InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
105 berichten
Pagina 6½ van 7
Je leest nu alle berichten van "Manchita "
Volg datum > Datum: vrijdag 28 december 2012, 14:4128-12-12 14:41 Nr:252800
Volg auteur > Van: Manchita Opwaarderen Re:252799
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: helpt grondwerk hierbij ? Structuur

Manchita
USA

Jarig op 15-5

105 berichten
sinds 8-12-2012

Het klinkt alsof ze wel wil galoperend maar dat het nog pijn doet in haar geopereerd e knieen. Ik zou even goed navragen wanneer ze helemaal genezen is van de operatie en wanneer ze alles weer mag doen. En hoe de training opgepakt wordt, want ze zal rustig aan moeten opbouwen. Waarschijnlijk is dat ook de rede dat ze twee keer per dag een uur beweging krijgt? Kan ik me zo voorstellen?
Volg datum > Datum: zaterdag 29 december 2012, 19:2429-12-12 19:24 Nr:252822
Volg auteur > Van: Manchita Opwaarderen Re:252821
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Maffe vondsten in hooi Structuur

Manchita
USA

Jarig op 15-5

105 berichten
sinds 8-12-2012

Nou verder dan onkruid dat ik er eigenlijk niet in wil zien maar dat op een gegeven moment vanwege de grote droogte vorig jaar was de kwaliteit van het hooi hier verschrikkelijk. Maarja... Meer dan de regendans doen en volhouden kon ik er niet aan doen.

Ik ben wel dingen tussen mijn hooibalen tegen gekomen, geldt dat ook? Kippeneieren... Want mijn kippen leggen de eiers liever niet thuis in t hok geloof ik... Nestje met baby ratten... Slangen... En een keertje een wasbeer die op de hooibaal het voer zat op te knabbelen dat tie zo juist van me had gestolen...
Volg datum > Datum: zaterdag 29 december 2012, 20:4329-12-12 20:43 Nr:252823
Volg auteur > Van: Manchita Opwaarderen Re:252817
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: advies gezocht over beleren Structuur

Manchita
USA

Jarig op 15-5

105 berichten
sinds 8-12-2012

Ik denk dat dat niet helemaal waar is Talitha. Ik ben helemaal voorstander van bitloos. En het liefst ga ik zelfs nog verder, namelijk met een een neckreining ring rijden en zonder hoofdstel. Maar ik denk dat dat niet met ieder paard kan, vaak heeft de achtergrond van het paard daar veel mee te maken. Paard wat ik zelf inreed en die daarvoor nooit door iemand anders bereden is kon ik zonder hoofdstel rijden.
Drie van mijn horsies rij ik bitloos en ik heb een paardje gered dat altijd problemen gaf en onberijdbaar was. Maar nu zonder problemen bitloos gereden wordt en hij is gek op buitenritjes, water, etc etc...

Toch rij ik 1 van mijn paarden met bit. Ik heb vanalles geprobeerd en er een trainer bij gehaald. En deze trainer kan toveren met paarden en kan rijden als geen ander. Hij kan van de ene bareback horse in volle galop op de andere bareback horse springen. Hij is op zeer jonge leeftijd begonnen met rijden en paarden zijn hem met de paplepel ingegoten. En hij is zeer paardvriendelijk.
Ik heb veel van deze gast geleerd. En ook hij gaf aan dat bij dit paard bitloos niet gaat werken. Het is een extreem voorwaarts paard en het lijkt erop dat hij door het bit herinnert wordt dat hij zichzelf onder controle moet houden. Het bit geeft hem houvast. En er is ook maar 1 bit waar hij goed op reageert. De zelfcontrole die dit paard laat zien is ongewoon groot, want hij is nogal een wilde.
Hij reageert op de lichtste aanwijzing, het is vooral met zit en been dat ik hem rijd. (Ik rij western) Hij ziet alles en vraagt zich bij alles af of het iets engs is en hij heeft vertrouwen in zijn rijder nodig. Heeft hij dat niet dan gooit hij je eraf. Heeft hij het wel, dan gaat hij voor je door het vuur.
Hij is een super eerlijk en zeer intelligent paard. Een genot om met hem grondwerk te doen, het is bijna een circus paard. Ik kan alles van hem vragen zonder dat hij een halster draagt.
Met agressie (de corrigerende tik) moet je niet aankomen want dan zal hij uiteindelijk met je gaan vechten. Hij is zeer atletisch. De one rein stop? Hij galoppeert net zo vrolijk verder met zijn hoofd naast je knie. Ik heb hem mijn kleine Paso Fino zien beschermen tegen vier prairy wolven die de wei in kwamen.... Ken je de Saddlebred? Dit ras gebruikte generaals hier in de USA om oorlog op te voren. Een paard heeft twee reacties, fight en flight. Bij de saddlebred is de fight kant sterker ontwikkelt dan de flight kant. Ook als hij spookt, hij spurt soms eerst weg draait zich dan om en gaat er naar toe.

Ik blijf het bitloos om de zo veel tijd aan hem aanbieden en hoop dat het ooit lukt. Bij hem heeft het waarschijnlijk ook met achtergrond te maken. Toen ik hem vond was hij agressief naar mens en paard. Hij werd alleen gehouden op een te klein stukje grond. Dus de agressie was pure frustratie. Hij is onzeker.

Volgens mij gaat het er vooral om dat je iets vindt waar het paard zich goed bij voelt en dat je daar naar zoekt. En dat je blijft werken met het paard, veel tijd erin stoppen. Zo maar zeggen dat bitloos iets zegt over de ruiter is gevaarlijk. Het kan mensen die goed bezig zijn namelijk ook laten twijfelen aan hun horsemanship.

Wel zie ik vaak mensen hulpstukken gebruiken die hun eigen beperkingen moeten opvangen en dat vind ik dus verkeerd.
Volg datum > Datum: zondag 30 december 2012, 0:0130-12-12 00:01 Nr:252831
Volg auteur > Van: Manchita Opwaarderen Re:252824
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: advies gezocht over beleren Structuur

Manchita
USA

Jarig op 15-5

105 berichten
sinds 8-12-2012

Joh Wil ik zou een boek over dat paard kunnen schrijven. Ik heb er zo veel van geleerd! In het begin was het drie stappen vooruit en twee terug. Ging ik iets te snel, dan stond hij voor me te steigeren en zijn voorbenen in de grond te stampen alsof hij nog 100% hengst was. Zou ik op zo'n moment angst laten zien, kon je me bij elkaar vegen. Heb ook met mijn handen in het haar gezeten. Een groot stuk plastic zeil accepteren?! Normaal heb ik dat in een uurtje max voor elkaar. Bij deze jongeman duurde het drie maanden, iedere dag! En ik moest alle kennis uit de kast trekken. Had ik hem zo ver, volgende dag reageerde hij van voor af aan alsof hij dat ding voor het eerst zag. Na drie maanden Wilde ik opgeven, vrienden zeiden dat ik het paard weg moest doen. Dus ik vertel het hem, zo van "dit is je laatste kans jongen...." En wat denk je. Ik kan hem zo over het zeil heen rijden....
Moet zeggen dat het daarna allemaal veel beter ging en sneller. Niet lang daarna kon ik hem buiten rijden. Maar precies wat je zegt.... Je moet slimmer zijn dan hij, altijd vooruit kijken en denken. Vindt hij iets eng, rij ik hem er naar toe en geef hem een rust moment. Gevolg? Vindt hij iets eng, loopt tie er zelf al naar toe en gaat dan stil staan. Bij te veel snelheid op een kleine cirkel zetten? Gevolg, maakte die zelf als tie versnelde meteen even een kleine cirkel er achteraan....
Met buiten rijden kwam ik er achter dat hij geleerd had hoe mensen bang te maken. Hij Wilde niet weg gereden worden van zijn paarden vriendjes, maar ik wist dat hij in zijn eentje langs drukke wegen was bereden. Dus... Iedere keer wanneer hij om draaide en niet verder wilde... Hem laten werken en vragen om de juiste Kant op te gaan en dan na een paar stappen een rust moment geven, alle druk weg. Nou, dat werken was ook werken voor mij, alle struikjes, boompjes, hek werken met prikkeldraad werden door hem meegenomen. Maar trainer had mij het advies gegeven. Don't make his problem your problem. If he wants to hurt his legs... So it'll be. Stick with your solution and help him findthe answer. En het werkte... Ik liet hem een struik in bonjouren en bleef doorwerken en hij heeft het nooit meer gedaan. Het was dus geen oplossing meer.
Prachtig om een paard van zo ver te zien komen en te zien worden tot een paard die vertrouwen in mensen terug gevonden heeft.
Volg datum > Datum: zondag 30 december 2012, 0:5530-12-12 00:55 Nr:252833
Volg auteur > Van: Manchita Opwaarderen Re:252826
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: advies gezocht over beleren Structuur

Manchita
USA

Jarig op 15-5

105 berichten
sinds 8-12-2012

Klinkt goed talitha! Goed om te horen dat de Haflinger nu beter loopt. Het zijn eigenwijs dreutels he?!
Alleen waarom een bit In als een paard bitloos kan? Wanneer het een vereiste is op een show, alla... Maar op een buitenrit moet bitloos dan kunnen toch? Moet wel zeggen dat ik veel gewoon buiten train tijdens de trailride. Dus ik heb weinig verschil tussen bak of buiten.
Met het bitloos aan de teugel rijden heb ik geen ervaring. Ik had daar vroeger toen ik Engels reed een hekel aan, het gaf me het gevoel een paard op te sluiten. Western was wat dat betreft een verademing voor me.
Volg datum > Datum: maandag 31 december 2012, 20:2931-12-12 20:29 Nr:252882
Volg auteur > Van: Manchita Opwaarderen Re:252834
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: advies gezocht over beleren Structuur

Manchita
USA

Jarig op 15-5

105 berichten
sinds 8-12-2012

Hahaha, dat lijkt me nogal een portret jouw spotted walker. Klinkt inderdaad net zo licht als mijn saddlebred. Wanneer ik aan rechtsaf staan denk, pikt hij dat al op. Bij hem is het dus vooral zaak dat hij wacht op mijn teken, want wat we gaan doen heeft hij dan allang uitgevogeld.

Ook dat showen klinkt bekend hoor. Ik ken hier veel mensen met fox trotters en walkers die graag met elkaar rijden omdat de paarden dan beter in Hun gangen zitten. Lijkt wel of ze gaan lopen showen tegen elkaar?
Ik had een merrie quarter horse die gangen paarden niet uit kon staan, ze nam dat gangengedoe zeer persoonlijk en liep dan in een zeer aangename trot te paraderen. Mijn bibs kwam dan niet uit het zadel, haar hoofd laag... Prachtig... En maar boos kijken naar die gangen paarden... Rare merrie. Ik lag dan in een deuk van het lachen.

Ik ken de TWH en MFTH als hele makkelijke paarden. Erg mens gericht en je Kunt er iedereen opzetten? Prima beginnerpaarden omdat ze, wanneer ze merken dat de rijder nog wat te leren heeft, heel geduldig en vergevensgezind zijn.
Maar dat geloof ik niet voor alle paardjes van dit ras hey ;-)
Mijn. Foxtrotter ook niet, ik kan wel iedereen erop zetten en ze brengt mensen niet in gevaar.... Maar om wie ze is, veel en vooral erg aanwezig paard, zijn mensen snel zo onder de indruk dat ze liever afstappen. Zo bromt en gromt ze als ze het naar haar zin heeft en heeft een flinke motor....

Je 10 jarige TWH klinkt als een drafthorse hahahaha. Ik mag dat wel als paarden zich niet de wet laten voor schrijven en je je als ruiter moet verdiepen in het paard. Ik moet altijd erg lachen wanneer ik vrienden over heb uit NL die dat wel ff gaan doen, dat rijden, want per slot van rekening hebben ze al jaren ervaring.
Die dan al snel zeggen "wow, dit is wel even andere koek, wat reageren deze paarden op je zeg"
En dat is niet alleen bij mijn horsies, ik denk dat het komt omdat paarden hier veelal in flinke kuddes opgroeien en dat merk je. Maar dat zal je bekend voor komen verwacht ik ;-)
Volg datum > Datum: vrijdag 4 januari 2013, 17:484-1-13 17:48 Nr:253020
Volg auteur > Van: Manchita Opwaarderen Re:252981
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: groeischijven Structuur

Manchita
USA

Jarig op 15-5

105 berichten
sinds 8-12-2012

Het is in de States heel erg gangbaar om de paarden op hun tweede al te starten onder het zadel. En wanneer de paarden groot uitgevallen zijn dan zelfs al vanaf 18 maanden. Het zit hier in de cowboy cultuur en ik denk niet dat je dat er erg makkelijk uit krijgt.
Voor mij in ieder geval een grote rede om liever geen al ingereden paard aan te schaffen. Men verklaard mij hier voor gek dat ik zoooooo lang wacht met inrijden. Men is hier gemiddeld harder voor dieren dan in Nederland. Dierenarts bijvoorbeeld doet alleen honden en katten.... Met mijn zieke haan kon ik hier in de buurt nergens terecht bij dierenartsen, want daar ga je toch geen geld in stoppen? Draai zijn nek om en koop een nieuwe? Konijntjes? Cavia's? Parkietjes? Nee hoor... Gewoon "jammer dan"
Volg datum > Datum: maandag 7 januari 2013, 3:367-1-13 03:36 Nr:253085
Volg auteur > Van: Manchita Opwaarderen Re:253061
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dominant paard Structuur

Manchita
USA

Jarig op 15-5

105 berichten
sinds 8-12-2012

Wat wil de schrijver met dit stuk?! Het doel ontgaat me.
Het is maar net welk woordje waaraan gegeven wordt? Als iemand bij mij komt met... Ik heb een dominant paard dan zeg ik... Ja hoor, maar laten we eerst even kijken wat er precies gebeurd?!

Het laatste stukje r-e-s-p-e-c-t en de nummers 1 tot en met 5 is wat volgens mij alle grote paarden goeroes ook claimen. Niks nieuws onder de zon daar.
Alleen... De grote goeroes waar iedereen vol van is zijn op de eerste plaats zakenmensen die geld willen verdienen en dat gaat ten koste van hun paarden vriendschap.
Maar dat wil niet zeggen dat de hele training verkeerd is. Je kunt niet 1 zinnetje van een trainer naar voren brengen en daarmee een hele training afkeuren. De grote trainers zijn op zoek naar dat wat een groot plubiek aanspreekt en waarmee ze tot de verbeelding van mensen kunnen spreken.
Clinton zijn basis is niet verkeerd. De uitwerling daarentegen, als ik hem hoor zeggen "just jenk his teeth out"...Dan ben ik wel klaar met de lieve man an sich.
Pat Parrelli, ik heb er weinig mee, toch heb ik ernstig mishandelde paarden met grote delen van zijn methode weer vertrouwen in mensen kunnen laten krijgen.

Een andere ding met de goeroes is dat ze in korte tijd voor de ogen voor een publiek wonderen moeten verrichten. Publiek gaat daar prat op... En wie is dan de schuld... Ik denk de honger van het publiek dat gestild moet worden.
Daar waar geld verdient moet worden, daar is het paard van ondergeschikt belang, daar geldt de druk van tijd en alles moet zo snel mogelijk. Ook dat gaat hand in hand met agressieve "shortcuts"

Ik heb een hekel aan de woorden die gebruikt woorden zo als respect, omdat het bij veel mensen verkeerde associaties oproept. Veel mensen zien respect als iets wat afgedwongen moet worden wanneer het niet vrijwillig gegeven wordt. En zo doende gaan respect en agressie hand in hand.

Weet je, bovenal met paarden... Geef het dier de tijd die het nodig heeft... En soms of misschien wel vaak... Is het niet het paard dat die tijd nodig heeft maar de mens, omdat de mens moet leren... Wat het paard allang weet.

Zorg dat je kennis hebt. Lees veel, ook over de trainingen die je totaal niet ziet zitten. Ik heb me door een boek met de oude cowboy manier van het paard breken gewerkt en waarom... Om voor mezelf een beeld te krijgen wat dat precies in hield en wat er dan met een paard gebeurd. Zodat ik het kan herkennen wanneer ik naar trainers van nu kijk.
Beperk je niet tot 1 zienswijze maar sta open voor alles en ga met de goede stukken boetseren. En laat het paard je leraar zijn. Tom Dorrance zei ooit, Wat ik weet over paarden, leerde ik van de paarden. Ik geloof in wat hij "Feel" noemt. Observeer het paard!!

Een stukje uit een boek van Bill Dorrance (broertje van Tom)

How do I know if my horse is feeling of me?
It's easy to tell. You'll know by the way that horse is responding, by his looks and everything about his whole appearance. If he doesn't go where you want him to go or if you see that his feet are moving when you want them to stand still, then he's not feeling of you.
When he stops feeling of you, it's liable to be because you're presenting the feel to him in a way he doesn't understand. If that happens, then you better go along with him.
If you travel with a horse allow him to join you, then he can learn to feel of you as you both travel around together and we might call it traveling the long way around. The short cut way might not fit the horse you're working with, it won't fit most of them anyway.

When a person goes along with the horse, that's how the horse will get ready to go along with the person.

Die "short cut way" wear Bill het over heeft, die wordt in mijn ogen veel gebruikt in trainingen.
Het is mooi hoe Bill verteld hoe hij een paard dat "wants to take over" de "stay with me" feel geeft.

Iedereen heeft wel ooit een leraar op school gehad die door iedereen als "tof" bestempeld werd. Die geen orde hoefde te houden, want er was orde, er was ruimte voor een geintje, er was ruimte om zaken te bespreken, je mocht jezelf zijn en daardoor was er ruimte voor je om te groeien. Er was een natuurlijke gang van zaken, you didn't question what that teacher was doing... He just was. Niks geen dominantie... Respect... Hij voelde wat de klas nodig had en de klas voelde wat wat wel en niet te doen...
Nee, dat is niet iets wat zo maar gebeurde. Reken maar dat die leraar hard werkte en wist waar hij mee bezig was! Maar met de kleinste sturing op de juiste momenten precies dat deed wat de klas nodig had om te kunnen komen waar ze moesten zijn.
En dat is precies hoe ik het werken met paarden zie.
Volg datum > Datum: maandag 7 januari 2013, 4:467-1-13 04:46 Nr:253086
Volg auteur > Van: Manchita Opwaarderen Re:252885
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: advies gezocht over beleren Structuur

Manchita
USA

Jarig op 15-5

105 berichten
sinds 8-12-2012
Wil schreef op maandag 31 december 2012, 23:08:

Bericht is alweer een tijdje geleden, maar ik was een beetje druk met de feestdagen, ik wilde toch nog even reageren.

> Ja, vlak voor de showring had ie allang de andere Walkers gespot. We deden
> dit op een evenement wat PaardEnKoets heet, en het was bedoeld om de
> veelzijdigheid van de TWH te promoten. Nou..... dat hebben ze geweten! Hij
> wist maar 1 ding: DAAR waren z'n vriendjes... en DAAR moest ie bij
> blijven. Ja, ik hoefde echt niets te doen want ze showen idd. tegen elkaar
> op. Alsof ze idd. precies weten dat het hun eigen ras is...
> En vaak ook nog exact op de maat van de muziek. Ik verwacht dat als ik
> nu.... eh, Enya's Tempus Vernum zou laten horen hij acuut in de Spaanse
> Pas gaat. Ik weet niet hoe de Saddlebred is... maar ik weet wel dat dit 'n
> paard is wat nooit iets vergeet. Je kunt het 'n jaar niet herhalen...
> zodra je een bepaald iets vraagt weet ie het weer.

Mijn MFTH en Saddlebred zijn precies zo, vergeten nooit iets. Ik denk dat dat er vooral in zit dat ze graag willen werken en hun denk kant gebruiken. Mijn Sadlebred had ooit een goede training gehad, jaaaaaaren geleden. Maar ik kon dat merken toen ik hem hertrainde.

Zo ook alle route's die
> we ooit gelopen hebben, een soort ingebouwde GPS. Hij brengt je wel weer
> thuis. Gooi gewoon die teugels los en laat 'm gaan... haha... die heeft al
> zoveel mensen thuisgebracht.

> opkijken als ze het ritme van de hoeven de 1e keer horen... soms kijken
> paarden heel verstoord opzij op de manier van: wat is dat nou weer??? Ze
> horen dus heel duidelijk het verschil in beenzetting. Vind ik wel apart
> eigenlijk....

Dat is wel heeeel erg herkenbaar!!! En voor mij was dat ook de bevestiging dat een paard op vele dingen meer let dan de gemiddelde mens. Ik denk bijvoorbeeld ook dat ze aan de beenzetting horen of het andere paard relaxt is of niet. Bij onrustig getrappel zie je andere paarden ook altijd om zich heen kijken of er iets aan de hand is in de omgeving. En als er dan ineens een gangenpaard aan komt zetten?! Wat moet je daarvan maken van dat rare getrappel ;-)
Ook een leuke... Als er een keer een muilezel mee loopt in de trail. Dan zie je de meeste paarden ook onderzoekend kijken van "Wat moet ik hiermee?!" of "Ben jij nou een paard of niet?!"

> Ik moet 'm ook gaan halen voordat b.v. de DA uit z'n auto stapt... want
> anders kan ik een zoektocht over 8 hec. gaan beginnen! =-)

Allemaal heel herkenbaar, vooral bij mijn Saddlebred. Die ziet en hoort alles en vergeet niets. En ja dan moet je een hoop dingen voor zijn ;-)

> Haha.... Chaser snorkelt!! Daarom vinden mensen, zeker die toenmalige
> hoefsmid, hem doodeng!! Snorkelen en je oogwit laten zien. Hij heeft al
> mensenogen... maar kan ze behoorlijk wegdraaien! Dan nog neusgaten van
> hier naar Tokio... hihi... en de meeste mensen haakten af. Terwijl hij
> nooit iets zou doen, ook nooit heeft gedaan.
> Dat snorkelen van hem is puur opwinding... of hij heeft iets gezien en dat
> moet ie je dan even vertellen. Hij loopt continu te snorkelen onderweg...
> haha...

Mijn Paso Fino snorkelt ook en ze hebben het allemaal over genomen :) Paarden zijn wat dat betreft net papegaaien.
Raffles is een quarter paint en die heeft net als Chaser menselijke ogen. Dus oogwit om de boel dat altijd zichtbaar is. Schitterend vind ik persoonlijk! Maar de meeste mensen hebben geleerd dat wanneer je bij een paard het oogwit kan zien, dat paard weinig goeds met je voor heeft.
Terwijl Raffles echt een lieverd is. En ook hij snorkelt luid en duidelijk, wil dan ook nog flink ja staan knikken zodat hij een beter beeld krijgt van het object dat hij observeert.
Sadie loopt soms hele einden te brommen alsof ze een liedje neuriet...
Ik had een paard dat alle geluiden van de andere paarden ging maken als ze alleen met mij op een trail liep.


> moe.... en moet ie nog een hele heuvel opklauteren.... hij zal 't halen.
> En in dat ritme loopt ie dan ook, z'n neus zowat over de grond.
> Ikzaluthaluh.... ikzaluthaluh... met bijbehorend verbeten bekkie... maar
> hij komt er wél. En dat is ook karakter.

TWH en MFTH maar ook de Saddlebred zijn paarden met een zeer groot uithoudingsvermogen. Amazing! Onze kleine Paso Fino idem. Ze heeft een complexje, ze is namelijk maar een kleintje en vindt dat ze niet onder doet tussen alle grotere paarden.

>
> Er zijn dagen geweest dat ik hem wel kon schieten. Ken je dat
> cowboyliedje?
> One step forward.... two steps back?? Nou, zo dus.

Lol, breek me de bek niet open! En dan gewoon rustig blijven hahahaha... Morgen is er altijd nog een dag.

> Hij weet dat ie vier benen heeft.... en ik ze beslist moet bekappen.
> Drie benen gaan goed... en bij de vierde dacht ie tot voor kort:
> verrrreeeeekkkkk... laat ik es gaan hangen!!! Want ik heb er helemaal geen
> zin meer in!
> Nou.... ik ga het been niet hoog lopen houden hoor. En laat het met alle
> gemak net zo hard vallen. Dus hij heeft 'n keertje zowat op z'n knieën gelegen.... dat was wel eventjes schrikken. Maar... en da's nou zo leuk... het lijkt wel alsof ie dat soort dingen leuk vind. Hij heeft humor. Het zijn allemaal uitprobeersels.... iedere keer weer.
> Van die leiderschap in twijfel-trek vraagjes.

Ik controleer de hoeven iedere dag op steentjes etc. Maar bij vier paarden en 1 in training ga ik gewoon de wei in, niks niet vast zetten en doe gewoon de hoeven. Scheelt heel erg veel tijd namelijk. Meestal houden ze al netjes een hoef omhoog als ik eraan kom, lopen ook niet weg enzo. En dan heb je soms van die daagjes... ZUCHT! En inderdaad, het is toch echt niet de bedoeling dat ze op je gaan hangen. Twee van de vier hebben daar een handje van, die leggen soms hun hele hoofd en nek op mijn rug want da's wel erg makkelijk zo'n baas als steuntje! Of wat dacht je wanneer je met eentje bezig ben de anderen komen kijken of je het wel goed doet? En voor je het weet ben je vanalles kwijt om dat geheid de krabber uit mijn achterzak gestolen wordt etc...
Of de tackroom van de trailer die open staat, ook zo leuk. In no time licht de hele inhoud van mijn trailer uitgestald op het gras veld... Paso Fino vindt het lekker om op leer te kauwen, die heeft al menige teugel naar zijn grootje geholpen... Net als kinderen, als je denkt "wat zijn ze toch stil" dan kun je maar beter even gaan kijken wat ze aan het uitvreten zijn.

> En reken maar dat ik 'm losstaand kan bekappen hoor, niets aan de hand dus hij weet het donders goed. Maar soms is het baasje-uitproberen-dag... en dan moet baasje weer eventjes-op-haar-strepen-staan dag houden.

En vaak zijn dat juist de momenten dat je iemand bij je hebt en wilt laten zien hoe goed je paarden luisteren hahahaha... Volgens mij staan ze me dan ook gezellig met zijn allen uit te lachen ;-) Want humor hebben ze inderdaad.
Volg datum > Datum: maandag 7 januari 2013, 6:427-1-13 06:42 Nr:253088
Volg auteur > Van: Manchita Opwaarderen Re:253087
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dominant paard Structuur

Manchita
USA

Jarig op 15-5

105 berichten
sinds 8-12-2012

Is het niet zo dat zo'n leraar iets durft te laten ontstaan zonder er zijn controle stempel op te drukken.
Een leraar die mee gaat met de stroom die door een klas wordt ingezet en bijstuurt waar het nodig is, maar op zo'n manier dat het voor de kinderen nauwelijks opvalt? Timing is van onschatbare waarde.
Ik denk dat veel kapot gaat wanneer wij mensen er controle over willen hebben, wanneer dat onze focus is. Laat dat los, heb lef en je krijgt meer controle dan die anderen ooit zullen kunnen verwerven. En je krijgt die controle omdat, in het geval van de leraar, de kinderen zelf willen gaan volgen...
Volg datum > Datum: maandag 7 januari 2013, 16:367-1-13 16:36 Nr:253101
Volg auteur > Van: Manchita Opwaarderen Re:253093
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dominant paard Structuur

Manchita
USA

Jarig op 15-5

105 berichten
sinds 8-12-2012

>
>> Maar dat wil niet zeggen dat de hele training verkeerd is. Je kunt niet 1
>> zinnetje van een trainer naar voren brengen en daarmee een hele training
>> afkeuren.
>
> Nou... dat ben ik niet helemaal met je eens. Tuurlijk in elke methode is
> ook wel wat goeds te vinden, maar het is niet maar 1 zinnetje wat onderuit
> gehaald wordt. Het is een basisbegrip waarop vele van de handelingen
> gestoeld zijn.
>

Dat ben ik niet met je eens. De basis van de trainingen zijn in principe allemaal hetzelfde, Alleen de ongein hoe ze het geheel aan de man brengen, het verhaal dat ze er omheen breien, verschilt want een trainer moet een eigen gezicht creëren binnen de hele grote stapel trainers die dat allemaal proberen. En dat is waar er veel fout gaat...
De basis is niet dat uitgegaan wordt dat een paard dominant is en daarom snap ik het stuk dus niet. Wel wat boven puntje 1 tot 5 wordt opgebracht is dat de human in charge moet zijn om de boel veilig te houden. En dat is wat trainers naar voren brengen.

Ik ken de trainster die de in het begin van Clinton meegeholpen heeft met de ontwikkeling van zijn training. Ze was de tweede assistente die hij aannam.
De basis is o.a. om in grondwerk het paard te helpen om de vijf lichaams areas apart te kunnen gebruiken en het paard zijn denkkant te laten gebruiken. Op die basis kun je verder alles opbouwen, welke kant je maar wilt.
Wat je dan in het zadel doet is "help the horse connecting the dots" je gaat met het paard verschillende combinaties maken met de vijf aparte lichaams areas. Zodat je je paard niet laat gissen maar begeleid naar het antwoord op je vraag. Waarbij je de wrong thing moeilijk maakt and the right thing easy. Juist dat begeleiden maakt dat je geen agressie hoeft te gebruiken maar door timing en zo min mogelijk te doen het paard helpt het antwoord te vinden.

Dus wat de training mist die Clinton aan de man brengt is TIJD! Geef het paard tijd en ram hem niet door de oefeningen heen. Doe de dingen op het paard zijn tijd, niet op de mens zijn tijd. De bedoeling is bijvoorbeeld dat wanneer een paard pushy met zijn front naar je toe komt, dat je zijn front "redirect". Doe dat Clinton kort door de bocht, dan geef je het paard een ram met je stick. Maar er zijn andere manieren om die front te "redirecten" Het wil dus niet zeggen dat de basis niet okay is.
Want zijn manier om een van een training hapklare brokken te maken die voor veel mensen bruikbaar/werkbaar is, zonder dat men het hele paard hoeft te snappen en op die manier het geheel veilig te houden... Dat is niet verkeerd.
Dat de manier in verkeerde handen kan vallen en schade aan kan richten, ja maar dat geldt voor alle trainingen... Dat Clinton nu te veel op de agressie boeg zit... JA... En dat is jammer want dan leer je mensen verkeerde dingen.Toch is zijn training waardevol. Brei er meer Tom Dorrance doorheen. Dus op de juiste manier, timing, feel, tijd, observeren, herhaling, jezelf afstemmen op het paard.... En je hebt een zeer bruikbaar gereedschap in handen.

De trainster waar ik het over heb heeft nu haar eigen training, is een grote voorstander van ijzerloos... Het paard paard natuurlijk te houden etc etc etc. Ze is op dit moment haar paard aan het trainen op de juiste manier en wil met haar paard uitkomen wanneer het paard er klaar voor is en dus op oudere leeftijd. Om de paarden wereld te laten zien dat het wel degelijk paard vriendelijk kan.

Een andere trainer die ik ken heeft met Ray Hunt gewerkt in zijn rodeo team. Ray Hunt heeft met Tom Dorrance samengewerkt. Ik kan deze vriend een foto van het paard laten zien waarop ik met de training bezig ben en hij kan me aan de hand daarvan veel vertellen over het paard. Net als Tom Dorrance vroeger al heel veel kon vertellen door te observeren hoe eigenaar en paard naar hem toe kwamen lopen. Ik denk dus echt dat het voornamelijk tijdsdruk is waardoor agressie in training om de hoek komt kijken en niet het stuk dat paarden dominant zijn of de training een verkeerde basis heeft. Maarja, Tom Dorrance vertelde al dat hij rondreisde om moeilijke mensen te trainen ipv paarden, er is geloof ik nog weinig veranderd.
Volg datum > Datum: maandag 7 januari 2013, 16:507-1-13 16:50 Nr:253102
Volg auteur > Van: Manchita Opwaarderen Re:253096
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dominant paard Structuur

Manchita
USA

Jarig op 15-5

105 berichten
sinds 8-12-2012
Piet schreef op maandag 7 januari 2013, 15:29:

> Eens.... Maar over welke Clinton hebben jullie het? Ken er maar één,
> maar dacht niet dat dat een paardengoeroe is. True horsemanship through
> feel was voor mij een ideaal boek om te voorkomen dat ik een te grote
> volgeling van Hempfling zou worden. Alleen dat verschrikkelijke
> Amerikaans van die ouwe vent! Moeilijk, moeilijk voor een op middelbaar
> niveau Engels lezende Nederlander.
>
> Piet
> Doe jij wat voor mij, dan doe ik wat voor jou. Wie
> heb jij geclickerd vandaag?

Inderdaad Clinton Anderson en ik noem hem goeroe omdat hij momenteel veel volgelingen heeft... Ik zie hem niet als Goeroe, heb een hoop verhalen gehoord van zaken die achter de schermen gebeuren dat ik denk... Nou, laat dat woordje "natural" maar weg uit de natural horsemanship. Sowieso, het woord natural horsemanship is verzonnen door een slimme zakenman en het werkte perfect.
Wat Tom Dorrance deed is veel vertellen over waarom het paard doet wat hij doet. Huidige trainers vertellen veel over de oefening die je zo precies mogelijk moet uitvoeren zonder dat je precies hoeft te weten waarom. Het is als een muzikant die leert noten lezen en een leuk stukje muziek kan blazen... Maar niet ziet hoe hij van noten zelf mooie combinaties kan toveren en een muziekstuk in elkaar kunt draaien.
Naschrift (maandag 7 januari 2013, 16:58):
Moeilijk Amerikaans van die ouwe vent... Lol...Tom en Bill zijn inderdaad heeeeeel erg lang van stof en van hun schrijvers kwaliteit moeten ze het niet hebben. Maar de kennis, liefde en warmte voor paarden spreekt er wel uit.
Je leest nu alle berichten van "Manchita "
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
105 berichten
Pagina 6½ van 7
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact