Ans Jondral schreef :
> Hoe merk je het precies dat het teveel van de paarden vergt?
Ik vind dat mijn (werk)paarden
op het harde toch wat korter en stijver lopen op de dagen na grote ritten. Alsof ze zich niet helemaal 'geven'. Kreupel zijn ze echter nooit.
Zijn het de spieren, zijn het de pezen? Het zijn in elk geval niet de hoeven, die zien er allemaal prima uit. Laten we zeggen dat sommige paarden wat opstartproblemen hebben op zulke dagen.
Ruggen/zadels ook allemaal onderzocht, regelmatig de paardenosteopaat/fysiotherapeut erbij.
Kenmerkend is dat wanneer we ze op zachtere ondergond laten lopen ze als het ware vooruit schieten en op het harde de pas iets inhouden.
In mijn ogen is dat een volkomen normaal verschijnsel (paard vóélt en geeft zich niet helemaal, beschermt zichzelf ahw) maar toch niet helemaal gewenst.
Dit is nu het vierde zomerseizoen dat de paarden halverwege de zomer toch wat minder comfortabel gaan lopen. Ik gun ze een comfortabelere manier van lopen.
> En doen hoefschoenen zoveel voor de schokdemping?
Dat denk ik en dat hoop ik. Dat gaan we nu dus op de langere afstanden uitproberen. Eerst moeten de paarden wennen aan het dragen van de hoefschoenen, ik heb afgelopen week geen buitenritten gemaakt, we hebben alleen in de bak gereden, zonder hoefschoenen.
Gerrit Smit denkt leuk mee, die wil met ons gaan experimenteren met een nieuw soort hoefschoen waarvan de zool minder profiel heeft voor op het harde. Dit was zijn idee. Ik weet niet of het prettig is, in de winter namelijk ligt er hier een spekgladde kleilaag over de wegen, ik kan me niet voorstellen dat die hoefschoenen niet gaan glijden dan, maar we zullen zien.... (wordt vervolgd dus), Gerrit is ze nu aan het maken.
> Er zijn trouwens nog andere redenen waarom ik mijn buitenritten
> beperk hoor, naast hoefslijtage. (En die slijtage krijgt ze dus
> echt wel. Ik weet niet of jullie het nog herinneren maar deze

> het weekelijkse uitje misschien wel goed is voor de geest, maar
> fysiek doet het voor mijn knollie nog steeds meer kwaad dan
> goed. 1 maal per week vind ik dus genoeg.

>
Om de hoeven goed te harden zul je dan vaker moeten gaan wandelen ofzo (ernaast lopen - minder belasting), anders kom je er nooit doorheen. Maar zoals je leest ben ik er meer en meer van overtuigd aan het raken dat sommige paarden nooit helemaal afgehard zullen worden. Ze kunnen wel leuk mee komen, maar het vergt nét dat beetje meer dan die paarden met goede hoeven. Ik ga het ze 100 % blootsvoets niet meer aandoen.
> Mijn probleem is dus eerder de staat van mijn weide's. En dan
> is zand een goed alternatief denk ik?
> (Trouwens, jullie hebben het allemaal over klei. Maar wat voor
> een k*t ondergrond is dat zeg. Meeste van mijn weides zijn
> zand-leem. Maar nu staan ze op een klei-weide. 1 regenbui en ik
> kan een hele week niet normaal rijden. En als het te droog is,
> ligt ze weer steen hard)
Klopt, klei is <shit> . Maar het ligt hier nou eenmaal. Het is ook spekglad op onze weides als het regent, vooral de heuvelachtige weides. Niet leuk als de hele boel aan de kletter gaat op de wei, ik vind het altijd een beetje akelig als de hele groep op het hek afgestoven komt. Er gaat er dan ook regelmatig een onderuit in zijn gekkigheid.
> En een mulle bak, wil niemand denk ik?
> Meeste pensionstallen en maneges investeren toch ook in hun
> bodems. Geopad, eb en vloed, zelfs schelpen etc... Wat je
> tegenwoordig al niet tegen komt.
> Dat zal eerder een probleem zijn bij de particulier met kleine
> portemonee die zo'n investering niet kan maken en daarom maar
> een hoop (ongeschikt) zand op een hoop gooit?
> (Reden genoeg voor mij om paard in de winter weer te verhuizen.
> Ben niet van plan zelf een piste aan te leggen. )
Hoevaak hoor je niet dat ondanks alle dure drainagesystemen een bak het halve seizoen onder water staat? Geef mij die hellingbak maar.
Is ook niet iedeaal want je galloppeert altijd één lange zijde naar beneden, maar je kúnt tenminste gallopperen in de regen.
Groet, Pien