InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2237 berichten
Pagina 140½ van 150
Je leest nu alle berichten van "Sandra van Bommel"
Volg datum > Datum: vrijdag 7 februari 2014, 7:087-2-14 07:08 Nr:264846
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:264836
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zoolkneuzing en/of mechanische bevangenheid? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Wat shetten en bevangenheid in de winter betreft.... het had volgens een toenmalige d.a.te maken met stress. Niet in de zin van nervositeit, maar met vermoeidheid van de voeten/van het lopen, waarvan ik aanneem dat het erger is als ze niet juist zijn bekapt.
Dat wordt dat mechanische bevangenheid genoemd (las ik)

Bedankt voor de info over het vastmaken van zooltjes. Ik durf momenteel echter ff geen ducktape om de hoeven te doen. Het is beetje vries/dooi op en af en dat betekent dat het glad is,. Met tape wordt het nog gladder, dus ik wacht even af.

Letje, ik snap dat gewoon hooi zomerhooi is, maar ik begrijp van jou dat dat ook al niet goed is(?) je noemde nl dat de tweede snede niet goed was?
(die heb ik dus.. omdat ik ervan uit ga dat de eerste snede te rijk is)

Overigens weet ik hoe de cushingtest wordt gedaan. Helaas al vaak meegemaakt. Het is de ir test waar ze voor moeten vasten.

Ik weet ook de prijzen van medicatie en bijwerkingen en dat is geen feestje, nee.
Maar het is wel zo dat een paard , als de medicatie pakt, een goed leven kan leiden en vaak zelfs weer de wei op kan
Bij een paard met EMS is weidegang vaak voor altijd uitgesloten. En dat betekent dus zand/tegelpaddock (heb ik dus niet), hele jaar door hooi (nooit nodig geweest hier en het zal nog geen sinicure worden om het juiste hooi hier te pakken te krijgen. Grote leveranciers komen hier niet -heb ik ooit naar gezocht- en je bent dus aangewezen op de plaatselijke boeren., extra stal nodig die grenst aan de aparte wei/paddock omdat ze minstens beschut moeten kunnen staan en liggen (is hier in de koude maanden verplicht en in de warme maanden staan de paarden zelf liefst binnen ivm insecten), een geschikte 'partner' (weet niet wie van de paarden ik dan mee moet opsluiten... de rest kan in principe gewoon in de wei en moet veel lopen vanwege andere problemen)

Dus cushing betekent levenslang dure medicatie met mogelijke bijwerking en het risico dat het niet pakt en EMS betekent het doorvoeren van fikse veranderingen hier in de wei van een ander (de wei is gepacht) waarvan ik niet eens weet of het mag en dat met een inmiddels weer lege beurs.

Liefst zou ik dus voor allebei bedanken.

Ik wist trouwens niet dat HB pas na een half jaar zichtbaar was. Bij de shetten zag de hoefsmid het steeds meteen en hij/zij zat er geen keer naast.
Dit keer was het echter op zijn zachts twijfelachtig. (ook voor de d.a. dus)

Heb trouwens de holtes boven de ogen gecontroleerd en mogelijk vergis ik mij. Ze lijken meer gevuld met haar. Je voelt toch wel duidelijk de kuilen. Je ziet alleen het tegenovergestelde door die dikke bossel haar. Dus tja...

Als het hb is, zou het het beste zijn als het voortkomt uit 'stress' op de hoeven door het moeilijke terrein. Dat klinkt logisch gezien de wijze waarop ze is bekapt en het feit dat het ontstond toen de modder opvroor.

Maar goed... de nek voelt toch hart en tenzij het verkrampte spieren zijn, is dat geen goed teken.

Vanavond komt iig de chiropraktor en ik zal zeker ook met haar overleggen. Ze is uiteindelijk ook paardenarts. Best mogelijk dat ik het in mijn paniek en stress zelf niet meer helder zie allemaal. :-8

Ben wel eindelijk in het hoevenboek begonnen... heb alleen de vijl nog niet gevonden, maar goed... ben toch nog niet zo ver. Stom dat ik dat niet eerder heb gedaan, maar ik vrees dat ik het ver van mij af hield omdat het makkelijker was daar een bekapper voor te hebben en daarop te vertrouwen, gezien mijn ellendige rug.
Volg datum > Datum: vrijdag 7 februari 2014, 7:527-2-14 07:52 Nr:264848
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:264847
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zoolkneuzing en/of mechanische bevangenheid? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009
Piet schreef op vrijdag 7 februari 2014, 7:30:

> Hb door een probleem in het lijf zie je aan ziekteverschijnselen. Dat
> hoeft helemaal niet aan een witte lijn van hier tot gunter te zijn. Dat
> hoeft zelfs nog niet een half jaar later te zijn. Het kan gemakkelijk zo

>
> Elke dag één keer de rasp heen en weer halen
>
> is óók bekappen

Hm ok... stelt ook al niet gerust.

Klopt dat ik beter alles punt voor punt kan nemen in plaats van zo'n beetje gillend van de stress rond te rennen, maar ja :-8 Houdt het dan ook nooit op?

Ik zal idd vanavond even afwachten en dan de volgende stap bepalen

*kijkt even in de beurs en ziet de bodem*

Droomde van mennen en later nog een shet erbij, toen ik definitief het zadel op de haak had gehangen vanwege de pech met de paarden. Maar er komt definitief niets meer bij. Vanaf dit punt alleen nog maar hobbelpaarden voor mij. ziek
Naschrift (vrijdag 7 februari 2014, 7:53):
Haar nek is trouwens hard, niet hart
Volg datum > Datum: vrijdag 7 februari 2014, 10:407-2-14 10:40 Nr:264857
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:264856
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zoolkneuzing en/of mechanische bevangenheid? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009
Martine, je hebt gelijk.Maar je kop draait drie keer in het rond he... maar goed.., kan momenteel toch niets doen dan afwachten. Dus dat doen we dan maar.

Talitha, ik heb geen opslag. Geen idee of ik hier aan dat hooi kan komen, maar het gebrek aan opslag is per definitie een probleem als ik hooi van ver moet halen. Want de enige optie is dan idd een grote bulk laten komen.

Schijnt wel dat ze ergens arm en geanalyseerd hooi in grote plastic verpakkingen leveren maar daar weet ik het fijne niet af. Indien nodig, moet ik mij daar maar eens in verdiepen.

en ach... gillend van de stress rondrennen kan ook opluchten :-P
Volg datum > Datum: vrijdag 7 februari 2014, 11:357-2-14 11:35 Nr:264864
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:264861
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zoolkneuzing en/of mechanische bevangenheid? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Ik vind dat niet duur hoor.... ik betaal omgerekend 2.50 voor een baal van 10 kilo-.. 400 kilo= 40 baaltjes a 10 kilo= 100 euro.
Ik betaal nu dus meer.

Ennuh... nee, geen opslag in de buurt. Buren zijn allemaal boeren die hun eigen opslag nodig hebben (zou trouwens ook niet weten hoe ik een zware baal dan hier moet krijgen... maar goed... is hoe dan ook geen optie)
Volg datum > Datum: vrijdag 7 februari 2014, 12:527-2-14 12:52 Nr:264870
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:264862
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zoolkneuzing en/of mechanische bevangenheid? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009
Myriam schreef op vrijdag 7 februari 2014, 11:34:

> Sk laten komen.
>>
>> Geen onderdak of geen ruimte? Want mét ruimte kun je hooi wel droog opslaan.. 't zal dus wel geen ruimte zijn...in dat grote Zweden?.....
> Myriam

Geen onderdak, want hooi moet droog staan. Ruimte zat dus, maar daar schiet ik niet mee op.
Volg datum > Datum: zaterdag 8 februari 2014, 6:308-2-14 06:30 Nr:264879
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:264870
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zoolkneuzing en/of mechanische bevangenheid? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

De chiropraktikor annex paardenarts is hier geweest en ze was tot dusver de meest kundige persoon die ik hier had. Nuchter mens met verstand van zaken, die helaas wel mijn laatste restjes hoop meteen van tafel veegde.
Shakira heeft zonder twijfel HB en daar ligt EMS of Cushing aan ten grondslag. Welk van de twee moet een bloedproef uitwijzen.
Hoewel ze wel wat minder kan, heeft ze absoluut geen ernstig overgewicht, maar wel de karakteristieke vetdepots boven de ogen, manenkam en ietsje bij schouder en staartinzet.

Ze noemde ook maar meteen dat de tenen veel meer ingekort moeten worden en dat boots wel aan te raden zijn ivm duidelijk pijn aan de voeten. (ze zat uiteraard ook vast in de schouders, maar dat is een gevolg van ..)
Voor nu dient ze ook pijnstiller te krijgen.

Wel duidelijkheid dus, maar niet fijn. Halve nacht liggen malen, overwogen om een stukje wei af te zetten als het EMS is, zodat ze slechts een kale wei heeft en hooi, maar dan denk ik... wat is het verschil dan met nu? Ze heeft nu helemaal geen gras en alleen hooi uit slowfeeders en ze krijgt toch HB

Nu heeft een da destijds met de shetten die HB kregen in de winter verteld dat het grote probleem in de winter bestond uit stress (lichamelijk) vanwege de moeilijk begaanbare grond en het stilstaan. Ik heb ooit Billy en Tommy apart gezet en dat was geen succes. Dan staan ze alleen nog maar stil bij het hooinet, net als in de winter, terwijl de paarden in de zomer in de wei juist enorm veel lopen (langgerekte wei)

Als ze hier doorheen komt, ga ik dus toch maar weer het gehate graasmasker gebruiken. Voor mijzelf de beslissing als dat niet werkt, dat het ophoudt. Mijn echtgenoot noemde al dat hij het geen paardwaardig bestaan vond als je het beestje gescheiden van de kudde op een postzegel moet gaan houden en ze een groot deel van de dag stil staat bij een hooinet. Ik voor mij weet dat het met de minies niet werkte. Beweging is juist het belangrijkste.

Dus... mocht het ems zijn, dan komt er in het voorjaar weer een graasmasker en dan maar dagelijks even een paar uurtjes apart zonder masker, maar niet hele dagen. En zodra haar voeten oke zijn werken, werken en nog eens werken. Want ongeacht wat je zoekt en leest... beweging is essentieel bij ems.
Is het cushing, dan moeten we aan de medicatie.

Ik zal meteen eerlijk zijn... die cushingtest is het laatste wat ik doe. (dacht eerst ook een ems test te doen, maar dat is zinloos... als het geen cushing is, is het ems) Als daar nog iets bovenop komt, houdt het echt op.
Ik trek het financieel niet om te blijven dokteren. Om die reden is shakira dan ook absoluut het laatste paard dat in mijn bezit komt, ongeacht hoe graag ik ermee bezig ben en hoe fijn de afleiding is als je altijd achter een computer zit. Ik heb het er echt helemaal mee gehad.
Maar als iemand nog een goede tip heeft om voor zover mogelijk nieuwe koliek te voorkomen, hoor ik dat graag (er was toch die truuk met mest?)

Verder wil ik wel magnesium geven, maar het ingeven met een spuit water/magnesium was geen succes. Na een keer kon ik de spuit weggooien omdat de magnesium vastkoekte bij de uitloop en niet meer weg te krijgen was.
Tips hierover... graag

Curcumma was nog genoemd... moet ff uitzoeken hoe dat hier heet ...

Maar verder dan dat ga ik dus niet meer. Helaas.
Volg datum > Datum: zaterdag 8 februari 2014, 12:548-2-14 12:54 Nr:264885
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:264884
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zoolkneuzing en/of mechanische bevangenheid? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Letje... of ze cushing heeft, weet ik pas na een test.Bij Billy werd ook beweerd door meer mensen dat het vast niet zo was, maar hij had hele hoge waarden en dus wel dergelijk cushing. Dat laat ik dus iig wel nakijken.

Bedankt voor de tips met magnesium. Zal kijken wat het beste werkt. Curcumma heb ik ook gevonden.

Verder... tja arm hooi dus. Dat mag duidelijk zijn. Mijn opzet is, zoals omschreven, paar uurtjes afgesloten stukje met wat hooi/stro en verder maar de gehate graaskorf opdat ze in de wei blijft lopen, omdat beweging essentieel is.

Een track is best lastig hier op de wei.... het vergt een shetbestendige omheining van toch wel zo'n 2 km in totaal, denk ik, want ze knalt overal doorheen als ze van de rest gescheiden wordt. Ze heeft notabene een houten poort gesloopt inclusief twee sloten en metaal om van een trap af te springen en zo bij de rest te komen.

Dat betekent behalve het probleem dat je nu de grond niet in komt torenhoge kosten, die er niet meer aanzitten. Mijn echtgenoot ziet mij trouwens komen...
Zijn eerste reactie... inslapen... als je dat beest apart gaat zitten heeft ze geen paardwaardig bestaan. Maar goed... het is weer bijgetrokken, maar hij heeft geen zin om de rest van het jaar weer op een houtje te bijten omdat ik de zoveelste veranderingen in de wei wil aanbrengen. We moeten wel reeel blijven.

De laatste jaren hebben de paarden (en een hond) al kapitalen gekost. Niet voor niets zeg ik dat na shakira niets meer komt, hoe gek ik ook op paarden ben.

Dat ze aan het werk moet, als de voeten beter zijn, is een ding dat zeker is. Dagelijks. Tot zover mijn idee een pony aan te schaffen die ook af en toe stil kon staan als ik geen tijd had. Zit er dus niet meer aan. Beweging, is , zoals ik eerder noemde, absoluut essentieel voor haar.
Heb nu een grotere kar waar ik haar voor wilde zetten, maar ik denk dat ik maar kijk of ik kan ruilen voor een tweewieler... dat is wat handzamer. Kan ik haar in de garage ervoor zetten en eruit racen als het weer minder is.
Maar goed... eerst moeten haar voeten opknappen

De d.a. adviseerde ook nog foto's, maar ik betwijfel of ik dat ga doen. Controleren op cushing heeft meerwaarde mbt behandeling maar foto's... dat betwijfel ik.
Volg datum > Datum: zondag 9 februari 2014, 12:179-2-14 12:17 Nr:264910
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:264895
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zoolkneuzing en/of mechanische bevangenheid? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Moet wel even lachen met het beschuldigend vingertje van dani... nou ja... kan er gelukkig wel weer mee lachen.

Kan best dat ik negatief overkwam, maar eerlijk is eerlijk... ik baal werkelijk als een stekker hiervan en na het gekloot met de paarden van de laatste jaren had ik gewoon even geen zin om lekker optimistisch te doen.
Flink z**ken op het forum is een goede uitlaatklep :-P

Ben ik eigenwijs? Absoluut. Maar ik discrimineer niet en ben naar iedereen eigenwijs. Als dat niet zo was geweest, waren mijn grote paarden er niet meer geweest en stond shakira nu wegens 'gevoelige voeten' op hoge hakken op ijzers. Dan had ik ook die andere 'lastige' paarden (die dus lichamelijk aardig wat mankementen bleken te hebben) wel eens even laten zien wie de baas was. evil

Ik neem niet alle suggesties aan, maar onderbouw waarom niet en denk wel dergelijk na over de mogelijkheden die hier, in onze situatie , wel zijn
Ik heb ook genoemd wat de plannen zijn.

Hooiopslag onder zeil of afdakje doe ik liever niet, want als ik speciaal hooi moet laten komen is het een grote hoeveelheid en komt daar vocht bij, dan komt er schimmel in (boeren slaan niet voor niets vaak 'los' hooi op in een hooischuur met ventilator)

Maar voorlopig kan ik wel geweekt hooi geven of stro als de pony zijn uurtjes zonder masker in een afgesloten stuk staat.

PP heb ik twee jaar geleden gemaakt. Draad en palen gekocht, veel werk ingestoken, maar toen na twee weken dagelijks repareren van draad en vervangen van palen hälga naast mij een aanloop nam om erdoorheen te knallen, hield ik het voor gezien.
De wei is wel in tweeen gedeeld.

Verder aan letje... ik heb natuurlijk veel raad van je aangenomen mbt pijnstilling curcumma etc (en de tips van anderen voor het toedienen... daar experimenteer ik mee) maar ik doe wel die cushingtest. (jaja, idd eigenwijs)
Ik zeg niet dat het dat is, maar ik wil zekerheid. Mocht het wel cushing zijn, dan is behandelen dweilen met de kraan open en dat zie ik niet zo zitten. Die ene test kan dan ook nog wel. Foto's zie ik idd geen meerwaarde in

De tenen worden ook afgerond. Ben onder viruele begeleiding van Piet aan het leren raspen .
Volg datum > Datum: maandag 10 februari 2014, 7:2210-2-14 07:22 Nr:264934
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:264930
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zoek de verschillen Structuur
Dit onderwerp is gekoppeld aan een fotoalbum. fotoalbum bekijken.
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Ik zie het.
Maar er is iets dat ik niet begrijp....

Ik ben nu (eindelijk dan toch) het boek natuurlijk bekappen aan het lezen en probeer kennis op te doen en op zich klinkt alles mbt natuurlijk bekappen versus ijzers heel logisch
(heb zelf ook nooit ijzers onder mijn paarden gehad, maar dat was gevoelsmatig, niet onderbouwd dus... vond ijzers gewoon niet nodig)

Maar wat ik dus niet begrijp... de wetenschap is continue bezig met het verwerven van nieuwe inzichten. Ze hebben al veel geleerd over EMS, PPID, en allerlei andere problemen, hebben zich verdiept in de bewegingen van het paard, het belang van goed passend tuig incl onderbouwing etc

Hoe kan het dat dan ook gerenomeerde wetenschapsinstituten toch nog steeds met ijzers werken? Dat ze te star zijn om verder te kijken, lijkt onwaarschijnlijk gezien de veranderingen die al door nieuw onderzoek hebben plaatsgevonden

(hier in zweden loopt zelfs een groot onderzoek mbt het 24/7 weidegang/groepsgebeuren van paarden met voederstations en schuilstallen e.d. waarbij de paarden de vrije keuze hebben waar ze gaan en staan en gebruik wordt gemaakt van allerlei metingen omdat de onderzoekers willen aantonen dat boxen en stands in de prehistorie thuishoren)

Ik zie het ook hier... Ze zijn zo ver op gebied van welzijn (ook tgv onderzoek) dat je een paard niet alleen mag houden, dat het verboden is om een paard continue op stal te houden, dat een schuilplek in de vorm van schuilstal in de winter verplicht is maar dat je die dus ook inderdaad mag bouwen, etc etc etc.

Maar ijzers moeten blijkbaar 8-\

Ik kan het allemaal niet rijmen. Hoeveel gedegen onderzoek is er eigenlijk geweest naar ijzerloos versus ijzers? Zijn daar rapporten van? Komen die rapporten dan daadwerkelijk bij dierenartsen, scholen voor paardenverzorging e.d.?(uiteraard niet als ze er niet zijn) Hoe zit dat nu eigenlijk owh
Volg datum > Datum: maandag 10 februari 2014, 9:4410-2-14 09:44 Nr:264938
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:264937
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zoek de verschillen Structuur
Dit onderwerp is gekoppeld aan een fotoalbum. fotoalbum bekijken.
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Ik snap het wel vanuit de paardenhouders ...het gemak en het 'wij hebben het altijd zo gedaan dus is het goed', maar ik begrijp het dus niet vanuit de wetenschap/dierenartsen/instituten die zich met oa hb, ir en cushing bezighouden.
Volg datum > Datum: maandag 10 februari 2014, 10:4310-2-14 10:43 Nr:264941
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:264939
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zoek de verschillen Structuur
Dit onderwerp is gekoppeld aan een fotoalbum. fotoalbum bekijken.
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009
Christel Provaas schreef op maandag 10 februari 2014, 9:59:

>
>
> Ik ben dat met je eens. Blijkbaar wordt het idee dat hoefijzers ongezond
> zijn, niet breed gedragen. Of misschien is de hoefsmedenlobby heel sterk?
> net als de krachtvoerlobby?

Lijkt mij stug dat deze zoveel in de melk te brokkelen hebben dat zelfs wetenschappelijke instituten niet naar buiten komen met de resultaten van een dergelijk onderzoek? Maar ik kan het mis hebben...

Ik vind het alleen, in deze tijd van onderzoeken en nieuwe inzichten, erg opmerkelijk.
Volg datum > Datum: maandag 10 februari 2014, 11:5310-2-14 11:53 Nr:264944
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:264943
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zoek de verschillen Structuur
Dit onderwerp is gekoppeld aan een fotoalbum. fotoalbum bekijken.
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Eigenlijk erg vreemd toch, dat d.a. naar hoefsmeden luisteren ipv andersom? Zijn er dan nooit gedegen wetenschappelijke onderzoeken gedaan? (weet die vriendin bij de uni dat misschien?) En zo ja... waarom komen die dan niet bij dierenartsen en medische instellingen op de juiste plek en wordt er iets mee gedaan en zo nee, waarom niet?

Ik noemde al dat ik zelf nooit ijzers onder de paarden had, omdat ik het niet nodig vond. Maar ook omdat mijn simpele boeren logische verstand het geen goed idee vond. Noemde dat alleen nooit zo, want ik had er niet voor geleerd... (en niet eens echt in verdiept.)

Maar mijn logisch verstand blijkt in de buurt te komen van de gedachtengang achter ijzerloos, al had ik dus nog geen kennis over hoe een hoef er nu echt uit dient te zien en waarom.
Je zou dan toch zeggen dat er toch onderzoek naar wordt gedaan

En als de zweden de stallen naar de prehistorie willen verwijzen, waarom dan niet ook de ijzers?
Je leest nu alle berichten van "Sandra van Bommel"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2237 berichten
Pagina 140½ van 150
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact