Kurt schreef op maandag 13 mei 2013, 8:59:
> toekomst les ga bij volgen.Het gaat erom dat het paard je centrum van je
> lichaam volgt en je zo alle delen van het paard leert te besturen met
> duidelijke lichaamstaal, 'the movable corps' heet die trainer dat. Ik vond
> het een ongelofelijk staaltje dressuurwerk. Wat vind u van deze methode?
Het spijt mij maar ik begrijp de omschrijving niet goed genoeg. Kan voor mij van alles zijn.
> Is dat wat u bedoelt met paard gewicht naar achteren brengen via
> lichaamstaal?
Wat ik wrsch bedoelde (had even een postnr. aangegeven want dat is makkelijker terug vinden) is de 'truuk' gefotografeerd in het boek van Hempfling, "Natuurlijk Paardrijden", isbn 90-5210-213-9 , blz. 44.
Aangenomen dat uw paard klikwijs is, is dit een perfecte sequence om
1 - te leren stoppen
2 - 'halve aanhouding' te leren
3 - d.m.v. van 2 te leren verzamelen (echt verzamelen, niet nepverzamelen zoals men tegenwoordig bij FEI wil zien) hoewel de sequence inherent al verzamelt (en dus de halve ophouding daar niet voor nodig is). Misschien is beter te formuleren dat halve ophouding geassocieerd wordt met een meer verzameld frame.
Alleen, Hempfling heeft dit niet doorontwikkeld en mist de bevestigende taalopbouwende cue, loopt dus methodisch hartstikke dood op het moment dat hij op een paard gaat zitten.
> Lichaamstaal werd nog eens versterkt door positieve bekrachtiging.
Dat heb ik vaker zo gelezen maar zie ik toch anders in volgorde. Het leren van de cue

"NU doe je het goed, dit bedoelde ik" is de basis, de peuterschool. Die heb je nodig om alle andere informatie en dus gemeenschappelijk taalopbouw effectief te kunnen associëren.
Toevallig is in dit voorbeeld een lichaamstaalelement buitengewoon efficiënt om reactief gewenst gedrag te laten vertonen (een vorm van 'shaping') maar het kan van alles zijn. Een cue is een cue is een cue en soms gaat het niet eens om directe cues en beloningsvenster maar om inherente associaties die een veel langduriger spanningsboog kunnen hebben.