Sandra van Bommel schreef :
> Om even door te gaan op de pijndiscussie... ik vind het heel moeilijk.
> paarden laten als prooidieren idd niets zien
> Begrijpelijk, wordt gezegd.. want in het wild lopen ze risico's.

> moet ik dat risico nemen omdat ze wellicht nu pijn heeft?
> Ik vind het zo verdomd lastig. Je wilt het beste voor hun doen, maar het
> is moeilijk te zeggen wat dat nu is.
> Die het weet, mag het zeggen.
Maar je merkt het toch als je paard echt pijn heeft? Dan kun je toch ook alleen op díe momenten pijnstilling geven?
Niet elk paard met bijvoorbeeld artrose heeft per definitie pijn. Wij hebben er hier een paar die dat hebben (oudere paarden) en die hebben daar echt niet elke dag last van. Bij momenten. Een ervan rijd je er zelfs 'doorheen' door haar correct te laten bewegen.
De voorpoten van onze 9 jarige witte herder beginnen helemaal dik, knokig en scheef te staan door artrose maar zij heeft er geen last van want dan zouden we dat wel merken. Ze kan er nog goed mee uit de Landrover springen (erin komt ze niet meer). Ik peins er niet over om deze dieren allemaal op pijnstilling te zetten. Ik doe dat zelf ook niet als ik ergens pijn heb, jij wel? Tenzij het natuurlijk onverdraaglijk of acuut zou zijn. Het zijn wij mensen die er vanalles aan willen doen want het 'hoort niet' dat je gekoesterde dier pijn moet hebben. Terwijl je zelf bijvoorbeeld scheef en krom loopt maar dat maakt dan niet uit. Dieren passen zich meestal prima aan, 'ondergaan' en zijn in het nu.
Meer gestressed dat zie ik echt niet aan hen. Ze gaan nog net zo graag mee op wandelritten en hebben een godvergetens supermooi leven. Lekker fretuh en schijtuh zonder er ook maar íéts voor te hoeven doen. Hooi wordt aangevoerd, de weide gaat open, mest wordt geruimd, vrienden en familieleden om hen heen, wat willen ze nog meer? Ja nou, Puck doet wel eens een beetje druk als BD weg is, dan doet ze maar druk, heeft ze gelijk d'r beweging. Ik kan daar allemaal niet zo mee zitten maar houd haar natuurlijk wel in de gaten of het niet té erg wordt.
En op een dag ja, dan houdt het op als de levenskwaliteit in het geding komt. Dát is voor ons altijd al een graadmeter geweest. En dan is de beslissing nemen wat Jack en mij betreft ook helemaal niet meer moeilijk. Ik weet heel zeker dat ik geen chronische pijnstilling zou gaan geven, dan zouden we toch al heel erg richting einde gaan. Dit jaar twee van onze eigen paarden laten inslapen (Stef en Bombita) en de pony van mijn vriendin. Zo'n beslissing nemen is nooit gemakkelijk maar de opluchting daarna des te groter. Levenskwaliteit!