Monique Meijer schreef op vrijdag 1 december 2006, 15:44:
> Hmm, als je het zo brengt...... Inderdaad, zodra een paard een
> zeer voorbeen neerzet gaat het hoofd eerst even naar beneden,
> een soort van "au" reactie.
Yep, dat bedoelde ik.
> Maar om daarna het hoofd heel snel
> omhoog te brengen om het been met een zwieper van hoofd/hals zo
> snel mogelijk te ontlasten. Het gewicht van het hoofd blijft
> toch, of het hoofd nou omhoog of omlaag wordt gehouden? Of zie
> ik dat verkeerd?
Het gaat niet om het gewicht, het gaat om de kracht die op de benen wordt uitgeoefend. In whizz-talk: F=m*a, oftewel: Kracht is massa maal versnelling.
Versnelling (of vertraging) zorgt voor een kracht die je voelt. Bij het remmen bijvoorbeeld schuif je naar voren. In de lift, als die begint met omhoog gaan, lijkt het alsof je zwaarder wordt (en zou je op een weegschaal staan dan bevestigt hij dat nog ook). Stopt de lift, dan wordt je even lichter.
Het hoofd van het paard oefent in rust een kracht uit op de benen. Gaat het hoofd omhoog, dan wordt het gewicht dus even zwaarder (net als in de lift). Gaat het hoofd omlaag, dan valt het gewicht even weg.
Experiment: Ga op de weegschaal staan met een kratje bier in je handen. Til nu het kratje ineens nog wat hoger, en terwijl je het kratje omhoog beweegt laat je iemand naar de naald van de weegschaal kijken: Yep, je bent op dat moment wat zwaarder. Het omgekeerd gebeurt zodra je het kratje ineens een stukje laat vallen.
Terug naar het paard: Ik weet al waar de verwarring zit. Ik heb het over het
begin van het hoofd naar beneden laten vallen, jullie waarschijnlijk over het einde. Het paard zal beginnen met het hoofd omlaag te bewegen op het zere been. Het omlaag bewegen van het hoofd zal hij het liefst beeindigen op het goede been (want dan neemt het gewicht weer toe). Nog steeds op het goede been zal hij het hoofd weer omhoog bewegen, en het hoofd bereikt zijn hoogste punt tijdens het wisselen van de benen, dus wanneer hij
net zijn zere been neerzet. En dan laat hij zijn hoofd weer vallen, etc.
Zo mee eens?
NB Ik heb nog niemand gehoord die geprobeerd heeft om even zelf kreupel te lopen. Heeft niemand het geprobeerd, of is er niemand die wil toegeven dat je op het zere been je lichaam een stukje laat vallen?
Groeten,
Frans