e m kraak schreef op zaterdag 14 juli 2007, 12:00:
>
> Stel nu dat je experimenteel, op 1 plaats zodat er te weinig
> ruimte voor allen is, te weinig voer neerlegt zodat er een
> sterke motivatie ontstaat... dán zie je "dominantie" optreden,
> maar dat is voor paarden een uiterst onnatuurlijke situatie.
>
> Dominantie (sociale agressie binnen een soort) en pikorde
> (sociale rangorde binnen een soort) bestaan dus wel (de
> wetenschappers waren 75 jaar geleden ook niet van lotje getikt)
> maar hebben als begrippen een andere plaats en functie dan
> eerder werd gedacht.
Goeie verduidelijking dit. Als ik zeg 'Lolita is de baas over Cesar' bedoel ik specifiek wie jaagt wie weg bij eten. Dat kan een pluk hooi zijn, een voeremmer, of dat blonde meisje met haar 'goedzooo' + graan.
Wie loopt er voorop? Meestal Cesar. Wie is het dapperst? Meestal Cesar (en ik natuurlijk ook). Maar ook daar zit het bazige kantje van Lolita er voor iets tussen, want ze drijft Cesar vaak voor zich uit, hij 'moet' van haar mee naar de schuilstal (zij heeft sneller last van de dazen) of hij 'moet' eerst naar het enge ding.
Wie kan er het best alleen blijven? Ik denk Cesar, die wel hinnikt als ik met Lolita wegga maar kan blijven eten. Lolita alleen laten doe ik zelden, maar zij panikeert meer. Het paard dat met mij mee is roept natuurlijk niet, die heeft mij immers.
Lolita initieert knuffelen, en dat is nu trouwens een jaar geleden bijna want dat wil ze enkel tijdens haar vruchtbare periode heb ik gemerkt (ze is nu hoogdrachtig), in de winter gebeurde er ook niet veel.
Hoe zit dat met spelen? Dat zie ik hier niet namelijk, maar lijkt ook interessant, hoewel je daar juist verwacht dat er dingen mogen die anders niet zouden mogen.
Groetjes,
Nathalie