InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu alle berichten van "Sanne_"
Volg datum > Datum: maandag 28 januari 2013, 18:3728-1-13 18:37 Nr:253658
Volg auteur > Van: Sanne_ Opwaarderen Re:253097
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Leverbot Structuur
Sanne_
Homepage
Nederland


7 berichten
sinds 26-1-2013
Een tijdje terug heeft een jaarling dartmoor merrie die bij ons op het land stond een koliekaanval gehad, bij nader onderzoek bleek dit ook een leverinfectie te zijn geweest. Het diertje heeft het dan ook niet overleefd, triest verhaal! Die had blijkbaar als veulen (vanaf haar geboorte) bij schapen op het weiland gelopen en heeft dus naar alle waarschijnlijkheid toen al een infectie opgedaan. Van haar lever was praktisch niets meer over dus leverbot bij paarden is zeker niet onschuldig!

Door dat leverbot verhaal zijn wij ons ook gaan verdiepen in wormen en wat ze nou zijn en doen, heb zelfs bij wormtest de praktijkdag gevolgd en zelf mestonderzoek gedaan. Echter heb ik me daar ook laten vertellen dat mestonderzoek in de winter praktisch onmogelijk is. De wormen leggen geen eieren in de winter dus je zal de eieren van leverbot ook niet terugvinden in de mest.
Kenmerken van een leverbot infectie zijn overigens een doffe vacht, diarree, niet fit zijn, koliek, lusteloosheid en het verminderen van de eetlust.

Faxinex (Triclabendasol) is inderdaad een ontwormingsmiddel tegen leverbot, maar het behandelen ermee zal de oorzaak niet wegnemen, want zolang de cyclus in het weiland niet doorbroken wordt blijft het in de grond zitten.

Misschien kun je nog even op de website van www.wormtest.nl kijken. Ik ben de naam even vergeten van de vrouw die de cursus had gegeven, maar ik weet wel dat zij ontzettend veel van wormen af weet, hele studies gedaan heeft etc. wie weet kan ze je helpen? Ivm het ontbreken van de eieren in de mest in de winter zullen er denk ik geen praktijkdagen zijn, maar van het voorjaar vast wel weer! Ik vond die dag in ieder geval erg leerzaam :)

Ik hoop dat je hier wat aan hebt :)


Volg datum > Datum: maandag 28 januari 2013, 19:3128-1-13 19:31 Nr:253659
Volg auteur > Van: Sanne_ Opwaarderen Re:253637
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoe de training oppakken? Structuur
Sanne_
Homepage
Nederland


7 berichten
sinds 26-1-2013
Bedankt allemaal voor de lieve reacties :-)

Miryam; Lessen bij haar is nogal prijzig, ze is de enige in Nederland die officieel in de naam van Monty Roberts mag lesgeven.. ze is onwijs goed, maar ook onwijs duur.. en zoveel centjes heb ik helaas niet :-( Daarbij zit haar trainingscentrum ergens onder Rotterdam, dat is voor ons met veewagen meer dan een uur rijden en voor Sam is dat één grote stressfactor, dus dat is even geen optie, ik wil echt vanuit rust en ontspanning gaan trainen. Ik werk er hard aan om me niet door hem te laten imponeren, als ik die plat-in-de-nek oren negeer gaan ze ook vanzelf weer rechtop staan, maar tot die tijd moet ik net doen alsof het me niets doet en dan gaat het goed haha! Stiekum wil Sam gewoon leiding hebben, en moet ik nog goed leren hoe ik de leiding kan vasthouden (het overnemen lukt wel, maar erin blijven is moeilijk)

Nils; Klopt inderdaad :-) Dit is dezelfde Sam! Ik geloof dat Sam engels is ingereden (vraag me niet waarom... het is een PAINT maar ze zullen hun redenen wel gehad hebben :-P áls ik hem ga rijden zal het western gericht zijn.. en aangezien Sam Cody's touwhalster past lijkt me dat een fijne optoming voor hem, hij reageert SUPER op neusdruk, zal ook nooit een touw uit je handen trekken (tenzij het echt pure paniek is, maarja dat zou elk paard in dat geval doen) en verder hebben we ook nog een dually halter en een sidepull in zijn maat ;-) Moet er wel eerlijk bijzeggen dat ik het probleem niet echt zie van een simpel (dubbel)gebroken trensje hoor... ik vind toch dat de handen het bit scherp maken, niet het bit zelf, maargoed hier zijn de meningen over verdeeld en dat is prima :-) Dubbele lijnen is ook zeker iets wat ik met hem ga oppakken, longeren aan een enkel touw is al een stressfactor, dus tot nu toe altijd los met hem gewerkt... maar misschien loopt hij wel fijner aan een dubbele lijn, wie zal het zeggen :-)

Manchita; Sam is een schatje onder dat monstermaskertje van hem, hij is gek op aandacht en wil ook heel graag leren. Onzekerheid (en angst) speelt zeker bij hem een rol, maar ondanks dat heeft hij ook wel een béétje dominante trekjes. Hij kent de mens en weet ermee om te gaan op zijn manier (als ik boos doe blijven mensen uit mijn buurt en laten ze met rust etc.) maar als je die cyclus weet te doorbreken, wat dus vorig jaar gelukt was is het een topper om mee te werken. Ik weet ook zeker dat hij het allemaal niet zo bedoeld, hij wil wel maar hij kan niet. 1 stap vooruit is al reden genoeg om er 3 achteruit te rennen gewoon door die onzekerheid. En daarom hoop ik dat hij mij wil leren vertrouwen zodat ik hem die zekerheid kan geven. Hij zal dan ongetwijfeld een wereldpaardje worden! Uit de hand voeren doen we eigenlijk zoizo al nooit.. mijn 'vaste' bijrijdpaard Cody weet zelfs dat ze pas mag eten als ik haar het stemcommando "toe maar" geef.. dus in dat opzicht zijn we best consequent.

Bedankt in ieder geval voor de positieve input van jullie allemaal! Het zal een kluifje worden maar ik heb er helemaal zin in. Nu Sam nog want die draaide gisteren weer heerlijk zijn kont mijn richting op toen ik over hem stond te praten met een vriendin (op 30 meter afstand nog wel), dat dier is zo gevoelig haha!
Volg datum > Datum: maandag 28 januari 2013, 19:4928-1-13 19:49 Nr:253660
Volg auteur > Van: Sanne_ Opwaarderen Re:253655
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: wat is het? Structuur
Sanne_
Homepage
Nederland


7 berichten
sinds 26-1-2013

Fijn dat je erachter bent wat het is!

Probeer een behandeling met ivermectine te vermijden, daartegen bestaat veel resistentie bij aarswormen. Een beter alternatief is (de al eerder genoemde) Pyrantel of Fenbendazol als werkzame stof... verder goed schoonhouden :-) Misschien is het geen overbodige luxe om zelf ook een wormenkuur te nemen? Mensen kunnen ook geinfecteerd raken en dat is met aarsworm toch niet zo'n prettig idee :-P hihi!
Volg datum > Datum: maandag 28 januari 2013, 22:1328-1-13 22:13 Nr:253665
Volg auteur > Van: Sanne_ Opwaarderen Re:253664
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Leverbot Structuur
Sanne_
Homepage
Nederland


7 berichten
sinds 26-1-2013
Ik weet niet precies meer waarom maar tijdens de cursus werd ook aangegeven dat leverbot eieren bijna niet voorkomen in paardenmest, wat je vooral vind zijn bloedwormeieren aangezien menig paard wel een x aantal bloedwormen in zijn lichaam heeft (geeft echter geen problemen zolang het natuurlijk afweersysteem zijn werk normaal doet, lees: gezond paard en gering aantal is niet ernstig).

Helaas worden er (onder andere door dierenartsen) nog veel fouten gemaakt in het mestonderzoek. Behalve dat je zo nu en dan hoort dat er eitellingen gedaan worden in de winter (terwijl er dan dus vrijwel geen eieren gelegd worden) is het ook belangrijk dat een eitelling uitgevoerd word op verse mest die koel bewaard is en binnen een paar uur onderzocht wordt (bij veel instanties gebeurd dit pas een dag later en ongekoeld). Daarbij is een mestonderzoek éigenlijk pas echt betrouwbaar als je er een paar achter elkaar doet, zodat je een gemiddelde kunt nemen van de gevonden eieren, vooral omdat je maar een klein brokje mest gebruikt voor de eitelling en bij lange na niet de hele drol, als je net het verkeerde stukje mest te pakken hebt kun je eieren mislopen terwijl deze dus toch in de mest zaten. Dit maakt het geheel wel erg lastig...

Leverbot is een wormensoort die vooral voorkomt bij koeien en schapen, dit maakt dat ze moeilijker kunnen overleven in een paardenlichaam. Misschien dat ze daarom minder eieren leggen? Ik weet het niet precies... maar het klopt dus wel dat ze lastig te vinden zijn bij een eitelling mestonderzoek.
Volg datum > Datum: donderdag 18 april 2013, 11:4918-4-13 11:49 Nr:255885
Volg auteur > Van: Sanne_ Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Overgaan tot rijden? Structuur
Sanne_
Homepage
Nederland


7 berichten
sinds 26-1-2013

Hallo allemaal, hier ben ik weer met een nieuw onderwerpje...

Ben niet zo actief op het forum qua posten, maar dat komt omdat ik veel met mijn mobiel op het internet zit en dan gaat typen toch niet makkelijk. Maar ik lees wel veel mee en leer steeds meer bij door het doen en leren!

Zoals ik in een vorig topic al vertelde ben ik bezig met de training van onze opgeknapte paint Sam. En hij gaat als een speer!!

Afgelopen weekend zijn we naar een fotografie meeting op het strand geweest. Salvador was ook mee, dat is de ruin die bij ons in de kudde de baas is en waar Sam heel veel steun bij vind als het gaat om vertrouwen. De heenweg (ongeveer 3 a 4 km) hebben we met de paarden gewandeld. Salvador voorop, en ik met Sam erachter. Sam was zo geweldig braaf dat de tranen zo ongeveer in mijn ogen sprongen! Aan een lang touwtje en zelfs wanneer Salvador schrok (hij is immers ook pas 5 en vind veel dingen erg spannend) stond Sam ernaar te kijken alsof hij wilde zeggen "maar wat is er dan zo eng??".

Het enige puntje, als hij weer heel even in die paniek schiet, is dat hij voor me langs duikt (naar links toe). Ik laat hem dan een rondje draaien en probeer hem daarna weer recht te stellen zodat hij weer netjes naast/achter me loopt. Op zich gaat dit goed, maar ik wil natuurlijk éigenlijk dat hij ook niet meer voor me langs duikt. Iemand tips?

Ook op het strand was Sam ontzettend braaf! Je kon aan álles merken dat hij het ontzettend eng vond, maar hij heeft geen stap verkeerd gezet en je zag hem ook echt genieten!

Hier het poseren:


Met me mee door het water:


En zelfs met de herrie reddingsbootwagen bleef hij braaf!


Dus ik ben natuurlijk supertrots op hem! :K

Ook het grondwerken in de bak gaat steeds beter! Dinsdag (paar dagen na de fotoshoot) heb ik hem in zijn eentje voor gezet (hij vind het erg eng om bij de andere paarden weg te zijn) en ben rustig met hem aan de slag gegaan. De buurman was ondertussen zijn troep aan het verbranden en de wind stond onze kant op... dus we liepen nog in de stinkrook ook! Maar Sam was helemaal op mij gefocust en zette wederom geen stap verkeerd. Hij besloot zelfs achter me aan te draven, los... iets wat hij nog niet eerder heeft gedaan!

Na het grondwerken ben ik een stukje met hem gaan wandelen.. dit keer alleen, zonder zijn andere paardenvriendjes. Op wat gehinnik na ging het super, heb amper hoeven ingrijpen en halverwege heeft hij nog heerlijk staan grazen in de berm. De terugweg vond hij iets moeilijker, maar zodra hij te fel werd heb ik hem steeds stil gezet en een pasje achterwaarts laten gaan. Het was niet ver, maar ik wil het ook rustig met hem opbouwen. Hij heeft er zoveel lol in! die ogen kunnen niet groter!

Nu is mijn dilemma een beetje... uiteindelijk willen we hem gaan rijden. Nou hoef ik er niet meteen zelf op, maar ik merk wel aan Sam dat hij me echt veel meer vertrouwd als in het begin. Er zijn genoeg meides bij ons op stal die amper wat wegen en prima kunnen rijden, maar zou het verstandig zijn een 'vreemde' op zijn rug te zetten? Daarbij ben ik zelf vrij onzeker... maar heb sinds kort privelessen en mijn instructrice heeft ook ervaring met jonge/onzekere/probleempaarden, dus ik zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen hem de eerste tijd alleen tijdens mijn lessen te rijden. Of kan ik beter nog even wachten tot hij écht heel makkelijk mee loopt buiten en pas daarna wat extra hooi op de vork te nemen?

Ben erg benieuwd hoe jullie hier in staan...

Overigens is Sam niet mijn eigen paard maar ik heb wel de toestemming om met hem te doen wat ik wil doen. Dus dat zou geen probleem zijn.

Thanks alvast! :-D
Volg datum > Datum: donderdag 18 april 2013, 12:2218-4-13 12:22 Nr:255894
Volg auteur > Van: Sanne_ Opwaarderen Re:255891
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Overgaan tot rijden? Structuur
Sanne_
Homepage
Nederland


7 berichten
sinds 26-1-2013

Bedankt voor je reactie! :)

Misschien is het inderdaad een plan om hem eerst aan de lange lijnen te laten lopen... Sam is ongeveer 14 jaar maar heb hem eerder aan de lange lijnen gehad en hij snapt voornamelijk de stuurhulpen niet. Het stap-draf-galop gedeelte (of walk, hoe je het wilt noemen) begrijpt hij wel omdat ik tijdens het grondwerken tijdens mijn lichaamstaal altijd de stemhulp erbij geeft. Toen ik hem aan de lange lijnen vroeg af te wenden sloeg hij compleet op slot omdat hij me niet begreep, draaide mijn richting op, zodat we recht tegenover elkaar stonden en bleef me vanuit die houding aankijken... niets meer willen... want hij begrijpt me niet. Ik vind het alleen heel moeilijk om een paard te leren afwenden aan de lange lijnen, omdat ik met rijden alles op mijn gewicht doe en ik er nu naast loop... maar ik zal me erin gaan verdiepen :)

Het probleem is dat Sam mijn persoonlijke ruimte wel accepteert, maar dit niet meer doet ZODRA hij in 'paniek' raakt. Dan moet je heel duidelijk tot hem doordringen wil je hem op afstand houden want hij loopt letterlijk over je heen (hij lijkt wel blind dan, heel bizar). Een rondje laten draaien is dan een makkelijke uitweg omdat hij dan OM je heen draait... maar het is natuurlijk niet zoals het hoort. Het is zo maf dat hij een soort onbereikbaar is in die kleine momenten van paniek... ik kan met het touw staan zwaaien, er praktisch mee op zijn hoofd slaan en hij reageert gewoon NIET, gewoon 0,0 reactie.. het zal wel met zijn verleden te maken hebben... die is hoogstwaarschijnlijk niet altijd even leuk voor hem geweest.. Maar ik merk wel dat hoe langer ik met hem bezig ben, hoe sneller ik tot hem door kan dringen. Toen hij net bij ons was kon hij uren in zo'n isolement blijven hangen, nu is hij er vaak na een paar seconden alweer uit!
Je leest nu alle berichten van "Sanne_"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact