Boek en dvd is in het zweeds

Het is van Hans Sidbäck, fokker van werkpaarden en hengsthouder, menmeester bij een opleidingsinstituut in Finland, twee jaar beroeps boswerker met paarden achter de kiezen (werken dan dus echt van smorgens tot savonds met paarden in het bos), Zweeds kampioen in 'boswerk' met werkpaarden en heeft zijn sporen verdiend in wedstrijden ploegen met paarden, gebruiksmennen en vierspan. Hij heeft nu een bedrijf waar paarden worden geschoold/omgeschoold met zijn vrouw en zoon.
Hij heeft dus echt een enorm pak ervaring en kennis in huis en weet wel wat hij doet.
Maar wat ik aan hem prettig vindt is de aanpak waarbij het welzijn van het paard voorop staat.
Hij noemt ook dat het echt niet vanzelfsprekend is dat een paard voor ons werkt en dat om die reden de volledige verantwoordelijkheid voor het goed gaan bij ons ligt en niet bij het paard en dat derhalve een paard ook niets kan worden verweten, als het niet zo goed gaat.
Maar goed... hij werkt wel standaard met meerdere helpers en die mogelijkheid heb ik eenvoudig niet. Ik kan blij zijn als mijn echtgenoot in het weekend wil helpen.
Dat betekent gewoon dat ik daarin dus creatiever moet zijn en nog meer moet onderverdelen.
Zo leert hij het paard aan strengen (1 voor 1 eerst 1 kant,- en dan ook nog eerst van het paard af vastgehouden,daarna beetje voor beetje grond laten raken en daarna pas in de bochten tegen het been van het paard laten komen- daarna opnieuw aan de andere kant omdat het niet vanzelfsprekend voor het paard hetzelfde is, dan pas 2 strengen), later aan bomen, daarna aan een inspanninsbomen( u vorm) en daarna aan sleep etc en daarbij is er steeds iemand die het paard aan het halster leidt, hijzelf die de leidsels in handen heeft en slechts hele lichte hulpen geeft, waarbij het paard van de persoon die leidt hulp krijgt als het de hulp niet snapt, en andere helpers die dus strengen/bomen vasthouden en controleren en later dus ook met de wagen helpen.
Ik zal die dingen dus los moeten koppelen. Dus apart aan de hulpen werken en apart aan strengen/bomen etc. Vergt wat creativeit, maar zal wel goed komen.
Het is vooral de principes die je leert, die je erg goed kunt gebruiken en ook wel als een eyeopener werken.
Zo is mijn tuig ook niet goed, maar voor droog mennen, dacht ik... dat kan wel. Maar een paard met ongemakkelijk tuig is ook niet gemotiveerd, ook niet als het nog geen kracht hoeft te zitten. Zelfde met kopstukje en zo zijn er tig en tig details waar je minder bij stilstaat.
Trainingen ook erg kort houden, meer thuis werken totdat het erin zit, elk nieuw onderdeel is weer een nieuw leerproces etc.
;Maar goed... helaas voor jullie dus alleen in het zweeds.