Sandra van Bommel schreef op vrijdag 29 maart 2013, 15:30:
> Hm talitha, dan staan mijn paarden dus ook te verpieteren, gezien ze niet
> meer werken. Ze mogen niet meer, maar dat maakt voor het paard nauwelijks
> verschil uit.
> Toch staan ze echt niet te verpieteren. En dat zie ik toch ook echt niet
> bij gezonde paarden die niet werken en op een plak grond met soortgenoten
> staan
>
> Volgens mij moet een paard echt niet werken om zich goed te voelen. Dat is
> nog altijd iets wat wij als mensen graag willen
Hangt dat ook niet af van het karakter van het paard in kwestie?
Ik heb ook paarden staan die niet gereden worden.
Eigenlijk wordt zelfs geen enkele van mijn 4 paarden gereden...
2 zijn nog te jong, 1 is te oud en te versleten.
En nummer 4 gaat ook richting 'te versleten' en dan zie ik er het plezier niet meer van in om er nog veel op te kruipen.
De jeugd entertaint zichzelf natuurlijk. Een speelvriendje om de hele dag mee rond te klooien, vinden die 2 momenteel wel genoeg afleiding. Dus die laat ik maar even buiten beschouwing.
Ik heb ook niet het idee dat mijn oudere paarden staan te verpieteren.
De oude pony heb ik in huis gehaald, toen ze al gepensioneerd was. Die mag hier haar laatste jaren doorbrengen. En dat is wel best zo. Meer zit er niet meer in voor haar. En ze is sowieso niet zo gek op veel menselijke aandacht. Een kalm vriendje, genoeg voer en ruimte om wat rond te kuieren. Meer moet dat niet meer zijn voor haar.
En ook bij mijn paard heb ik niet het idee dat ze het rijden echt zou missen. Zij is ook een kalm paard, die niet echt uit is op sensatie of nieuwe dingen. Ze ging wel graag mee buiten rijden. Ze is altijd vrolijk en enthousiast en ze was steeds wel te vinden voor een sprintje door de velden. Maar of ze het ook echt 'mist', is nog wat anders natuurlijk.
Ik denk dat het voor haar op psychisch vlak weinig uit maakt wat ze wel/niet te doen heeft.
Soms lijkt ze wel van aandacht te genieten. Maar ik geloof niet dat het een noodzaak is voor haar.
Maar we hebben er ook al andere gehad hoor.
Mijn jonge ruin bijvoorbeeld, heb ik 2 jaar geleden echt weg gedaan omdat ik het idee had dat ik hem tekort deed. Het was niet echt mijn type paard, qua karakter.
En ik zag mijzelf niet de dingen ondernemen met hem, die ik met mijn merrie wel deed.
Ik vond hem lief en mooi en leuk etc. maar ik kreeg er geen ander toekomstbeeld bij, dan dat ik hem op de wei zou laten staan en dat ik er weinig mee zou doen.
En dat vond ik echt zonde voor hem. Want hij is een paard dat wél vraagt om aandacht en uitdagingen. En die kon/wilde ik hem niet geven.
En in een goede actieve en speelse kudde, had hij misschien zijn ei nog wel kwijt gekund. Maar toen het veulen stierf en er alleen nog wat oude dozen over bleven, lag dat voor hem opeens ook veel moeilijker.
Dus toen heb ik hem verkocht.
Egon heeft daar deels wel gelijk in, dat je zoiets ook voor jezelf doet. (Want je eigen gevoel is ook niet positief in zo'n situatie en dat gaat ook wegen na een tijdje.)
Maar ik gunde hem zeker een veel beter baasje.
En die heeft hij nu hoor. Weliswaar via wat omwegen. Maar als je het nu vanuit zijn situatie bekijkt, is hij er absoluut op vooruit gegaan. Hij is nu beter af dan bij mij.
Had ik hem wel gehouden, had hij wel staan verpieteren, denk ik?
En ik snap ook best dat mensen besluiten om zo'n paard wél zelf bij te houden.
Uit vrees dat zo'n dier slecht terecht komt als ze zelf de verantwoordelijkheid opgeven.
Of dat er dingen mee gebeuren die niet helemaal binnen hun eigen referentiekader passen.
Dat heb ik ook hoor.
Mijn ruin is bijvoorbeeld al 2,5 jaar weg. Maar afgelopen week zag ik op fb dat hij opnieuw geopereerd was. En dan zit je in eerste instantie toch meteen met allerlei bedenkingen en vragen in je hoofd. Maar in principe heb ik er niks meer over te vinden hé...?
Ik heb mijn zeggenschap en verantwoordelijkheid opgegeven de dag dat hij bij mij vertrok. En ik kan niet anders dan ervan uit gaan dat de huidige eigenaren de best mogelijke beslissingen maken voor/over hem.
Veel mensen denken dat een paard bij henzelf altijd beter staat. En dat ze zelf betere beslissingen zouden nemen. Maar soms is dat toch echt een illusie.
Loslaten en vertrouwen hebben, zijn daarin wel de sleutelwoorden, geloof ik. En dat is verdikkeme moeilijk hoor.

Ook een soort leerproces, vermoed ik?