Hoefsmid Rik schreef op maandag 14 november 2005, 21:10:
> Frans Veldman schreef op maandag 14 november 2005, 17:34:
>
>> Kingsize schreef op maandag 14 november 2005, 10:58:

>
> Groeten
>
> AH Rik
Bedankt voor de reacties! Ik had mijn berichtje eigenlijk niet als vraag bedoeld, meer in de trant van het delen van een ervaring, zoals degene die het oorspronkelijke topic poste het volgens mij bedoeld had. Maar adviezen zijn nooit weg dus ik zal even reageren op jullie antwoorden.
Mijn verhaal:
In juli stond mijn paard nog rondom op ijzers en hij liep toen rechtsvoor kreupel. De
DA zag toen op rontgenfoto's van de ondervoet: "een afwijkende vorm van het hoefbeen en enige bemerkingen van het straalbeen", waarschijnlijk voorzaakt doordat hij rechtsvoor een platvoet heeft. Het plan was toen: "zowel voor als achter de voet zo steil mogelijk zetten zonder de voet-as te breken. Beslag: voor> makkelijk over de teen laten rollen door ijzer veel opzet te geven, ijzer met 2 zijlippen, leren zool met siliconen." Het idee was dat door de siliconen er meer druk zou komen te staan op de achterkant van de hoef waardoor het daar sneller zou gaan groeien, waardoor de stand van de hoef beter (steiler) zou worden. Hij liep met het nieuwe beslag en 2 weken stappen over harde ondergrond idd niet meer kreupel.
Hij loopt sinds begin oktober 24/7 buiten met inloopstal en voor mij was dat de aanleiding om hem van de ijzers af te halen. Ten eerste omdat ik er van overtuigd ben dat dat beter voor hem is en ten tweede omdat het gewoon praktischer is met blubber, sneeuw etc. Mijn paard verloor in het weiland vaak ijzers omdat hij op zijn eigen voeten ging staan of omdat ijzers in de blubber bleven hangen. Hij heeft zo lang ik me kan herinneren al hoeven met slechte hoornkwaliteit nauwelijks groeien.
Sinds hij onregelmatig loopt wandel ik met hem (in de bak) daarbij viel het me op dat hij slomer was dan normaal en heel lusteloos overkwam. Ik heb eerst een fysiotherapeut hem na laten kijken en die kon niks vinden wat de onregelmatigheid kon verklaren, zij dacht dat het (weer) aan de rechter voorhoef lag omdat hij die ontlast. Daarna de nat. bekapper (Hans Arendse, hier ook op het forum zag ik) gevraagd om zijn hoeven na te kijken (afgelopen zondag) en hij constateerde toen dat hij een dunne zool (toon) heeft en daar gevoelig op is. Zijn advies: veel beweging, Lamicur en Digesticur geven, dus dat daar ben ik mee begonnen gister. Mijn paard heeft al lang (misschien wel altijd?) dunne zolen, dat viel mijn hoefsmid destijds ook op, maar de hoefsmid had wel het idee dat door de leren zolen bij het beslag zijn eigen zool wel dikker was geworden, waarschijnlijk omdat de zool bij dat beslag meedraagt.
Het is een nogal lui paard, dus ik denk dat hij naast het wandelen niet al teveel beweegt op een dag. Wat voer betreft: er staat geen gras, hij krijgt 2a3x per dag kuilgras (goeie kwaliteit) en 2x per dag hardvoer. Hij is niet te dik.
Toen hij 4 weken zonder ijzers stond is hij bekapt; zijn hielen waren al goed van lengte, hoeven waren niet te lang, alleen de steunsels wat weggesneden, verder hoefde er niet zoveel te gebeuren als ik het goed begrepen/gezien heb. Zelf heb ik nog niet de know how of de materialen om iets aan zijn hoeven te doen. Het plan is dat Hans Arendse om de 4 weken komt. En ik wil op een gegeven moment wel een cursus gaan volgen om het zelf bij te kunnen houden.
Gister voor het eerst weer op straat gewandeld en tot mijn grote verbazing liep hij uit zichzelf redelijk door, maakte ruime passen en was vrolijk. Ik heb dus het idee dat het al wat beter gaat, maar misschien is dat wat te vroeg gejuigd.
In mijn streven naar volledigheid is het wel een hele lap tekst geworden zie ik nu, sorry!
Groeten,
Madelon