Eddy plaatste gisteren enkele opmerkingen. Het is niet helemaal duidelijk wat je precies bedoelde, maar misschien heb je iets aan de volgende uitleg, we zullen hieronder voor een beter begrip, proberen een duidelijk antwoord te geven op de volgende vraag:
Wat doet een paardentrainer op een Chicken Workshop camp van Bob Bailey o.l.v. Marie Fogelquist in Zweden.
Het antwoord is heel simpel:
Kippen leren trainen hihi.
Serieus, de helft van het antwoord hierboven is al gegeven:
leren trainen.
De kippen worden gebruikt als metafoor, om de theorie te leren begrijpen, hoe zowel dieren als mensen door positive reinforcement het beste kunnen leren. In de volksmond wordt dit clickeren genoemd. Het is echter maar een onderdeel van de hele theorie. Ik ga hier niet uitleggen wat OC is, daar bestaan al genoeg sites over.
Laat ik nu vertellen wat trainen is zoals ik het zie en zoals uit het gesprek naar voren kwam wat ik achteraf nog had met Marie Fogelqiest.
--------Trainen is een manier van werken, die je het vooraf gestelde doel, op een manier die je vooraf hebt bedacht, laat bereiken. .-------
Dit werken bestaat uit drie onderdelen
Think, in deze fase bedenk je wat je wilt dat het dier gaat doen.
Plan in deze fase ga je bedenken hoe je dit wil bereiken en ga je droog oefenen.
Do, in deze fase komt pas het dier erbij, hier ga je doen wat je bedacht en geprobeerd hebt.
Het meeste werk gaat zitten in het bedenken en voorbereiden, ongeveer 15-20% van de tijd gaat zitten in de laatste fase, de DO fase.
Wat ik nog veel te veel zie is dat mensen alleen maar de DO fase doen.
Je Doet dan het dier te kort.
Waarom?
Omdat Je niet precies bedacht hebt wat je van hem wilt (THINK),
je weet niet hoe je dit wilt bereiken (PLAN) , maar je spreekt het dier wel aan op zijn gedrag, als hij niet doet wat jij hoopt. (DO, or must I say DON’T).
Een paard heeft geen verborgen agenda zoals wij mensen soms.
Hij wil altijd het juiste antwoord geven
Het is dan ook onze taak om de juiste vraag te stellen.
Zodra je dat doet en hem ook nog eens beloont op een wijze die hij als waardevol ervaart, zet je jouw paard op voor succes.
Voor veel mensen zal dit principe te moooii klinken om waar te kunnen zijn.
Laten we nu de kip er nog even bij betrekken
De reden dat er kippen gebruikt worden om deze wetenschappelijk onderbouwde en bewezen leertheorie uit te leggen is heel simpel:
De kippen zijn heel snel met hun bewegingen
Ze zijn erg harde werksters, maar snel gefrustreerd, super gevoelig voor elke vorm van druk, spanning of geweld. In tegenstelling tot een paard, wat je met geweld nog wel eens iets kunt laten doen, is dit onmogelijk bij een kip omdat dan de kip “bevriest”, niet meer in beweging is te krijgen
De voordelen om met kippen te trainen, zijn legio:
-..............Je leert als trainer om heel snel de geleerde theorie toe te passen in de praktijk, bij andere dieren zou het dagen kunnen duren voordat het jou als onervaren trainer lukt om het juiste antwoord te krijgen.
............... Je leert heel goed te observeren omdat je op de kleinste verbetering moet letten om de kip verder te motiveren om uiteindelijk het geplande gedrag te vertonen.
............... Je leert om een duidelijk trainingsplan op te stellen en meteen in de praktijk te ervaren hoeveel voordelen je hebt van de THINK en PLAN fase.
............... Je krijgt ongeveer 10.000 kansen om het juiste gedrag te belonen, omdat de kippen onvermoeibaar harde werkers zijn
............... Zodra je als trainer emotioneel of gefrustreerd wordt heb je een diepvrieskip
; hij bevriest dus.
Mocht je nog niet overtuigd zijn van Operant Conditioning (OC) of het allemaal maar een theoretisch verhaal vinden, dan zul je na 5 dagen chickencamp gegarandeerd overtuigd zijn van de kracht ervan, omdat je keer op keer een kip met hersenen ter grootte van een doperwt het onmogelijke hebt kunnen laten doen.
Het is echt waar, als je een kip kunt trainen dan kun je alles trainen.
Wat gaan we met al deze ervaringen doen in de dagelijkse trainingen (en cursussen)?
SubtielTrainen besteedt al veel aandacht aan de THINK en PLAN fase om mensen te leren hoe je het beste kunt trainen. Dit gedeelte van de training wordt nu nog duidelijker neergezet. Zodat er een duidelijke relatie ontstaat tussen jouw paard en jou waardoor de DO fase allen maar makkelijker wordt en nog sneller tot resultaat zal leiden.
De DO fase wordt op een voor het paard duidelijke, begrijpelijke en prettige wijze aangeboden waardoor het voor beiden een win – win situatie wordt waardoor hij
samenwerkenwil en niet meer het gevoel heeft dat hij
samenwerken moet om onplezierige zaken te
vermijden.
Groet
Conrad van Pruijssen
www.SubtielTrainen.nlDit is dus de vertaalslag van kip naar paard zoals we die in ons hoofd hebben.
Voor mij komt het neer om de ene methode nog meer in de andere te intergreren
Ik denk dat we er de komende weken druk mee zijn.
Piet