>> Pien: Dus ja, ik wil dat mijn paarden redelijk fietsmatig reageren
>> als ik met ze werk. Ik vind dat fijn en het is heel duidelijk
>> naar hen en de rijder toe.
>
> Michiel: Ik denk dat je paard en ruiter een belangrijke evaring hiermee
> ontzegt. Maar goed ik ben een relatief beginner en kan dit niet
> vanuit ruime ervaring bewijzen.
Misschien vergeet ik iets wezenlijks erbij te vermelden: Ik leer de mensen wel dat ze de signalen van hun paard serieus moeten nemen.
Zo had ik vanavond het voorbeeld van een eigenaar van een van de paarden hier die aangaf dat hij er niet van gediend is dat zijn paard naar hem hapt als hij met het zadel aankomt. Zonder verder na te denken strafte hij het paard.
Ik heb hem uitgelegd dat het paard hem een signaal geeft, dat het niet in woorden kan praten, maar dat dat zijn taal is. Het is de taak van de eigenaar om dit signaal niet af te straffen maar er iets mee te doen.
Nu komt er binnenkort een zadelpasser.
Zelfde paard, een half uur later in de les: Het is een jonge Quarter, nog niet zo uitgebalanceerd met een ietwat onzekere oudere eigenaar.
Bergaf (in onze bak) kan het paard zijn linkerdraf niet behouden in de bochten. Paard rommelt wat en 'gooit' eigenaar op het andere been.
Eigenaar wat ongeduldig en dwingend naar paard toe.
Mijn uitleg is dat paard er niks aan kan doen en kiest voor een manier die voor het paard zo comfortabel mogelijk is, dus die rechterdraf want links is ie nog niet sterk etc. Eigenaar moet het paard dus
uithelpen ipv te straffen. Dat is luisteren naar wat dat paard tegen jou te zeggen heeft en dat is iets anders dan er een automatisch paard van willen maken. Als je deze twee voorbeelden zou afstraffen en er verder niks mee zou doen dan zou je die fiets creëren, dan zou je hem monddood maken ja.
Zovaak roep ik hier tijdens de les "Help hem uit" (ipv te straffen) !!!!
Oakley die afgelopen weekend tijdens een lange rit onwezenlijk heeft lopen klooien met mijn dochter, door de bosjes enzo, zwiepende takken in Bentes gezicht. Bleek ze gevoelige hoeven te hebben op de steentjes. Dat liet ze niet met lopen merken, maar ze werd onbestuurbaar en ging op het zachte lopen. Tja, wat doe je dan? Dan geef je haar de ruimte en even wat rust (Oaks wordt pas 8 maanden natuurlijk bekapt en loopt soms nog wat wisselend). Dat kun je toch niet afstraffen?
Even kijken of ik er nog een heb, oja: Mijn eigen paard, BD, die werkelijk gaat strompelen als ik er een ander persoon op laat rijden.
Mentaal kan zij dat niet aan, sterker nog; zij liep afgelopen week kreupel toen ik de lessen had uitbesteed en er 3 anderen op haar gereden hadden. Zondag heb ik toch maar even uitgeprobeerd met mijn pijnlijke rug en mijn paard liep prima. Vandaag liep ze weer te truttebollen, het is nog nooit zó duidelijk geweest. Het heeft dus geen enkele zin dat ik mijn paard nog verder 'dwing' iemand anders op haar rug te laten rijden, ze kan het eenvoudigweg niet aan, mijn eenkennige truttie. (Misschien is het wel erger omdat ze drachtig is, ik weet het (nog) niet.
Diezelfde BD vráágt of ze op dat-en-dat paadje in galop mag.
Het is aan mij om dat al dan niet toe te staan.
Snappie? Het gaat om de vraag en om het signaal en als mens heb je de taak om daar iets mee te doen.
Pien