InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
270 berichten
Pagina 7½ van 18
Je leest nu alle berichten van "Waldo50"
Volg datum > Datum: maandag 22 juli 2013, 12:0022-7-13 12:00 Nr:259412
Volg auteur > Van: Waldo50 Opwaarderen Re:259411
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Minipaardje heeft een slechte darmwerking, net koliek gehad, hoe de darmen te stimuleren? Structuur

Waldo50
Nederland


270 berichten
sinds 5-10-2005
Hier kan je het lezen, maar of het waar is betwijfel ik.

https://sites.google.com/site/hoofmasters/home/copper-zinc-deficiency/how-copper-zinc-deficiency-affects-your-horse-s-coat

Mijn Fries is zomers ook bruinig en in de winter pikzwart. Heeft bij Friezen in ieder geval niets te maken met koper/zink tekorten. Bij Friezen heb je drie soorten zwart.
1. Gitzwart (blijvend glanzend zwart)
2. Koolzwart (blijvend dof zwart)
3. Vaalzwart (s'winters zwart, zomers bruin)

(zie geplaatste oude foto's van mijn verschillende Friezen)
Volg datum > Datum: donderdag 8 augustus 2013, 22:318-8-13 22:31 Nr:260141
Volg auteur > Van: Waldo50 Opwaarderen Re:260120
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: schimmel hoef Structuur

Waldo50
Nederland


270 berichten
sinds 5-10-2005

Alhoewel ik niet vaak deelneem aan discussies hier, wil ik toch graag iets toevoegen aan dit topic. De hoefscheur waar het hier om gaat, is in mijn ogen inderdaad het gevolg van achterstallig onderhoud en is vrij gemakkelijk in enkele bekapbeurten te verwijderen, zoals hier al eerder werd aangegeven. Toch.. niet iedere hoefscheur ontstaat als gevolg van verwaarlozing of slecht onderhoud.

Even een inleiding. Rond 2006 ben ik begonnen om mijn paarden ijzerloos te gaan houden en ze natuurlijk te gaan bekappen, voeden en huisvesten. De hoefwandkwaliteit van mijn paard was dermate slecht, dat geen nagel bleef zitten en de ijzers er na een paar dagen alweer afvlogen. In de jaren daarna werden de hoeven een stuk beter en kon mijn paard over alle ondergronden functioneren. We maakten lange trektochten, over wisselend terrein, maar vooral ook over verharde wegen (asfalt en klinkers) Mijn ervaring is, dat de mustangrol en kwartierboogjes, prima werken bij paarden die vooral over zachtere ondergronden lopen(strand, bospaden en gras) dan bij mijn paarden die soms 30 km per dag lopen over verharde wegen. De mustangrol en de kwartierboogjes bleken na twee dagen op het asfalt verdwenen en de hoefwanden werden zo scherp als een mes. De stralen dragen wel mee. Mij is gebleken dat bij langdurig, soms, weken achter elkaar lopen over verharde wegen, hoefbescherming toch nodig is. Tijdens onze tochten gebruik ik veelvuldig hoefschoenen voor mijn paard. De hoeven van de pony’s van mijn vrouw slijten veel minder en kunnen alles aan zonder hoefschoenen.

Tijdens de tochten was onderhoud aan de hoeven niet echt nodig, want de slijtage was er al. Op een gegeven moment zag ik in een voorhoef kleine vertikale haarscheurtjes ontstaan, die begonnen in de toon. In de weken daarna werden die scheurtjes steeds wijder en langer. Ik probeerde ze door de toon vaak af te raspen te verwijderen, doch de scheur kroop sneller naar boven, dan de hoef kon groeien. Uiteindelijk bereikte de scheur bijna de kroonrand. De scheur ging open staan en werd daardoor een voedingsbodem voor schimmels. Ik heb de hoef verscheidene malen behandeld met Cleantrax in een hoefzak. Door de hoefwand rondom zeer kort te houden en op het harde hoefschoenen te gebruiken, was de scheur er na 9 maanden geheel uitgegroeid. Daarna geen last meer van hoefscheuren gehad.
( fotoreeks toegevoegd. De volgorde van de foto’s is het verloop vanaf het ontstaan van de scheur)
Je leest nu alle berichten van "Waldo50"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
270 berichten
Pagina 7½ van 18
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact