van lennep schreef op woensdag 21 maart 2007, 23:53:
> eddy DRUPPEL schreef op woensdag 21 maart 2007, 23:22:
>
>> van lennep schreef op woensdag 21 maart 2007, 21:39:

> Ik heb het in dit geval over een zeer vervelend stukje land wat
> een meter op de kop is gezet , dus geen toplaag heeft.
>
> Gr Esther
Ashes to ashes, dust to dust. Alles zal eens terugkeren naar de grond waar het uit is voortgekomen.
Met dit in het achterhoofd is het duidelijk dat vee houden en niet bemesten roofbouw plegen is op je land. Of het nu koeien, paarden, geiten schapen zijn blijft gelijk.
Een drukbegraasde weide verliest jaarlijks enorm veel voedingstoffen omdat een dier neemt en te weinig slechts pleksgewijs teruggeeft.
Vaak halen we de mest dan ook nog weg. Bemest je niet dan zal de wei steeds armer en zuurder worden en uiteindelijk overwoekerd door mos zal er weinig gras meer groeien.
Natuurlijk is er niet beter dan die voedingsstoffen op een natuurlijke manier terug te geven. Ik heb daar het een en ander over geschreven : door de mest op te halen uit de wei en dit te concentreren door middel van slim composteren met behulp van wormen.
Als het dan allemaal verwerkt is krijg je een fijn korrelig materiaal wat je over het gras kunt strooien.
Heb je dat niet, dan zal je met andere mest moeten werken.
Verreweg het beste is dan om op basis van een grondmonster te laten berekenen welke hoeveelheid meststof je via een drager moet toedienen.
Als de drager ofwel de verpakking van de meststoffen zo natuurlijk mogelijk is, in dit geval Marathon van Farmershouse, vind ik dat je over dingen nagedacht hebt.
De hoeveelheden zijn speciaal uitgerekend op basis van een paardenwei.
Het gras zal gezond zijn, maar minder door stikstof opgejaagd worden dan in een koeien wei.
Het voordeel is dat er geen vinger in de lucht gestoken wordt om te kijken vanwaar de wind waait en op basis daarvan besloten wordt: flikker er maar wat op, doe maar zoveel, de buurman doet dat ook.
Het is een misverstand te geloven dat je van niet bemesten hard stekelig gras krijgt, dat hangt van de soort af. Je krijgt door de verandering in de PH , (vandaar de kalk) alleen maar steeds minder.
Piet