Nu ga ik het toch even voor Eddy opnemen:
> eddy DRUPPEL schreef :
>> Een kind hoort niet te leren paardrijden een kind hoort met
>> paarden te leren omgaan (onderandere wederzijds respect ,

> "welvaartsvoedsel" zit. Heeft niets te maken met hoe de ouders
> met een kind omgaan of op welke manier Pien ze leert omgaan met
> paarden. Tis dus ook niet te "genezen" door die kinderen
> paarden te laten aaien of hoeven uit te krabben.
Dát is ook niet waar het hier om gaat Trea.
Okke omschreef het eigenlijk beter dan ik: Met paarden omgaan kan een ontdekkingsreis zijn, op zoek naar jezelf, een spiegel.
Durven, geven, ervaren, naar jezelf leren kijken, zorgen voor, discipline, structuur, etc. Verder: bezigzijn in de natuur, met grote dieren die angst kunnen inboezemen maar tegelijkertijd zo zacht aanvoelen, tegen wie je kunt praten, je geheimen vertellen, voor wie je een beetje moet zorgen, mee wandelt, borstelt en nog veel meer.
De tendens van deze tijd is dat ouders vaak de gemakkelijkste weg kiezen; druk, werken, alleenstaand, allemaal in de geest van deze tijd. Ik begrijp het wanneer Eddy zegt dat er kinderen zijn die nog amper een bos van binnen hebben gezien, alle dagen voor de TV mogen doorbrengen in onze gemaksmaatschappij, helaas kom ik dit soort kinderen ook tegen. Vaak ten onrechte met het predikaat ADHD opgeplakt, terwijl het in werkelijkheid misschien een heel gewoon overschot aan energie is dat er met spelen niet meer uit mag komen.
Ik vind ADHD typisch iets van deze tijd en dat durf ik te zeggen als partner van een ADD-er en ADD zoon (beiden zonder de H, hoewel er één ook nog HSP-er is, érg leuke combinatie trouwens).
IK zie wat paarden doen, ik zie welke structuren er ontstaan in de omgang met paarden en ik ben me ook zeer bewust van het helend effect van met name paarden op mensen (kinderen).
Een paard haalt de kwaal er niet uit nee, maar kan wel een zeer positieve bijdrage leveren aan het vinden van een evenwicht.
Dat weet je toch? Jij werkt toch in de zorg?
> jij stelt in bovengenoemde stukje dat als alle kinderen bij
> Pien op les zouden gaan er in de volgende generatie geen
> welvaartsziekten en verkeerde mensen meer bestaan. Allemaal
> uitgeroeid omdat men leert op "correcte" wijze met paarden om
> te gaan.
Ik zie Eddy dat nergens beweren, dat lees jij.
Correctie: Pien geeft geen paardrijles aan kinderen (naja, er rijden er hier een paar, die zijn hier al jaren, maar mijn paarden zijn niet allemaal kinderpaarden alhoewel mijn eigen kinderen wel paardenkinderen zijn)

Pien stuurt áááálle andere kinderen naar de Ponyclub van Okke, die heeft er de paarden wél voor. Pien wil alleen maar paardrijles geven aan volwassenen. Kinderen zijn mijn doelgroep niet , alhoewel ik wel therapeutisch paardrijden heb gedaan voor kinderen.
> waarbij de pony betrokken werd als DIER en niet als DING.
>
> Ze zijn er wel meer hoor Eddy, plekken waar je kind verantwoord
> leren omgaan met paarden. Niet alleen in Z. Limburg en België.
En dááárom is het Eddy en Pien tegen de rest van de wereld:
Omdat je op de meesta gangbare maneges niets leert over jezelf, over sociale structuren binnen een paardengroep, lichaamstaal, spiegelen, grondwerk, je angsten leert herkennen en aan te pakken, kwetsbaar leert te zijn, en ook nog in je kracht leert komen (zonder zweepje)

Hier hebben we inmiddels het roer dusdanig omgegooid dat ELKE nieuwkomer eerst verplicht de 10 lessenbasiscursus moet doorlopen en pas in les 6 mag hij/zij voor het eerst op de paardenrug plaatsnemen.
Waarom? Omdat er meer is dan ríjden.poetsen, opzadelen en hoeffies krabben alleen, precies zoals HC het opmerkte.
Pien