Tss tsss AF, ieder terug naar z'n hoek

.
Het heet dan wel
clickertraining, maar ik wou dat het
markeertraining was genoemd of zo (niks zo onpraktisch met paarden als een mechanische clicker).
Het gaat om de
bridge. Noch de gekozen beloning, noch de manier waarop je van je paard verkrijgt wat je wil hebben, is "vastgelegd" in regeltjes.
Nick en Piet werken bij voorkeur met snoepjes als beloning (ja, sorry hoor Nick

. Pien en Frans werken bij voorkeur met druk als beloning. Ik denk ook dat dat komt omdat wat ze doen met hun paarden (ondermeer: rijden) verschilt.
Ik werk met die beloning die bij de gevraagde oefening past. Ik heb méér manieren om een bepaalde oefening op te lossen, *afhankelijk van paard en omstandigheden*. Ik kies noch per definitie bvb. targeting of freeshaping (Nick en Piet zijn daar veel fanatieker in dan ik

), noch het verhogen van druk. Ik zeg wél altijd hardop "dat heb je goed gedaan". Ook bij het rijden. Zodat mijn paard weet dat de beloning volgt, die varieert van héél even mijn vingers wat lossen tot een halve appel.
Maar als een paard denkt dat hij me kan negeren (op de grond of in het zadel), dan gebruik ik godallemachtig zoveel druk als ik nodig heb om daar doorheen te komen. Ik ben bovendien onverbiddellijker dan bvb. Frans, denk ik: ik voer niet làngzaam de druk op. Ik doe zo weinig mogelijk, maar indien nodig meteen zoveel als nodig.
Zodat we kunnen beginnen léren. En ik hem hopelijk zo veel mogelijk kan
bridgen voor de dingen die hij goed doet - wat ook de beloning is die daarop volgt.
In een compleet leersysteem is het niet of, of. Het is en, en.
met vriendelijke groeten,
Inge
http://www.ingeteblick.be