josien schreef op donderdag 20 september 2007, 11:48:
> Je bent juist meer met de achterhand bezig omdat je door deze
> buiging het binnenachterbeen ondervraagt en dus laat dragen.
> Bijna alle paarden zetten hun achterbeen in de wending naar
> binnen waardoor de voorhand zich om de achterhand heen moet
> bewegen. Hierdoor kan het paard niet ontspannen, gewicht op de
> achterhand nemen enz.
> Doormiddel van buigingen met daarbij begrijpelijk
> lichaamshulpen enz plaats je het binnenachterbeen onder het
> zwaartepunt en kan het paard dragen.
Wat zijn begrijpelijke en biomechanische lichaamshulpen?
Om een paard in balans en met zijn gewicht correct verdeeld over de benen de wending door te sturen, is het van belang dat je paard een goede lengtebuiging aan neemt.
Dat wil zeggen: Buiging in rugwervel van puntje van de tong(been) tot aan laatste wervel staart. De binnenkant van de romp van het paard moet verkorten, aanspannen, de buitenzijde van de romp strekt en wordt lang.
Ga je als ruiter op je buitenzitbeenknobbel zitten en geef je een hulp met je buitenbeen, dan geeft dat voor het paard de fysieke reactie om zijn buitenspieren aan te spannen. Het paard neemt dan dus in wezen contrabuiging aan. Zijn lichaam raakt tegengesteld gebogen aan de wending die gewenst is. Hij zal dus als een plank de bocht door gaan en het merendeel van zijn gewicht naar de binnenschouder en het binnenvoorbeen verplaatsen. Ook zal de achterhand uitzwaaien wat meer opgevangen moet worden met meer buitenbeen...
Deze manier van wenden vind ik volstrekt onlogisch maar het verklaart wel waarom western gereden paarden soms zo stug bewegen en totaal geen schoudervrijheid laten zien.
Plaats je je gewicht op je binnenzitbeenknobbel door je binnenbeen lang te maken en een hulp te geven met je binnenkuit, dan zal je paard als vanzelf buigen om je binnenbeen, doordat hij als reactie op je gewichts- en beenhulp logischerwijs de binnenzijde aan zal spannen. Met je teugels hoef je dan niet eens veel te doen. Hooguit begrens je met je buitenteugel, je binnenteugel zou je los kunnen laten (test daarmee of het paard in balans gaat en correct buigt).
Het draaien van schouders en heupen: hou deze gelijk aan de draaiing die je paard moet maken om correct te wenden en lengtebuiging aan te nemen.
De binnenheup van je paard moet naar VOREN bewegen om het binnenachterbeen correct onder de massa te zetten. De buitenschouder grijpt ook naar voren, de binnenschouder wordt naar achter gebracht doordat de binnenzijde aangespannen wordt.
Draai dus niet zelf je heupen gelijk met je schouders. Wanneer je dat doet (binnenheup naar achter en buitenheup naar voren omdat je schouders dat ook moet doen), plaats je je gewicht weer op de buitenzijde waardoor je de balans en buiging van het paard verstoort. Je binnenheup breng je dus naar voren.
Overigens is in het systeem van Heather Moffet ook een vraagteken over de draaiing van je schouders. Zij stelt dat je de schouders zelfs heel minimaal ook iets naar buiten draait ipv naar binnen.
Loop zelf eens een wending en voel wat een en ander doet me je vermogen om goed de bocht door te komen.