marjolijn schreef op zaterdag 19 augustus 2006, 14:18:
>> Het vlees wat we eten zit vol met rotzooi. Lang leve de
>> supermarktaanbiedingen...
>> Waar ik net zo goed weleens gebruik van maak....
>
> Jammergenoeg doen de meeste mensen dat.
> Akelige slachtpraktijken zijn helaas iedere dag volop aan de
> orde voor miljoenen dieren. Persoonlijk maakt het me geen bal
> uit of dat nu een ex-racepaard is, een varken of een kip.
Is (laten) vermoorden dat wel eens niet akelig, hoe dan ook? Meest hypcriet is nmm het feit dat haast niemand meer zelf een dier durft vermoorden om op te eten zonder veganist te zijn!
> Wat ik niet snap is dat je aan de ene kant hemel en aarde
> beweegt om te zorgen dat je paard een goed leven heeft en
> vervolgens niet de moeite neemt om voor jezelf of voor je
> katten biologisch of op zijn minst scharrelvlees te kopen.
> Andere dieren doen er blijkbaar niet toe.
Deels snap ik dat wel.
Kwestie van emotionele binding, voor zover het individuen aangaat die je ziet, reëel kent en welke je een naam gegeven hebt. T.o.v. medemensen gaat dat ook op; het is helemaal niet moeilijk op een knop te drukken die ervoor zorgt dat de boel een eindje verderop platgebombardeerd wordt itt tot iemands hoofd eraf schieten. Daar is in militaire training heel wat
desensibilisering bij nodig. Dit soort mechanismen zijn uiteraard diepgaand onderzocht

Een stap verder is zgn. totemvorming. "Ik hou van paarden (of honden, etc)" is een abstractie, heel vaak veralgemeniseerde nonsens, een totem; op het moment dat je een valse Duitsche herderrrrrrrrr in het veld tegenkomt houdt vrijwel iedereen totaal niet meer van honden en ook de blaffende krengen van de buren zijn zelden geliefd. Itt tot je EIGEN blaffende krengen... en wat zegt m'n snoesje dan? WOEFgrrrrrrrrWOEFWOEFWOEFetc. Op Mars is dat precies even zot hoor
> Onvoorstelbaar vind ik dat altijd als ik in de supermarkt ben
> en ik zie biologisch vlees liggen en iemand toch weer dat
> bioindustriespul dat er naast ligt in zijn mandje zie
> flikkeren!! Hup daar gaat weer zo'n kip die na 6 weken al van
> ellende vanzelf door zijn poten is gezakt!
>
> Duurder? Ja tuurlijk. Maar is het dat niet waard dan? En anders
> eet je toch gewoon een dagje geen vlees? Is nog gezonder ook!
Ik twijfel nogal aan de toegevoegde waarde van veel "biologische" producten. Kwestie van je op de hoogte stellen van hoe de productie dáárvan dan wel gaat. Nmm veel slimmer is uitzoeken waar dat meer naar je zin gebeurt, maar het aanbod in NL is idd beperkt en bedroevend (NL als "gehaktcultuur" en algemeen culinair vulnisvat is internationaal beroemd). Wat dat aangaat prijs ik me gelukkig aan de Duitse grens te wonen.
Egon,
Met groeten uit de mistige regionen van Mars