Frans Veldman schreef op woensdag 6 december 2006, 16:24:
> e m kraak schreef op woensdag 6 december 2006, 16:00:
>
>>>> Ja, DEZELFDE soort gras zal er niet wezenlijk door veranderen.

>> Je stapt wel weer over mijn vegetatiekundige benadering heen.
>
> Ja, natuurlijk krijg je andere soorten als je de bodem
> verandert. Maar daar ging het nu toch even niet om?
Omgekeerd bekeken wel. Iedere soort groeit het best op een voor die soort optimale plaats. Daarom zijn er zoveel soorten. Ik haalde de voorbeelden aan omdat beide toevallig weinig florisant voor paarden zijn. Waar Ossifragum groeit is het kalkarm, en dat wordt doorgegeven. Vandaar dat die plant van oudsher Beenbreek heet

>> Je bent het er dus mee eens dat het om kwaliteit gaat, niet om
>> kwantiteit. Nou is het verwarrende dat de brokjesverkopers daar
>> ook aanhanger van zijn en beweren kwaliteit toe te voegen in
>> hun brokjes.
>
> Yep, Net als McDonalds. En eigenlijk iedereen die wat te
> verkopen heeft.
OK, maar we zijn ten minste toch wel eens dat het over kwaliteit gaat. We waren de tevelen ook al eens, daar gaat het niet zozeer om.
De discussie gaat erom of, en in welke hoedanigheid, voedselkwaliteit goed voor paarden is. Ons geschilpunt ligt naar mijn gevoel in dat ik meer eisen aan "gras" (= hooi) samenstelling stel.
Ook in wat in NL als mooie wei gezien wordt is een inherent teveel en wrsch te eenzijdig voor paarden die een luxebestaantje leiden. Ik zie overal bijna alleen maar veel te dikke paarden, voetballen op stokkies en idd is de alomtegenwoordige laminitis er ook gevolg van. Soms valt het minder op omdat het ras genetisch slanker oogt, maar ribben zijn nergens te bespeuren. Ik verwacht dat fructaan onmiddelijk een nonprobleem is zodra er weer gewerkt moet worden om aan de kost te komen. Weet je nog dat jij toen we elkaar pas kenden en je de foto's van mijn ponies zag zo verbaasd was eindelijk eens ijscoos te zien die niet kogelrond waren? Vorig jaar heb ik cultuur-voordroogkuil moeten voeren stomweg omdat ik niets beters kon kopen en was totaal niet blij met de gevolgen: uiteenlopend te dikke ponies, stressringen aan hoeven, etc.
Ennuh, de meeste paarden in NL krijgen nooit anders dan dit soort zooi, he?! En dát is nmm net zomin een maatstaf als de brokjes van de brokjesmeneer.
Deze discussie gaat pas zin krijgen nmm vanaf dat we ideeën krijgen over hoe we het haalbaar beter voor elkaar krijgen.
Blabla! , Egon