Cindy B. schreef op vrijdag, 26 augustus 2005, 11:26:
> En even over geplet/ongeplet graan:
> Ongeplet graan heeft een hard velletje.Dat velletje is bij ieder
> graan anders (gerst heeft weer een ander soort velletje dan

> kunnen meteen de inhoud gaan verteren. En die verteer-bacterien
> zitten dus niet op de goede plek in de darmen, waardoor je met
> geplet graag de hele darm-bacterie-huishouding aardig op zijn
> kop kan gooien...
Wie heeft dit nou weer bedacht? Of waar heb je dit in gelezen?
Het lijkt me dikke onzin. Anders zou er ok niet gekauwd mogen worden. Het pletten van graankorrels bootst alleen maar de ontsluiting door kauwen na.
Vooropgesteld dat er toch nog gekauwd wordt lijkt mij niets aan de hand en is het enig effect van het pletten een maximale ontsluiting. Als er niet goed gekauwd wordt lijkt me de mogelijkheid van onvoldoende speekselwerking aanwezig, maar paardespeeksel is heel anders dan bij mensen. I.p.v. de enzymwerking is paardespeeksel zeer carbonaathoudend; in welke relatie dat tot de volgende fase(n) in de spijsvertering staat zou ik ook moeten opzoeken.
Een nadeel van pletten is dat de ontsloten graankorrels gaan oxideren en de vetten dus ranzig worden. Dit heb je niet als je zelf een pletmasjien hebt hangen en meteen voert, maar wel als je voer uit de handel koopt. Wellicht zijn er dan weer anti-oxidanten toegevoegd? Niet alle anti-oxidanten zijn overigens "slecht" of ongezond.
Samengevat heeft pletten eigenlijk alleen soms zin bij problemen. Normaalgesproken niet.
Groeten, Egon