Nils Vellinga schreef op woensdag 12 februari 2014, 21:06:
> Augustus is ook hier veel te laat en begin Juli bevalt mij ook het best.
> Je ziet het gewoon aan de bloei/zaad status en de lengte van het gewas.
> Juli heet toch niet helemaal voor niets "Hooi maand"

> Letje heeft natuurlijk ook wel een redelijk "extensieve" begrazing,
> waardoor de varieteit gewaarborgd blijft.
>
> Nils en Olly
> Zonder fouten,
> geen leerproces.
ik zou ook nooit in augustus maaien, dat is veel te laat, en dan is het meestal al zo heet geweest dat het gras helemaal verdroogd is. Zou je dan maaien beschadig je de zode teveel + de zode zal verbranden door de zon die er dan ineens op schijnt. De opbrengst is niks waard, veel te stoffig.
Het moment van maaien wordt in grote mate bepaald door het weer. Bij boeren staat bij maaien nu de opbrengst centraal. Er wordt meer rekening gehouden met de mogelijkheid van verschillende snedes dan met de kwaliteit van het maaisel, of het nu is voor hooi, voordroog of kuil, om het even.
Volgens mij heb ik nog wat je redelijk normale weilanden kan noemen en vallen de weilanden beheerd door moderne boeren meestal onder industriele landbouw. Niet alleen telt alleen de opbrengst, tegenwoordig maait een boer in een paar uur tientallen hectares, terwijl men vroeger weken bezig was met hooien. Met de gevolgen voor het terrein wordt helemaal geen rekening gehouden: er wordt gewoon regelmatig een hoop kunstmest op gestort, en droogt het teveel uit, kan een boer ook niks schelen. Een moderne boer weet volgens mij niet eens wat bodemleven is en ook niet hoe belangrijk een gezonde bodem is voor een gezonde plant.
wat ik doe, of wat een biologische boer doet is eigenlijk normaal boeren, en wat een moderne boer doet is industrieel boeren. Ik wou dat het verschil tussen de 2 eens tot de mensen door drong, dan zouden ze misschien beter snappen dat het met de boeren helemaal de verkeerde kant uitgaat. Hier zijn de boeren echt bang dat alle chemische troep verboden wordt, want zeggen ze: hoe moeten we dan boeren