Frans Veldman schreef op dinsdag, 19 juli 2005, 18:27:
> Vitaminen hebben niets met gras of kruiden te maken. Even een
> kleine opfrissing:
> Vitamine A wordt gemaakt uit caroteen. Dat zit in alle

> Verder maakt het niet zo uit waar je ze vandaan haalt. Vitamines
> zijn vitamines. Wij mensen eten dropjes en patat, en komen
> hiermee aan zout. Tis niet zo dat je beide nodig hebt om aan je
> zoutbehoefte te voldoen. Zo is het bij paarden ook.
*********************
Pardon, maar dit vind ik een duidelijk voorbeeld van geheel en al naar de ANDERE kant doorschieten. Van het "vitamines zijn magische stofjes" haast naar "welnee joh, vitamines hebben we helemaal niet nodig, die maken we allemaal zelf". Jawel

. Zo laat je 't nu een beetje overkomen. Tuurlijk kan een zoogdier sommige stoffen zelf maken. Dat kan een mens ook. Een mens kan tot op zekere hoogte ook sommige B-vitamines maken met z'n darmflora maar lang niet alle! Een paard wel? Lijkt me eigenlijk heel sterk. En als die darmflora dan even niet zo goed werkt? Natuurlijk is het het beste idee om dat als basisprobleem aan te pakken, dat is al eerder gezegd, en kan'k natuurlijk ook helemaal onderschrijven. Maar het lijkt mij zelf dat juist daar de kruidjes, vitamines en mineralen juist als meest voor de hand liggende steuntjes in de rug om de hoek komen kijken (over natuurlijk gesproken).
Maar die kruidjes, plantjes, boompjes met bast om aan te knabbelen, met allerlei inhoudsstoffen en medicinale eigenschappen staan er zeker allemaal voor de gein ... Ter versiering zeg maar? En menselijke kruidenvrouwtjes hebben door de eeuwen heen ook al die kruidjes voor de flauwekul lopen zoeken zeker

.
Daar bovenop komt nog het feit, dat gras en/of hooi dan nog redelijk kan voldoen voor een kerngezond goed gevoed, niet al te oud paard in een geheel schone leefomgeving die niet gehinderd wordt door al teveel microben, jacobskruiskruid, bestrijdingsmiddelen, teveel bix, whatever, maar het wordt een ander verhaal als een paard dat allemaal wel te lijf moet (met de voedingsstoffen die hij aangeboden krijgt). Dan redt hij het misschien net niet met wat hij uit gras en hooi krijgt aangeboden.
Ik zou zeggen: schiet niet naar de ene maar toch ook zeker niet naar de andere kant door. NET zo gevaarlijk. Bedenk dat wat aan de ruime kant vitamines voeren van een heel andere orde is voor een lichaam dan b.v. te eiwitrijk of teveel suiker voeren. Natuurlijk moet je niet overdrijven en er immer en altijd goed over nadenken. Met logisch nadenken en lezen kom je een heel eind wat dat betreft.
Kijk een beetje uit Frans met wat je zo makkelijk zegt over vitamines. Het lijkt me heel gevaarlijk als mensen die er verder weinig van afweten een houding krijgen van "och de vitamientjes zijn helemaal niet zo belangrijk. Allemaal onzin, want je paard kan dat zelf maken". En die vervolgens een pak hooi regelen en that's it, verder ook niets bijgeven want het staat immers op PN. Wat minder weerbare of meer belaste (mileu, conditie) paarden hebben misschien meer nodig dan dat.