Spirithorses schreef op zondag 14 januari 2007, 0:45:
> Böske schreef :
>
> Ik weet hoe je denkt hoor, ik ben je mailtje van toen nog niet
> vergeten
Gelukkig!
> Tuurlijk pleur je zieke veulens niet zomaar in de natte koude.
> Maar hoe komt het dan dat ze zo ziek geworden zijn? Gebrekkige
> verzorging daar in Duitsland, te vroeg van hun moeder weg en
> daardoor te weinig weerstand, virus, iets besmettelijks?
Dat is een apart verhaal. Ik word nog steeds kwaad als ik er aan denk.
Ik heb een paar jaar geleden kennis gemaakt met een gangenpaardje, de Mangalarga Marchadore en was meteen verkocht. Ik heb vorige zomer alle fokkers van dit ras opgezocht (er zijn maar weinig) en heb in Duitsland twee veulens uitgezocht. Reserveren was niet mogelijk, de fokker wilde meteen verkopen. We kregen een koopkontract waarin stond dat na de keuring alle verantwoordelijkheid van ons is. Ik vond het geen goed idee om een nog niet afgespeend half wild veulen te laten keuren (ze waren ongeveer 3 maanden oud) en probeerde de tijd te rekken. Mijn man ging in oktober voor zijn werk naar Duitsland, en ging ook de veulens bezoeken die toen 4 en half maand oud waren. De fokker zag zijn kans, en riep zijn eigen dierenarts erbij om de veulens te keuren. Een was niet goedgekeurd omdat zij flink verkouden was, het andere veulen, Xinga, was gezond verklaard. Het veulen dat toen heel erg verkouden was had ook zijn start en manen helemaal kapot geschuurd. Dit zag ik paar dagen later, toen mijn man thuis was, op de foto's die hij maakte. Ik was opgelucht dat ze niet goedgekeurd was omdat voor mij was het uitgesloten om een paar maanden oud veulen die zich al kapot schuurt te kopen. Helaas, de koopkontrakt was niet zonder kleine letters. Daarin stond dat (hou je vast) dat de koper binnen 24 uur na de keuring moet melden als hij van de koop af wil staan vanwege een of andere gezondheidsproblemen van het gekeurde paard. Dus ook al was het paard afgekeurd, had haar gekocht en heb snel de rekening van de dierenarts gekregen: € 275. (De helft heb ik betaald en verzamel de aanmaningen)
Om het verhaal kort te maken, ik moest nog blij zijn dat ik een ander veulen, Brankie uit mocht kiezen.
Alle merrieveulens werden tegelijk afgespeend en bij elkaar gezet in een piep klein ruimte - ziek of niet ziek. Brankie was toen ook ziek. Er waren nog twee andere zieke veulens, hierbij kwam dus Xinga te staan, vers uit de heuvels van Duitsland, gestressed en heel bang van mensen. Haar weerstand kon dit natuurlijk niet hebben en toen we de twee veulens op gingen halen was ze flink ziek. De dierenarts ( een andere, die voor € 40 keurde) heeft Branca "bijna" gezond verklaard. Toen we na 500 km rijden thuis waren, hadden bijde veulens diarree - we dachten dat het van de stress kwam. Binnen twee dagen was Brankie ook weer flink verkouden maar de diarre was bij haar snel over. Bij Xinga ging de ene dag beter, de ander weer minder. Dit is het verhaal hoe je aan zieken veulens komt.
> Is er geen mogelijkheid dat je een oudere ervaren merrie erbij
> zet en haar een beetje laat moederen?
Tsja. Twee weken na dat de veulens bij ons waren ontsnapten ze en kwamen in de wei terecht waar onze "oudere, ervaren merrie" stond. Nou, ze viel de kleintjes aan, rende achter ze, sloot ze op in een hoek en trapte meerdere keren naar ze. Zij was niet te stoppen. Gelukkig sprongen de veulens na 10 minuten weer uit de wei. Ik weet het nog niet hoe ik dit aan moet pakken, ik wil de paarden bij elkaar hebben als de veulens gezond zijn.
Böske