joop schreef op donderdag 13 juni 2013, 15:44:
> Piet schreef op dinsdag 11 juni 2013, 19:51:
>> vraag ik me af : waarom? Meer specifiek : waarom stopt die niet als het
>> ander paard zich over geeft?
[knip]
> Waarom gaat zo'n hengst zo ver als een ander paard zich duidelijk
> overgeeft? omdat het terrein te klein is om ver genoeg te kunnen vluchten
> om de agressie van de aanvaller te laten zakken.
Omdat 'ongevaarlijke' dieren als herten, paarden, etc., eenmaal getriggerd, geen aggressierem hebben zoals wolven en leeuwen. Dat is toevallig wel vrij degelijk onderzocht. Herten zijn zo ongeveer de gevaarlijkste beesten in de dierentuin. Runderen kunnen er trouwens ook wat van.
> waarom begint zo'n gevecht, misschien heeft de ruin in 1e instantie in de
> ogen van de hengst zich als concurent gedragen toen het ontsnapte paard
> kwam opdagen?(hormonen zullen wel een rol spelen) Ik heb wel vaker gehoord
> dat ruinen bevriend zijn met hengsten en dat er een moment komt waarop de
> vriendschap voorbij is omdat de hengst de ruin als concurent gaat zien. Op
> jonge leeftijd gaat alles goed maar als de hengst volwassener wordt wil
> hij de baas zijn.
Komt niet overeen met mijn ervaringen met een half dozijn hengsten op mijn erfje, noch met mijn OVP waarnemingen. Bedenkelijk is natuurlijk wel dat deze hengst geen merrie heeft, dat maakt vergelijk heel moeilijk.
Echter als de hengst wel een merrie zou hebben wordt de ruin het derde wiel aan de wagen en wrsch. weggejaagd. Lijkt mij geen oplossing.
Ik heb vergelijkbare vraagstelling idd eerder gehad van Frans/Ilona. Meest praktische oplossing was de ruin scheiden.
Deze hengst pas 3 jaar, staan nog maar net (1 a 2 mnd, over onnauwkeurig waarnemen gesproken, is het nu 1 of 2?) bij elkaar. Hoe oud is de eunuch?
Oversprong en dominantie zijn al geopperd. Twee totaal verschillende zaken trouwens.
Wat evt. dominantiepatronen betreft wil ik toevoegen dat die bij paarden niet lineair verlopen maar eerder gestuurd door voorwaardelijke premissen (x > y MITS ....) en meerhoeksverhoudingen.
Als er slechts 1 hengst en 1 ruin bij elkaar staan kan er van ingewikkelde dominantiepatronen natuurlijk geen sprake zijn. Daarom lijkt mij de verwoording van Muriel nog zo gek niet, het klikt gewoon niet. Geen vriendjes. Dat viel misschien eerder niet op (want ze staan eigenlijk ook nog maar kort bij elkaar), denk maar aan buren of werknemers die elkaar tolereren op werkvloeren, maar toch echt geen vriendjes zijn en in een andere situatie elkaar het liefst om zeep helpen. Maar waarom is de vraag?
De situatie kan dus ook enorm veel invloed hebben, vandaar mijn advies ze samen te verhuizen. Mijn ervaring (overigens met hengsten, geen ruinen) is dat dat kan helpen.
De sleutel kan ook nog liggen in dat de hengst is opgegroeid in een horizontale sociale structuur (opfok samen met andere jonge hengsten). Engelse kostschool syndroom.