle mogelijk, geen vergissingen mogelijk, lage kostprijs en lage opslagkosten)

Men heeft de mogelijkheid van de ontheffing geheim gehouden in Nederland omdat men kost wat kost de microchip door de strot van de burger wilde duwen. In Duitsland heeft men nà diepgaand onderzoek de keuze tussen microchip en DNA-typing aan de paardeneigenaars gelaten. Een van het voornaamste streven van de Europese Gemeenschap is dat er geen discriminatie mag zijn tussen de inwoners van de Europese Lidstaten. Waarom zwijgt men dan halsstarrig in België over deze mogelijkheid en wat denken onze mensen fokkers en/of gebruikers over deze situatie. Wil u iets meer weten zoek dan op internet via “Google” op “microchip paarden” of “ontheffing microchip paarden” en u gaat terecht komen op de verschillende rapporten en onderzoeken die er zijn geweest.
Wil u ook de kans krijgen om een keuze te kunnen maken tussen microchip/ontheffing of retinascan op basis van “gewetensbezwaren” in België laat ons dit dan schriftelijk weten met vermelding van uw naam en adres op ons
E-mailadres vvwc@skynet.be
Volg datum > Datum: woensdag 22 maart 2006, 13:5722-3-06 13:57 Nr:46223
Volg auteur > Van: vvwc Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: raar gedrag bij verkoop paard Structuur
vvwc
Homepage
Nederland


9 berichten
sinds 20-4-2005
Een hele tijd geleden stelde een van onze leden een ouder paard te koop.
Hierop kreeg die persoon een reactie van iemand die zegde geïnteresseerd te zijn als gezelschap voor een ander dier en de prijs werd gevraagd. De gevraagde prijs was erg laag maar er werd rekening gehouden met de leeftijd van het paard. Hieop kwam een erg laag bod dat niet werd aangenomen. De eigenaar kreeg daarop een smalende E-mail waarin werd verweten dat het om het geld te doen was. Nooit is er rechtstreeks contact geweest ondanks dat de eigenaar het telefoonnr. had gemeld. Wel kwamen er in de loop van de tijd nog wat E-mail reacties met telkens andere namen en verder zonder adres of telefoonnummer, maar het bleek van dezelfde richting te komen. Bij verder onderzoek ging het om een handelaar/manege. Aan mensen die hun oudere dieren verkopen wordt vaak verteld dat het als gezelschapsdier zal fungeren, maar later blijkt dan dat het dier verkocht is, in een manege werkt of naar de slachter is gegaan. Dit is toch een erg laakbare manier van handelen.
Volg datum > Datum: zondag 4 november 2007, 11:124-11-07 11:12 Nr:100917
Volg auteur > Van: vvwc Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: identificatie paarden door middel van irisscan Structuur
vvwc
Homepage
Nederland


9 berichten
sinds 20-4-2005
In the US is momenteel de ontwikkeling van de irisscan in zijn eindfase gekomen nadat het gedurende verschillende jaren op een paar duizend dieren is uitgetest met de medewerking van een tweetal universiteiten. Dit toestel laat de herkenning van een paardachtige toe door middel van de doorbloeding van het oog van de paardachtige met behulp van een toestel dat de gegevens via een computer inbrengt op de databank.
Deze manier van werken heeft de volgende voordelen :
- geen kosten van microchip
- geen kans op een verloren of defecte microchip
- geen geknoei of onklaar maken mogelijk
- geen stress voor de dieren bij het inbrengen van een lichaamsvreemd voorwerp
- geen risico van achtergebleven van onvindbare chips in de voedselketen
- een snellere en directere verwerking van de gegevens en de mogelijkheid tot een internationale uitwisseling van gegevens voor de reizende paardachtige.
Een nadeel de irisscan is door de doorbloeding van het oog slechts tot ongeveer 6 uur nà overlijden van het dier leesbaar maar de bedoeling is toch vooral om de levende dieren te herkennen (bev. bij diefstal)
Wij willen weten wie voorstander is van det soort registratie en zouden willen vragen om ons een E-mail te sturen om uw standpunt te melden via ;
vvwc@skynet.be
Volg datum > Datum: zondag 4 november 2007, 20:574-11-07 20:57 Nr:101001
Volg auteur > Van: vvwc Opwaarderen Re:100925
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: identificatie paarden door middel van irisscan Structuur
vvwc
Homepage
Nederland


9 berichten
sinds 20-4-2005
Piet schreef op zondag 4 november 2007, 12:02:

> Nick Altena schreef op zondag 4 november 2007, 11:53:
>
>> vvwc schreef op zondag 4 november 2007, 11:12:

> Nick.
> Piet
> The opposite of positive reinforcement is no reinforcement,
> not correction

Wij hebben niet alleen de véle voordelen van de irisscan willen aanhalen, maar ook het ENIGE mogelijke nadeel dat de aanhangers van de microchip zouden kunnen aanvoeren.
Dit nadeel kan alleen een rol spelen voor KADAVERS die door de kadaver verwerkende nijverheid moeten afgehaald worden, maar dit zou bev. kunnen opgevangen worden door het inbrengen van een plastic oormerk op het kadaver (niet duur en makkelijk te doen) om toch nog de herkomst van het kadaver te kennen.
Voor al de andere gevallen (levende dieren en dieren aangeboden in het slachtshuis) zou de herkenning via irisscan géén problemen mogen geven.
Wij verwijzen trouwens naar het vroegerverslag van de EC betreffende een onderzoek naar het gebruik van een microchip bij runderen waarin wordt gemeld dat werd vastgesteld dat de microchip door de invloed van de machines in het slachthuis voor een groot percentage NIET leesbaar of terug te vinden waren.
Volg datum > Datum: maandag 5 november 2007, 9:295-11-07 09:29 Nr:101071
Volg auteur > Van: vvwc Opwaarderen Re:100798
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: eczeem/jeuk enquete houden? Structuur
vvwc
Homepage
Nederland


9 berichten
sinds 20-4-2005
Esther schreef op zaterdag 3 november 2007, 12:35:

> Dream schreef op zaterdag 3 november 2007, 12:00:
>
>> Dream schreef op vrijdag 2 november 2007, 20:00:

> spelen. Misschien kun je eens contact opnemen met Wageningen.
> Ik zal je zo even wat artikeltjes sturen.
>
> Es

Uit onze ervaring van méér dan 35 jaar spelen de volgende factoren bij het krijgen van zomerexzeem een grote rol:
- de hele kleine muggen die s'avonds opduiken
- de aanwezigheid van water (vijvers, beken, waterlopen)
- de aanwezigheid van dennen en sommige struiken(vaak zie je de muggen ook vanonder onkruid of netels vandaan komen - opkuisen is dus de boodschap)
Dieren die aan de kusten leven schijnen er minder of geen last van te hebben omdat er meer open vlakten zijn (dus weinig struiken waar ongedierte zich in kan ophouden) en veel wind.
Het enige redelijk afdoend middel is momenteel die speciale beschermingsdekens. Je kan het dier ook gedurende de moeilijke maanden en preventief elke dag inwrijven met een samenstelling van 10% benzyl benzoad en 90% propyleen glycol (het is geen geneesmiddel maar het voorkomt het jeuken) kan u bij de apoteker laten maken
Volg datum > Datum: maandag 5 november 2007, 21:495-11-07 21:49 Nr:101185
Volg auteur > Van: vvwc Opwaarderen Re:101074
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: eczeem/jeuk enquete houden? Structuur
vvwc
Homepage
Nederland


9 berichten
sinds 20-4-2005
Spirithorses schreef op maandag 5 november 2007, 9:45:

> vvwc schreef op maandag 5 november 2007, 9:29:
>
>> Esther schreef op zaterdag 3 november 2007, 12:35:

> Komend jaar meer paarden onder de eczeemdeken, dat moet dan
> maar :-P
>
> Pien
Het gat in het paardendeken kan inderdaad de UV straling toegelaten hebben, maar ook opnieuw toegang gegeven aan de muggen en het is dus moeilijk om de juiste oorzaak te duiden. Er werden reeds vele soorten uitleg gegeven voor het probleem maar er zijn verschillende soorten exzeem (van muggen, door antibiotica, door voeding).
Wij geven sedert een 15-tal jaren geitenmelk aan onze veulens omdat wij melkoverschot hebben. Daarbij hebben wij stom toevallig vastgesteld (niet bij één geval maar steeds opnieuw gedurende al die jaren) dat veulens van een merrie met exzeem GEEN exzeem kregen en ook hun nakomelingen niet (die natuurlijk ook geitenmelk hadden gekregen). Nu ga ik geen wetenschappelijke wijsheden vertellen, maar ik weet wel dat men in Belgie in vroeger tijden ( en nu ook nog) geitenmelk aan huidpatiënten (exzeem, prosiasis) voorschreef en ook voor baby's met moeilijke vertering. Wij blijven dus verder geitenmelk aan onze veulens geven.
Volg datum > Datum: dinsdag 6 november 2007, 1:116-11-07 01:11 Nr:101193
Volg auteur > Van: vvwc Opwaarderen Re:100957
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: identificatie paarden door middel van irisscan Structuur
vvwc
Homepage
Nederland


9 berichten
sinds 20-4-2005
e m kraak schreef op zondag 4 november 2007, 16:29:

> Nick Altena schreef op zondag 4 november 2007, 16:03:
>>>
>>> Dat hoeft ook helemaal niet post mortem.

>
> Keep it greasey
> so it'll go down easy
> Hi-ho Silver!

Wij begrijpen al die afwijkende opmerkingen niet. Wij houden ook niet van de microchip, maar in Belgie bestaat nu eenmaal sedert 2006 de verplichting om te microchippen en er bestaat géén mogelijkheid om beroep te doen op de uitzonderingsmaatregel voor de DNA.
Nochtans staat het gebruik van een transponder of microchip niet in de huidige geldende Europese richtlijnen, maar in de nieuwe in verwerking zijnde richtlijnen zal er wél sprake zijn van microchips, mààààààr ook van alternatieve identificatiemogelijkheden onder bepaalde voorwaarden.
De irisscan zoals die momenteel in de USA ontwikkelt is, beloofd een groot succes te worden en zou niet alleen voor paarden, maar ook voor schapen en runderen kunnen ingezet worden. Aan de registratie van de paardachtigen en de paspoorten kunnen wij niet ontsnappen en wij vinden het ook verantwoord, maar wij kunnen wel onze keuze maken voor een beter en veiliger identificatiemiddel, namelijk de irisscan.


Volg datum > Datum: woensdag 14 januari 2009, 21:0314-1-09 21:03 Nr:155792
Volg auteur > Van: vvwc Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: hengstenshow voor speciale rassen Structuur
vvwc
Homepage
Nederland


9 berichten
sinds 20-4-2005
Vlak bij de Nederlands/Belgische grens
28 maart 2009 om 20 u.

Om de hengsten van de bijzondere rassen zoals welshpony’s en –cobs, tinkers/irish cobs, friezen, haflingers, shetlanders, mini-paarden, enz… onder de aandacht te brengen van de fokkers/merriehouders organiseren wij voor de 9e keer deze hengstenshow van allerlei speciale rassen in manege Breugelhoeve, Weyerstraat 1 Peer 3990 (België).

Een prachtige accommodatie met boxen voor de paarden en slaapplaatsen voor de bezoekers midden tussen groen, een speeltuin voor de kinderen en met een kilometerslange erkende wandelroute voor paarden en koetsen. Vanuit de gezellige cafetaria kan men de hele show bijwonen tijdens een drink of een warme kop koffie of bij het nuttigen van een snack.
Iedere dekhengst, geregistreerd in een van de europese stamboeken, kan hiervoor ingeschreven worden.
Info en voorwaarden : VLAAMSE VERENIGING VOOR HET GEBRUIK VAN WELSHPONYS & COBS VZW (afgekort V V W C,Moereind 108 Wechelderzande 2275 (België) tel.: 03/3122497 of 0032/33122497

Profiteer van deze enige gelegenheid en maak er een leuke dag van. Toegang tot de hengstenshow is voor de bezoekers gratis
Je leest nu alle berichten van "vvwc"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
9 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact