e m kraak schreef op woensdag 9 januari 2013, 16:34:
>
> Maar laten we wel wezen, eten moet energie opleveren. Een energiecentrale
> die energie kost in plaats van oplevert gaat failliet en wordt gesloten.
> Nou zit die spijsvertering bij paarden wezenlijk anders in elkaar dan bij
> ons, kanjer van een blindedarm en zo meer maar het is daarom juist zo
> duidelijk dat het een warmte/energiebron voor ze is en dat gaat naar mijn
> idee slecht samen met het koud krijgen door te eten. Weetje, mij lijkt dat
> zelfs rechtlijnig tegenstrijdig!
Mijn punt is ook niet dat eten geen energie oplevert, maar wáár en wanneer het energie oplevert.
We (ik ook!) gaan er al jaren van uit dat een paard 's winters ruwvoer nodig heeft om warm te blijven. Het onderzoek bij de przewalski's laat zien dat ze juist in de koudste periode minder gaan bewegen en minder gaan eten, dat de hartslag en de lichaamstemperatuur dalen en dat dat niets met het aanbod van voedsel te maken heeft.
Het onderzoek bij de Shetlanders laat zien dat bij hen ook de hartslag en de lichaamstemperatuur daalt. Bij de Shetlanders die aan het einde van de winter minder gevoerd worden haalt dat zijn minimum in feb/mrt (uit mijn hoofd, heb even geen zin het onderzoek er weer bij te halen), bij de Shetlanders die het laatste deel van de winter doorgevoerd worden wordt het niet minder in feb/mrt en deze gaan ook eerder verharen.
Nu zijn dat maar kleine onderzoeken en misschien niet heel representatief, maar ze laten wel zien dat de betreffende paarden geen hele buik ruwvoer nodig hebben om warm genoeg te blijven. Ze teren in op hun reserves en houden zich daarmee op temperatuur in plaats van te gaan eten. (Heel misschien zou je daaruit kunnen afleiden dat op dat moment eten en verteren in de darmen minder warmte/energie oplevert dan het door de lever in stelling brengen van de reserves.)
Ik zou graag het waarom willen weten, mede omdat veel gedomesticeerde paarden kampen met overgewicht.
Wat doen wij mensen dan? We gaan ze in de zomer minder voeren zodat ze niet te dik worden en proberen ze in de winter op gewicht te houden ... Juist in de winter als het metabolisme het laagst is, als het paard misschien de energie uit het voer helemaal niet goed kan verbruiken, duwen we er voer in. (Met misschien het verhogen van de bloedglucose als gevolg. Glucose die op dat moment niet gebruikt kan worden, niet de cellen in kan en dus misschien wel heel nare gevolgen kan geven.) We willen eigenlijk dat onze paarden het hele jaar rond hetzelfde gewicht hebben.
Ik kan met geen mogelijkheid met zekerheid zeggen of "onze" paarden ook daadwerkelijk in een soort "winterstand" gaan, maar gezien het verharen en dergelijke ook helemaal vanzelf gaat en meer onder invloed lijkt te staan van de hoeveelheid daglicht (die van mij beginnen in juli al weer wintervacht aan te maken en half januari/begin februari te verharen, dus houden ze zich bepaald niet aan temperatuur invloeden) kan ik me heel goed indenken dat dat in ieder geval bij mijn koudbloeden wel degelijk speelt.
En dan vraag ik me heel erg af of ik Willem en Lotte die niet op het gras kunnen omdat ze anders bevangen raken, niet in de winter te veel voer en ze daarmee uit hun natuurlijke balans haal. Misschien als ik ze 's winters stevig op rantsoen zet, kunnen ze 's zomers wel op het land ...
> Ik moest echt ook wel lachen om de boerenkool met worst van Letje, dat had
> ik ook kunnen verzinnen maar zij deed het. Het is alleen zo ziekelijk saai
> dat we het zo vaak eens zijn en in dit geval komt dat omdat zijn bioloog
> is en ik me die dingen vroeger uit een biologieboekje heb laten wijs maken
> (dus niet omdat ik er verstand van heb) en dat aardig overeenkomt met mijn
> belevingswereld en dus voor mij zonder al te veel tegenstribbelen
> acceptabel is.
Maar het is niet voor niets dat beroepsverenigingen jaarlijkse nascholing verplicht stellen. Wat ik vroeger op de HAVO heb geleerd is meestal allang achterhaald. (Maar staat toch vaak nog hetzelfde in de lesboeken

) Kennis staat niet zo vast als we wel zouden willen, wat vandaag wordt verondersteld en soms zelfs is aangetoond, is morgen al weer achterhaald.
Els.
Tell me and I forget. Teach me and I remember.
Involve me and I learn.
(Benjamin Franklin)
En nu ga ik voorlopig niet meer reageren, want ik heb eind januari een pittig tentamen en daar kom ik zo niet aan toe.