ebby schreef op zondag, 20 juni 2004, 19:45:
> Spirithorses schreef op zondag, 20 juni 2004, 18:18:
>
>> ebby schreef op zondag, 20 juni 2004, 16:44:

>>>> Wel eens gekeken waar het zadel zit, hoe men op het zadel zit,
>>>> hoe het paard zijn hoofd moet houden en hoe hoog hij zijn benen
>>>> moet opbrengen?
>>>
KNIP
> Bedoelde je dat met je laatste vraag?
> Waarschijnlijk kunnen Egon en Esther beter antwoorden dan ik,
> die hebben veel meer gangenervaring dan ik en weten er veel meer
> vanaf.
> groetjes Ebby
Ten eerste vindt ik het een hele goede vraag van Jo, en ook van Ebby, en ja ook van Pien

Probeer chronologisch te gaan antwoorden, eerst de vraag van Jo of tolt een paardvriendelijke gang is, in principe wel ja, zeker voor de natuurtölter.
Wij hebben er een die liever niet draaft, het probleem en dan kom ikop de vraag van Pien is, dat een natuurtolter vaak stijf is, en dan gaat zwijnenpassen. In tolt zelf kun je niet gymmen. Er staat maar een been op de grond. Om de zwijnepas een beetje voor te zijn, en die is weer voor Pien, zul je vanuit de stap moeten gaan gymmen, en Ebby zou hier ook wat aan hebben, maar Stella draaft weer hahahahaha. Vanuit draf kun je ook gymmen, de soepelheid en de buigzaamheid van een paard dat ingetölt zou moeten worden is het belangrijkste. Punt 1 is de stap, stap het paard goed, en kan het paard in stap ook buigen? Als een paard wel kan draven, en de laterale gang zit er in zou je vanuit de verzameling aan kunnen tolten. Of vanuit tempowisselingen stap. Nu weer Jo, ik denk dat Jo en Ebby gelijk hebben dat je een paard niet moet dwingen om te tolten, en die hoge knie aktie dat is werkelijk nergens voor nodig, dat is show-element.
Er zijn paarden die dat uit zichzelf doen, maar wel weinig, meestal is die knie aktie een aangeleerde tolt. Aanleren doe je wel vanuit de basis dressuuur. Ik denk dat Egon hier ook veel over kan vertellen. Misschien ook veel beter kan uitleggen dan dat ik doe.
Groeten Esther