Jos Verhoeven schreef op dinsdag, 18 mei 2004, 11:15:
> Esther schreef op maandag, 17 mei 2004, 17:00:
>
>> Piet schreef op maandag, 17 mei 2004, 16:40:

> Ik vind dit een boeiend idee en ik zal het zeker proberen. Wel
> een vraagje: kan je een wormenmesthoop in een compostbin maken?
> Het zal wel practisch zijn bij ons, maar: wordt het niet te heet
> in de bin?
Jazeker kan dat, zoals ik in een vorige mail schreef doe ik dat zo al jaren. Als de bin op de aarde staat is het geen probleem maar als hij buiten in de regen staat moet je zorgen voor een vochtafvoer. Anders verdrinken je wormen of zullen verdwijnen uit je bak (wat aannemelijker is).
Omdat ikzelf alleen met keukenafval en over-producten van een groentengroothandel werk had ik in het bgin veel last van fruitvliegen. Sinds ik elke verse lading af ben gaan dekken met een dunne laag zaagsel is dat probleem opgelost en is ook de kwaliteit van mijn humus sterk verbeterd. Je kan ook een dikke laag papieren snippers gebruiken om af te dekken of jute zakken, als het maar iets is waar vliegen niet door kunnen. Ook zijn er mensen die een kist met een deksel van horgaas hebben.
Wat warmte betreft: Zet je bak nooit in de zon, gebruik geen plastic.Ik heb de bak verdeelt in 4 denkbeeldige vakken. Het nieuwe voedsel leg ik eens per week in een ander vak. De wormen hebben dan nog eten genoeg aan het voorlaatste vak en blijven daar totdat het nieuwe voer afkoelt.
Een nog een vraag: waar mest is, zijn er vliegen en
> die leggen ook hun eitjes in de meest. Hoe gaan de wormpjes met
> de vliegen om? Met een mesthoop die dus nooit opgehaald wordt,
> zorg je niet voor een enorme vliegenplaag?
> Ik ben heel benieuwd!
> Groeten,
> Böske
>
Ik weet niet hoe je je mest nu opslaat? Daar zullen ook wel eens wat vliegen inzitten. Maar ik denk als je de nieuwe mest ook afdekt met een laag stro of iets dergelijks dit wel beheersbaar zal zijn.
Piet