openmind schreef :
> Oke, dus als ie het gras langer op het land laat drogen en dan
> wikkelt dan krijg je voordroog.
> Dit zou dan ook betekenen dat is minder snel last van schimmel
> hebt?
> Weet je toevallig ook hoe droog het dan moet zijn, dan kan ik
> eens gaan babbelen met mijn leverancier
Bij ons hooi zit er een licht verschil in; sommige balen zijn wat droger dan andere, heeft te maken met het oogstmoment en misschien is dat per grasland ook wel verschillend.
Wij hebben het zo droog dat het net niet stoffig meer is, het ruikt tussen kruidig en zoetig.
Het plastic mag op geen enkele plek kapot zijn, als de kraaien er een gaatje in geprikt hebben (gebeurt wel eens) moet er gelijk tape overheen omdat er dan zuurstof bijkomt en het fermentatieproces op gang komt, wij zijn daar heel nauwgezet in. Het gaat dan ook inderdaad schimmelen.
Heel soms zit er wel eens een slechte baal bij, die is gegist (fermentatie) en gaat dan zuur ruiken, die gaat dan naar de koeien van de buurman.
Ik kan je niet zeggen hoe droog het moet zijn, Peter Donck weet zoiets meestal wel, maar ik zou wel zeggen: Zo droog mogelijk.
Wij zijn dit hooi gaan inkopen omdat we binnen onvoldoende opslagmogelijkheden hebben voor de gewone balen, dit kan het hele jaar buiten blijven. Je moet er bij dit hooi wel aan denken dat er voor de boer meer verpakkingskosten inzitten dus het is iets duurder bij inkoop, bovendien moet je zo'n speciale knijper op de tractor hebben om de balen te verplaatsen, zo'n baal is rond de 350 kilo en mag dus niet kapot gaan. Zodra je zo'n baal aansnijdt gaat hij snel broeien vanwege het aanwezige vocht in het hooi (daarom is het ook luchtdicht verpakt (-niet vacuum-). Bij ons gaat zo'n baal binnen en dag of 3 op dus het krijgt de kans niet om slecht te worden. Wij hebben het voordeel dat er kruiden, bloeisels (zaden) inzitten en geen raaigras. Onderin de kruiwagen zitten altijd de zaden en de paarden zijn daar dol op. Maar dat heb je niet bij alle voordroog, ligt aan de gras en het moment van oogsten natuurlijk
Groet, Pien