e m kraak schreef op dinsdag 25 september 2007, 21:47:
> Charlie schreef op dinsdag 25 september 2007, 20:57:
>
>> e m kraak schreef op dinsdag 25 september 2007, 15:38:

>
> Daarmee kunnen we een stapje verder:
> is het wel echt noodzakelijk dat de andere diersoort begrijpt
> wat je bedoelt?
Ik ga het weer proberen.
Niet noodzakelijk denk ik. Mischien is het wel onmogelijk. Het getrainde gedrag levert het dier ws. iets op, dat begrijpt ie in elk geval. Ik heb de taak om zo te trainen dat het paard niet angstig, wantrouwig of passief wordt.
> Of komt er (eventueel) begrip pas na een samengesteld
> leerproces?
Betekent een samengesteld leerproces meerdere soorten van leren? In dat geval denk ik van wel. Als ik clicker met mijn paard leert ze door uitproberen en herhalen en uiteindelijk legt ze hopelijk een verband tussen haar en mijn gedrag.
> Is begrip eigenlijk überhaupt, op de keper genomen, wel
> interessant... of kan er volstaan worden met de zuiver
> behaviouristische aanpak van respons die volgt op stimulus?
>
Ik raak nu het spoor bijster. (mischien was ik het al kwijt) Ik denk dat dieren én mensen geconditioneerd worden door vele factoren. Maar ik voel me toch een beetje laboratoriumrat als ik het zo bekijk. Als mens dicht ik mezelf graag allerlei mooie eigenschappen toe die ws. op z'n behaviouristisch bekeken mij toch weer iets opleveren.
Ik weet niet goed waar ik eigen initiatief of probleemoplossend vermogen moet plaatsen. Bv. intelligent disobedience, bij Border Collies die hun handler negeren omdat zij door hebben dat de schapen er van tussen gaan. Is dat alleen maar een geconditioneerde respons? En aangeboren gedrag, om maar weer over Borders te beginnen: sommige puppies hebben nog nooit een schaap gezien en toch weten ze gelijk dat ze een kudde bij elkaar moeten houden.
Bedankt voor de link.
Charlotte