Inloggen

Trailer laden Hoe leer je je paard gewillig voor je uit de trailer in te lopen?

Paard erin, jij blijft buiten
Paard erin, jij blijft buiten
Dit is de meest praktische en de veiligste manier van trailer laden; het paard loopt erin en jij blijft buiten. Het is zeer de moeite waard om het zo je paard aan te leren.

Het probleem

Veel mensen hebben een probleem met het trailer-laden. Het ritueel duurt soms uren, er ontstaan gevaarlijke situaties, en op zijn minst is het proces zenuwslopend, zeker als je toch al te laat bent voor je rij-afspraak of wedstrijd. En zelfs als het lukt, dan nog heb je vaak nog iemand nodig om snel de stang achter het paard dicht te doen. Zou het niet vreselijk handig zijn als het paard gewoon gewillig voor je uit loopt en zelfstandig de trailer ingaat? Zoals op dit filmpje te zien is? Waarom doet hij dat niet gewoon?

Om iets op te lossen moet je eerst het probleem kennen. Waarom gaat het trailer-laden vaak zo problematisch?

Paarden zijn vluchtdieren. Ontsnapping en snelheid zijn voor het paard het primaire overlevingsmiddel. Een paard zal van nature wel uitkijken om zich in een situatie te begeven die het niet vertrouwt, en begeeft zich al helemaal niet in een situatie waarin de vluchtmogelijkheden beperkt zijn. In de vrije natuur zal een paard nooit een nauw hol binnenlopen!

Een trailer is in eerste instantie een "verdacht" object, de klep maakt een raar geluid, het ding wiebelt, en het is een nauwe ruimte waaruit het paard niet snel kan wegvluchten als er gevaar dreigt. Geen wonder dat een paard, vanuit zijn natuur, een trailer beschouwt als een hoogst onveilige plek!

In tweede instantie komt daar de mens bij, die uiteindelijk het paard met zwepen of geweld de trailer insleurt, en vanaf dat moment wordt de trailer ook nog eens geassocieerd met zwepen en andere narigheid "Zie je wel dat een trailer foute boel is? Zelfs mijn vertrouwde baasje verandert rond de trailer in een agressief roofdier". Het gaat van kwaad tot erger, en een vicieuze cirkel is begonnen. Het paard wil beslist de trailer niet meer in, er is steeds meer dwang nodig om het toch voor elkaar te krijgen, en het paard gaat de trailer steeds meer associëren met dwang en geweld, en krijgt er een steeds grotere hekel aan.

De meeste mensen begrijpen niet dat trailer-laden iets is dat je moet oefenen, en verwachten dat het trailer-laden een aangeboren vaardigheid van het paard is. Hoeveel tijd wordt er wel niet besteedt aan het oefenen om goed te leren paardrijden, maar hoe weinig tijd wil men investeren om het paard fatsoenlijk de trailer in te leren lopen? En juist wanneer je alleen gaat trailer laden wanneer het nodig is ontstaat er een tijdgebrek en ongeduld, want "we hadden al op weg moeten zijn". En uiteindelijk kost het moeizame laden van het paard in totaal meer tijd dan wanneer er de moeite zou zijn genomen om het paard goed te leren laden. Goed leren trailer laden is een investering die zichzelf ruimschoots terugbetaalt!

Wat werkt niet?

Als een paard niet de trailer in wil is dat niet om je dwars te zitten, maar omdat het paard instinctief weet dat een trailer gevaarlijke plek is waaruit geen ontsnapping mogelijk is, en het geen vertrouwen heeft in het hele gebeuren.

Dwang of geweld

ALLE vormen van dwang of geweld bevestigen het paard alleen maar dat de trailer inderdaad een onveilige plek is. Als je het paard iedere keer bij het binnengaan van de stal een schop geeft zal het dier ook een hekel aan de stal krijgen, zo simpel is het.

Alle "trucs" zoals lijnen achter de kont, blinddoeken, of touwtrekken, het zijn allemaal vormen van dwang, en het paard gaat daarmee de volgende keer echt niet makkelijker de trailer in, integendeel!

Voeren

Een rammelend bakje biks dan? Je ziet veel mensen proberen om hun paard de trailer in te lokken met voer. Doorgaans gebeurt er een van de volgende dingen (in volgorde van waarschijnlijkheid):

  • Het werkt niet. Een paard dat een trailer niet vertrouwt, laat zich domweg niet verleiden om daarin te gaan voor wat voer. Als een paard in de natuur een plek niet vertrouwt dan laat hij het gras voor wat het is en zoekt een andere plek. Gras genoeg, en waarom eten op een plek die mogelijk onveilig is? Het zit gewoon niet in de natuur van paarden om voor voer risico's te nemen. De trailer is een onveilige plek, dus niet geschikt om daar te gaan eten.

  • Het paard wordt beloond omdat het NIET de trailer ingaat. Het is soms vermakelijk om te zien, maar als het paard niet het bakje biks achterna loopt de trailer in, dan zijn er mensen die het paard dat nog steeds buiten staat laten "proeven", en proberen opnieuw of het paard het bakje achterna loopt. Wat ze feitelijk doen is het paard belonen omdat het nog steeds buiten staat, en het paard weet dat zolang hij maar buiten blijft staan hij steeds een hapje voer krijgt. Paarden zijn geduldiger dan mensen, het kan hen geen biet schelen dat jij een afspraak hebt voor een buitenrit!

  • Het paard rent de trailer in, neemt een hap... en rent met volle mond weer even hard achteruit naar buiten, nog voordat je de kans hebt de stang erachter te doen.

  • Het paard loopt de trailer in, eet de bak voer leeg... en ontdekt, zodra het voer op is, dat het ineens opgesloten is en begint met volle geestdrift de trailer te slopen...

Wat werkt wel?

Laden vanaf het spatbord
Laden vanaf het spatbord
Het kan altijd nog mooier: Laden vanaf het spatbord.

Dit is een Parelli Natural Horsemanship taak die Frans met Harisha voor zijn level 2 certificaat moest doen: "Laadt het paard in de trailer, laat hem tien seconden in de trailer staan, en vraag je paard weer naar buiten. Al die tijd mag je niet van het spatbord afkomen."

Klik om het filmpje te bekijken.

Begrijp allereerst dat het paard niet zo moeilijk doet "om je te pesten", maar omdat een nauw hol binnenlopen volkomen tegen de natuur van het paard ingaat.

Verander de perceptie van het paard voor de trailer. Zorg dat het de trailer beschouwt als een vertrouwde en comfortabele plek. Gebruik geen geweld en lok niet met voer, maar heb begrip en geduld, en bouw het trailer laden met oefeningen stap voor stap op. Voer kan een hele prima plaats hebben in de training maar niet om je paard daarmee naar binnen te lokken en dan gauw de stang dicht te willen doen.

Een praktische handleiding

Iedereen kent vast wel het verschijnsel dat een paard naar de uitgang van de bak trekt, omdat hij weet dat hij daar rust krijgt, of naar de instructeur trekt omdat je daar regelmatig even stopt om te praten. Met een aantal oefeningen gaan we het paard duidelijk maken dat de nabijheid van de trailer "rust" betekent, zodat hij zelf naar de trailer gaat "trekken". Jij wil hem bij, en uiteindelijk IN de trailer hebben, maak van jouw idee ZIJN idee! We gaan niet proberen hem de trailer in te krijgen, we gaan het paard zelf laten ontdekken dat de trailer "rust" betekent.

Stap 1:

Een trailer is een nauwe ruimte, en om het paard hierin te krijgen moeten zowel de eigenaar als het paard oefenen om vaardigheid op te doen met het passeren van nauwe doorgangen. Waarschijnlijk lukt dit rijdend op het paard wel, maar als je niet je paard in de trailer wilt RIJDEN dan zul je dit ook vanaf de grond moeten kunnen. Een goede basis voor dit soort grondwerk leer je met Parelli Natural Horsemanship, maar andere methoden zijn vast ook wel bruikbaar

Ga dus oefenen. Zet bijvoorbeeld twee stoelen een meter uit elkaar in de bak, en probeer je paard ertussendoor te sturen, zonder zelf tussen de stoelen door te lopen. Het lijkt eenvoudig, maar is voor ongeoefenden vaak al een probleem. De meeste paarden hebben hier in eerste instantie al grote bedenkingen tegen. Bedenk echter dat als dit al niet lukt, dat het met een trailer zeker niet gaat lukken. Lukt het met twee stoelen, probeer het dan met andere voorwerpen.

Als dit allemaal lukt, laat je paard dan over een plank of stuk zeil lopen. De klep van een trailer is immers ook een "enge" hindernis die genomen moet worden. Ga ook dit in allerlei variaties oefenen.

Zie ook deze filmpjes: Over een obstakel springen, en achteruit tussen twee wapperende vlaggetjes door.

Stap 2:

Zet een trailer neer op een plek met veel ruimte eromheen, bij voorkeur in de bak. Zet een trailer nooit zomaar los neer, laat hem vast aan de auto, of zet een stapel stenen onder de achterkant! Een opwippende trailer is iets wat je nu echt niet kunt gebruiken! Laat de klep van de trailer voorlopig dicht, het paard hoeft nog niet de trailer in.

Stap 3:

Ga de oefeningen van stap 1 herhalen, maar nu naast de trailer. Zet dus twee stoelen naast elkaar naast de trailer, en laat het paard tussen de twee stoelen doorlopen. Zorg dat er tussen de stoelen en de trailer een grotere ruimte is waar het paard ook nog door kan. Geef je paard zo min mogelijk rust, hou hem bezig met de twee stoelen, heen-en-weer ertussen door.

Maak de ruimte tussen de twee stoelen steeds kleiner, en geef je paard de kans om te "ontsnappen", en dus in plaats van tussen de twee stoelen door, tussen de ruimere doorgang tussen stoel en trailer door. Als je paard voor de trailer kiest, laat hem dan onmiddellijk met rust! Geef hem een hele lange rustpauze, of als het even kan, breng hem terug naar de wei of zo.

Herhaal dit een paar keer. Paarden zijn erg goed in het "ontdekken" hoe ze rust kunnen krijgen, en alleen dit al zal zijn perceptie van de trailer in gunstige zin veranderen.

Stap 4:

Ga nu oefenen met de klep van de trailer open. Stuur je paard tussen een stoel (of jezelf) en de klep door. Als de oefeningen van stap 3 goed zijn doorlopen moet het geen probleem zijn om je paard tussen de klep en een voorwerp door te sturen.

Maak langzaam de ruimte steeds kleiner. Er komt een moment dat het paard een stukje over de klep loopt, en als dat gebeurt laat je het paard onmiddellijk met rust! Ga met je rug naar hem toestaan of zo, geef hem het idee dat hij "onzichtbaar" wordt zodra hij de klep aanraakt. Geef weer een lange pauze, of beëindig de sessie.

Herhaal dit een paar keer. Laat het paard ontdekken dat hij met rust gelaten wordt als hij "per ongeluk" met een voet op de klep terechtkomt. Steeds vaker zal het paard "per ongeluk" een voetje op de klep zetten.

Stap 5:

Als je paard geen problemen meer met de trailerklep heeft, en liefst zelfs bewust op de klep gaat staan kun je gaan proberen om je paard een stukje(!) de trailer in te krijgen. Hier komen de oefeningen van stap 1 goed van pas. Stuur je paard een stukje de trailer op, en iedere keer dat hij een stapje verder komt laat je hem direct met rust. Probeer onder geen beding hem helemaal de trailer in te sturen! Wacht rustig af... Waarschijnlijk loopt je paard weer achteruit de klep af, als dat gebeurt stuur je hem direct weer terug de klep op. Laat hem ontdekken dat hij rust krijgt zodra hij gedeeltelijk IN de trailer staat, en dat hij geen rust krijgt zodra hij weer naar buiten komt. Als je paard uiteindelijk de trailer inloopt, ongevraagd of naar aanleiding van je aanwijzingen, laat hem dan met rust! Doe onder geen beding de stang dicht!

Als je paard BIJNA in de trailer staat, maar EEN voetje staat nog buiten, is het verleidelijk om hem even aan te duwen of een tik op zijn kont te geven, maar weersta die verleiding! Doe dit niet!!!

Stap 6:

Herhaal de oefeningen uit stap 5 een aantal keer. Het is handig om andere bezigheden, zoals rijden of grondwerkoefeningen af te sluiten met trailer-laden. Laat het paard ervaren dat het IN de trailer rust krijgt, en daarbuiten niet. Je wil uiteindelijk naar de situatie toe dat je paard naar de trailer trekt omdat het weet dat het daar met rust gelaten wordt, net als dat een paard naar de uitgang van de bak trekt, of naar de weide. Je bent nu al een heel eind gevorderd, zorg dat zijn gunstige perceptie van de trailer goed wordt ingeprent. Als het goed is ziet het er ongeveer uit als op dit filmpje.

Je kunt heel prima hooi of ander gezond en lekker voer neerleggen in de trailer om het voor het paard nog fijner te maken om in de trailer te staan. Voer in de trailer hebben liggen is zeker niet fout maar je moet het niet gebruiken om je paard de trailer in te lokken en dan gauw de deur dicht te doen. Het is van belang dat het paard de trailer niet meer eng vindt, dat hij weet dat hij zelf bepaalt of hij erin blijft of er weer uit wil en dat hij de trailer met een prettige rust associeert (zodat hij het uiteindelijk niet meer erg vindt dat je de deur dichtdoet. Lekker en gezond voer dat toevallig in de trailer ligt, zorgt ervoor dat het paard de trailer nog sneller gaat waarderen en associëren met iets positiefs dus gebruik dat gerust.

Stap 7:

Je paard is relaxed en op zijn gemak in te trailer? Je kunt nu gaan beginnen met de stang dicht te doen. Doe dit in het begin niet te lang, laat je paard ervaren dat de stang ook weer een keer weg gaat. Bouw het vertrouwen stap voor stap op. Je kunt als dit goed gaat ook de klep eens dicht doen. Het is echt heel erg belangrijk om langzaam te gaan. Kijk naar je paard. Alleen als hij echt helemaal relaxed is, mag de stang of de deur dicht. Ga je te snel, dan bouwt de stress op en kun je weer opnieuw beginnen. Heb heel veel geduld! Bij sommige paarden kan dit wel wekenlang duren, als dat zo is, neem die tijd dan gewoon.

Stap 8:

Gefeliciteerd! Je kunt nu je paard de trailer insturen! Hou er echter rekening mee dat het zo nu en dan kan voorkomen dat je paard toch even niet de trailer in wil. Ga dan een paar stappen in dit stappenplan terug. Meestal is een paar keer heen-en-weer sturen tussen jezelf en de klep genoeg om hem eraan te herinneren dat er buiten de trailer geen rust meer is. Ga in geen geval ongeduld of agressie vertonen, of proberen hem de trailer in te trekken. Je bent dan heel snel weer terug bij af!

Tips en trucs:

  • Bouw het rijden ook langzaam op. Als je paard het nodig heeft, rijd dan bijvoorbeeld maar 50 meter, stop, wacht een paar minuten terwijl het paard in de trailer staat met een lekkere baal hooi en laat het paard daarna de weide in. Bouw de rijtijd op, geef het paard de tijd om te wennen.

  • Rijd voorzichtig. Remmen en sturen doe je behalve in geval van nood niet tegelijkertijd! Rem rustig af voor een bocht en zorg dat je al langzaam gaat voordat je bij de bocht bent aangekomen.

  • Bind je paard niet te kort vast! Paarden gebruiken hun hoofd om in evenwicht te blijven, dus zorg dat hij ruimte genoeg heeft om bewegingen van de trailer op te vangen!

  • Haal na aankomst op de bestemming niet direct het paard uit de trailer, maar laat hem een paar minuten staan. Anders leert je paard dat stilstaan "uitstappen" betekent, en dat kan knap lastig worden als je een keer met pech komt te staan of in een stilstaande file terechtkomt.

  • Als je EEN paard vervoert in een tweepaardstrailer, zet hem dan aan de linkerkant. Zou je het paard rechts zetten dan is de kans op omkiepen op rotondes of bij uitwijken over de berm erg groot!


Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


Hoe kan ik dan juist zorgen dat mijn paard wel op de trailer blijft staan. Ze gaat er redelijk op als ik ze aan de weide laad. Ergens anders niet. Ik ben nu een dik jaar bezig om haar er vertrouwen in te laten krijgen. Maar eens de val dicht gaat zie ik in haar ogen de angst. En ik kan ook haar er alleen op laten staan waanner er een koord achter is om de stang dicht te krijgen. Doe ik de koord niet krijg ik de stang niet dicht.
0
0

Hallo allemaal wat vijn dat je er ben
0
0

Handleiding is onduidelijk, m'n paard zit nu vast met zijn kop tussen de wielen van de trailer.
0
0

Super uitgelegd
0
0

Onze merrie van 5 heeft altijd moeilijk geladen. Enige tijd ging ze er op voor eten, dit heeft goed gewerkt tot vorige week. Nu zijn we aan het oefenen op de manier die hier beschreven is. Ze gaat er soms op met haar voorbenen, maar niet helemaal. Hier staat beschreven dat je dan niet verder mag aandringen, maar hoe maak ik haar wijs dat ze iets verder moet? Alle suggesties zijn welkom. L.vandeperre@hotmail.com. Hartelijk dank.
0
0

Een kleine tip voor iedereen misschien tege het principe in , hang een hooibag met iets wat je paarde echt mag, als je hem natuurlijk erop hebt gekregen en hij erop mag rusten mag dit ook, meer nog hij vind het leuk . Op het moment dat je vertrekt op wedstrijd sn weer gaat laden vul ik hem aan of hang een nieuwe.dit werkt altijd.het is ook natuurlijk en voldoet aan de natuurlijke behoeft van een paard om continu te eten.
2
-1

Mijn paard werd steeds moeilijker met trailer laden, zo erg dat ik vorig jaar vanuit een wedstrijd lopend naar huis ben gegaan (10km). Nu heb ik een paar maanden terug een trailer gekocht (daarvoor reed een vriendin mij naar wedstrijd), en ben daarmee stap voor stap gaan oefenen zoals hier staat. Veel mensen zeggen dat je je paard 'laat winnen' door het niet helemaal in de trailer te zetten. Of dat voer geven in de trailer helpt maar bij mijn paard werkt dat averechts. Wat wel heel goed heeft gewerkt is stapje voor stapje oefenen, en haar borstelen in de trailer. Ze blijft tijdens het borstelen zelf stilstaan zonder stang erachter terwijl ze voorheen zo snel achteruit rende dat je er geen stang achter kon doen. Nu ben ik een paar weken terug naar een clinic geweest, en heb haar op de heenweg en de terugweg in mijn eentje zonder stress geladen. Het oefenen duurt even maar geduld loont.
3
0

Streng? Censuur? In alle jaren nooit gemerkt hier :-D
0
0

ik zou niet durven te reageren want de restricties zijn zeer streng. Hoe weet ik wat ik wel of niet kan zeggen? Lijkt helaas op een beetje sensuur.
0
0

Ik ben gaan oefenen eerst wou mijn paard er wel in maar toen wou ik een stapje verder en hem dus leveren vast staan hij wou naar achter en zijn achterheen Glee van de laad klep en nu wil hij dus niet meer de trailer maar nu wel al weer de laadklep op die vind hij niet eng is het dan mis een idee om de trailer in de bak te zetten en mijn paard er dan even een uurtje bij te zetten dat hij er aan kan wennen?
0
0

Mijn paard is erg groot, 1.85cm en heeft al vaak zijn hoofd gestoten. Hij durft daarom niet meer onder een deur door te lopen. En als hij het al wel durft na veel pogingen waarbij hij duidelijk heel nerveus is ( schrapen, bokken vanuit stilstand, wegdraaien enz.) dan gooit hij juist op het moment dat hij onder de deur is zijn hoofd ineens omhoog waardoor hij juist zijn hoofd weer stoot. Hij gaat de bak, stal en naar buiten met een slofteugel aan en dat gaat meestal goed. Maar een trailer gaat dus niet. Niet dat hij niet in de trailer wil, maar hij durft zijn hoofd er niet in te steken. Iemand ervaring met dit gedrag?
0
0

Toen we op een paard begonnen ter rijden dat we al een tijdje hadden, moest die ook in de trailer kunnen. De eerste 4 keer ging dit dan ook super en zonder problemen! Maar sinds een week zet ze haar hoeven in het zand en is er geen beweging mogelijk! Het is een Tinker en die krijg je dan ook niet zomaar vooruit. Wij hebben eerst ook geprobeert te dwingen, omdat er wel frustraties waren want ze deed het eerst wel rustig en ontspannen. Als ze er 1 keer in staat is het ook geen probleem en staat ze rustig op de trailer. Dus vanaf nu maar proberen dit stappen plan te volgen en met veel geduld hopen dat ze er dan wel op loopt!
0
0

Zet dit eens op het forum Lamina, mogelijk kunnen ze je daar met tips helpen. Ik ben van mening dat je een denkfout maakt als je denkt dat je paard het expres doet en je uitlacht.
0
-1

Ik ben nou 4 week bezig met de training van parelli. Paard snapt het heel goed. op en over de klep van links naar recht gaat super! maar in de trailer ho maar. ze gaat helemaal op de klep tot aan het dak, en dan gooit ze haar hoofd in de lucht met andere woorden ik denk dat ik mijn hoofd ga stoten. ze kan heel goed ontspannen maar op haar tijd, en naar de vogeltjes kijken is ook heel leuk. Ze staat echt met geen enkel stukje stress op die klep. Haar hoofd om hoog doen is in mijn ogen een stukje dominantie met andere woorden ik ga er niet op. Ik heb engelen geduld maar het raakt een keer op. Helemaal als het paard je eigenlijk vierkant uitlacht op die klep!
0
0

Er moet mij even iets van het hart, ik heb door mijn werk in het paardentransport heel veel te maken met trailerladen. is een paard goed getraind in uw methode dan is dat goed en gaat het soepel de trailer op. Echter ik maak ontzettend vaak mee dat er dames (en een enkele keer een heer) naar een trainingsweekend of week gaan en dan denken de wijsheid in pacht te hebben. Ze worden een aantal dagen geleerd wat wel en vooral wat niet te doen en gaan daar vervolgens een eigen draai aan geven. Met als gevolg dat ze een keer een ritje willen maken dan gaat het toch niet helemaal zoals de dames hebben geleerd. Meermaals nu al meegemaakt dat we dan 2,5 uur staan te wachten omdat de dames niet willen dat de bilstang gesloten wordt, dit terwijl het paardje gewoon de trailer opgelopen is en rustig staan neeeee, ze willen het paardje dan nogmaals een keer of 3 a 4 opnieuw erop laten lopen. Hoezo een oefening we gingen toch naar het bos? Daar begrijp ik dus helemaal niets van. Er wordt ook duidelijk te kennen gegeven dat vooral niemand zich ermee mag bemoeien en het paard raakt bezweest en weet het ook niet meer. Dit zijn echt dingen die heel vaak gebeuren. Zou er tijdens de trainingsdagen aandacht aan besteed kunnen worden dat als je op pad moet met een paard er geen oefening aan gekoppeld moet gaan worden. Want hetzelfde ritueel wordt op de terugweg ook weer uitgevoerd worden. Mooie methode die Parelli maar de meeste slaan er echt in door. Daarnaast wordt er dan commentaar gegeven op mensen die het anders doen, dus het onderwerp 'respect' voor elkaar kan ook wel eens aan bod komen. Zolang er geen geweld of dwang aan te pas komt is wat ons betreft iedere methode goed. In onze optiek is een paard 10 x opnieuw eruit laten komen en weer opnieuw laten staan omdat de eigenaar zonodig over die billen moet blijven aaien ook niet echt bevorderlijk voor het laden.
0
0

Het zelf al 7 paarden geleerd om op de trailer te gaan. Tegen uw wil misschien in toch bij 2 door eten te geven op de trailer en dat werkte meteen. Ons probleem is nu een paard dat mijn dochter van een andere eigenaar rijdt. Ze gaat al 2 jaar mee op jumping en nooit problemen gehad met laden tot voor 3 maanden. Toen wou ze ereens niet meer op, na een half uur stond ze er toch op en gooide zich tegen het middenschot. Dit deed ze alleen bij opladen thuis maar niet op de wedstrijd. Nu sinds 2 weken gaat ze er helemaal niet meer op. Echt met geduld en van alles geprobeerd, 3 uur aan een stuk, maar we komen niet verder dan de voorvoeten op de klep. We weten nu geen raad meer. Met paard geprobeerd, alleen, met tussenschot scheef ed. Paard was wel de laatste tijd niet meer zo fit bij lopen en uitzien. Zou ze ziek zijn? Pure angst. of gewoon stijfkoppig? Hoe kunnen we dit probleem oplossen?
0
0

Ik heb een D-pony en die bokt altijd in da trailer hij heeft de bar al kopot gestampt plaes help me
0
0

Dat je paard stamt bij het stoplicht komt waarschijnlijk omdat hij denkt dat als de trailer stil staat hij er uit mag. Vaak als we thuis komen halen we gelijk ons paard uit de trailel omdat we vinden dat ie dat verdient heeft. Ga proberen als je thuis komt nu eerst je zadel opruimen of je spullen. Zo lerrt hij dat hij er niet altijd gelijk uit kan als de trailer stil staat. En dan heb je ook de tijd om hem te corigeren of tegen hem te praten. Hoop dat je er wat aan heb. Gr
0
-1

Als wij stilstaan bij stoplichten begint onze paard behoorlijk te stampen...wij vinden dit heel vervelend en weten geen manier om het te stoppen...Kan iemand ons helpen?????
0
0

Nog even ter aanvulling op mijn verhaal hieronder. Dat het trailerladen stagneerde destijds had wel een reden. Ik was een keer aan het oefenen terwijl ik de trailer vergeten was aan de auto vast te koppelen en hij dus kantelde op het moment dat ze er achter instapte... tja, dom. En voor het paard een bevestiging dat het een onveilig ding was. Toen wilde ze alleen nog maar met twee benen halverwege de klep en geen stap verder. Sinds het hulppaard gaat het nu goed trouwens. Het rijden met de trailer vind mijn paard trouwens wel eng. Ze zoekt continu steun tegen één wand tijdens het rijden, staat niet goed op eigen benen en beweegt niet goed mee in de bochten omdat ze tegen één wand geplakt blijft staan. Nadat ik met haar gereden heb in de trailer is er dan ook altijd weer een terugval met laden. Heeft iemand hier nog een tip voor???
0
0

Ik heb nog een tip die mogelijk bij meer mensen/paarden werkt: roep hulp in van een collega paard (het liefst, denk ik, een bekende van je eigen paard). De beschreven methode hierboven werkt heel goed maar de voortgang met het tweede paard dat ik op deze manier trailerladen leerde stagneerde bij het met twee voorbenen op de klep staan. Dit voerde ze na een tijd keurig als kunstje uit maar we kwamen gewoon niet verder meer. Omdat de trailer zelf geen eng object meer was heb ik haar in de buurt ervan vastgezet. Zo, dat ze goed zicht had op de trailer. Toen heb ik het eerste, ervaren paard erbij gehaald. Dit is, in de kleine kudde van 3 waar ze mee samenstaat, de dominante merrie. Die loopt er helemaal los, heel vlot en vol enthousiasme uit zichzelf in. Sterker nog, als ze een open trailer ziet staan moet je haar ervoor wegtrekken. Ze krijgt daar namelijk altijd wat voer... Voor dat paard ik de trailer niet alleen niet eng maar een feestje ;-) De dominante merrie stampte dus vervolgens met veel kabaal de klep op (bam, bam, zwaar paard), vreet die bak leeg en blijft lekker staan. Dit nog twee keer herhaald. Toen de paarden geruild: de dominante vastgezet, het andere paard gehaald. Tot mijn eigen verbazing liep die er toen in één keer in. Wel heel even ietsje aarzeling maar toen begon de dominante merrie ongeduldig te schrapen (die weet van dat voer!) Vervolgens liep ze zelf gewoon door en stond er plots in. Toen ze over die drempel was konden we van daaruit weer verder opbouwen. Ben benieuwd of dit ook bij andere paarden een duwtje in de rug kan zijn.
2
0

ik zoek een trailer van 50 euro niet meer niet minder wie het vindt zet het op marktplaats a.u.b
0
0

Ik heb me suf geparrellied afgelopen 3 weken. Ongeveer elke avond 2 uur trailerladen geoefend: ik die rustig en ontspannen sta, en zijn voeten bewegen naast en buiten de trailer, de klep is rust! Had meneer snel uitgevonden, maar wat hij vervolgens doet is dus mooi met voorvoeten de klep opgaan en staan slapen in de zon. Als ik hem eraf haal, wil hij niet vooruit, maar alleen achterwaarts dus ik kan hem er niet direct weer opsturen. Vaak als ik hem dan na een rondje opnieuw erop aanstuur, spurt hij snel tussen mij en de klep door (volgens mij als een spelletje, want hij schudt zn hoofd dan op een speelse manier, wat je ook wel eens ziet als paarden onderling spelen). Ik blijf geduldig, consequent, maar hij gaat gewoon niet verder dan met de voorbenen op de klep. Ookal haal ik hem er weer af en zet ik hem aan het werk om hem erna er weer naartoe te sturen. Nou heb ik gisteren toch eens met wat muesli geprobeerd voorin de trailer. Met 1 minuut wandelde hij er gewoon op zn gemak in, at rustig zijn voer en ging er weer uit. Ik heb toch het idee dus dat hij me voor de gek houdt als hij er niet in wil. Als hij echt bang is, wil hij namelijk normaal helemaal geen voer eten. Misschien dat ik het dus zo met voer erbij maar eerst opbouw en uiteindelijk het voer probeer weg te laten. Het blijft puzzelen, maar het is iig nooit saai :)
0
0

Mijn paard ging 8 jaar als een zonnetje in de trailer. Hoefde niet eens mee te lopen ; touw om de nek en naar binnen. Nu heeft hij een trauma opgelopen denk ik want na een nare ervaring in de trailer; ijzers erafgetrapt en vervolgens tijdens het transport in de nagels lopen satampen. Dat heeft hem veel zeer gedaan denk ik met gevolg dat hij wel in de trailer gaat met me maar na 5 minuten als ik rustig de klep omhoog doe of alleen maar naar de auto stap laat hij zich tegen het tussenschot vallen ( die dus nu kapot is ) bibbert en zweet. dan kan ik hem meteen recht trekken en is hij weer rustig en kan ik ook gewoon uitladen. Nu ben ik alleen maar aan het oefenen , dus in de trailer er weer uit dan even laten staan en dan de bar achtervast en zachtjes de klep omhoog en dan laat hij zich vallen , laats 5x achter elkaar. Elke keer wacht ik even en begin rustig opnieuw en doe niets eng ik hoop door veel oefenen dat hij inziet dat er niks meer aan de hand is en weer verttrouxen krijgt. Is dit een goede weg? Graag advies , mening of tips. Karin
0
0

Hallo! Ik, mn moeder en de eigenaar van mijn verzorgpony doen altijd zo mn verzorgpony in de trailer, en in het begin was het echt kloten hoor! Dan liep hij er in, maar zodra de stang kwam dendere hij er zo hard uit dat hij zo mn moeder om ver liep. Op een gegeven moment wel de zweep gepakt en toen hem er in gezet, net toen mijn moeder de stang er op wou doen en hij er uit wou denderen gaf de eigenaar hem een tik tegen zijn achterwerk, hij schoot vooruit en bleef staan, etend van het biks in de voerbak. Sinds dien heeft hij dit nooit meer gedaan. Maar nu het probleem. Thuis inladen gaat echt super, je zet hem ervoor, laat m vlak er voor los en zet de stang er achter. Maar ponyclub.. nee hoor. Daar komt hij stijl omhoog. Volgens mij is het puur etteren, want hij staat met zijn voorbenen op de laadklep en als je dan zegt 'Kom maar jochiee.' loopt hij keihard achteruit en steigert hij. Wat kan ik hier aan doen? Want we staan meestal wel een half uur of drie kwartier daar te klooien. Groetjes!
0
0

Ik ga het proberen. Mijn pony rende zodra ze de trailer zag weer terug naar stal.
0
0

Marlies Sanders
Merel ik denk dat je beter even een topic op het forum kan openen, daar is veel meer ruimte voor antwoorden en het wordt ook meer gelezen.
0
0

Hee, Wij hebben het al eerder geprobeerd....... Maar het lukt niet!! De vorige keer is hij met zijn poten over de stang gegaan. Hij begon dus te steigeren in de trailer. Hij had al eerder dat hij er niet in wilde omdat er voor hem een paard in vervoert werd die dood was. Hij heeft nu dus echt een trauma. Weten jullie misschien nog iets? Groetjes
0
0

Tsja, ik heb al veel gezocht op internet en zie steeds mooie verhalen over trailer LADEN, maar mijn paard durft er niet UIT. Dus wat zijn de technieken om hem veilig eruit te krijgen? vb. hij staat eerst lang te tobben om een stap te zetten (is al helemaal bezweet v/d rit) en gaat dan eindelijk achterwaards, heel hard en vaak naast de trailer eruit met alle gevolgen van dien. Hij gaat er nog steeds wel in zonder dwang!
0
0

Mijn paard van 4 kan ik zo de trailer in sturen en zelf naast de klep blijven staan. Maar als ik niet snel naar haar toe loop (in de trailer dus) draait ze om. Het is dus nog niet mogelijk om alleen te laden, omdat ze snel omdraait in de trailer (met alle narigheid die daarbij hoort). Ook wil ik haar niet vast zetten en dan de trailer uit lopen, omdat ik weet dat dat niet goed gaat. Ik heb een 1,5 paards en dus geen schot. Iemand enig idee hoe ik dit kan oefenen? Er hangt een hooinet in de trailer, maar omdraaien naar het baasje is toch interessanter. Als ik met haar in de trailer sta dan weet ze dat ze er achteruit uit moet, dat doet ze dan ook heel braaf. Alvast dank voor jullie reacties. Deze mogen ook naar: marieke.mombarg@gmail.com
0
0

Mijn paard ging omhoog bij het trailerladen, weigerde vaak en stormde (na soms uren proberen) vaak achteruit. En soms kregen we hem er gewoon niet op... Deze manier van laden heeft wel drie weken geduurd om het aan te leren maar nu moet ik hem gewoon losklikken en hij loopt zo de trailer op :) Ik ben echt blij! Super techniek!
0
0

Ik heb een 4 jarige A-pony die ik toen ze nog jonger was al spelenderwijs kennis had laten maken met het trailer laden. Zonder problemen ging ze er super in. Maar omdat deze pony nogal enthousiast was over het op obstakels staan. op verhogingen en plateaus, die we oefende met vrijheidsdressuur. Was ze op het idee gekomen op de stang voorin de trailer te stappen. Het lukte steeds niet dus wij maakte ons weinig zorgen. ( ze is maar 1.10 ) Tot we onderweg waren en er veel kabaal uit de trailer kwam. Mevrouw was waarschijnlijk aan het proberen geweest maar door het schudden van de trailer uit balans geraakt en in paniek geraakt. Ze zat vast met haar hoeven in de tralies van het trailer raampje en hing hier letterlijk aan omdat ze haar hoefjes er niet meer uit kreeg. na een bezoek van de brandweer was ze weer vrij. Maar wat schrikken! Door dit voorval is ze nu zo bang voor de trailer dat ze er niet meer bij in de buurt durft te komen. ( in een straal van 10 meter ) Ik probeer dagelijks haar vertrouwen terug te winnen en de trailer staat in het weiland maar haar angst blijft. Wie heeft er misschien een oplossing? De oefeningen met de stoelen zijn geen probleem, maar zodra de trailer in het zicht komt raakt ze in paniek. De trailer is trouwens volledig aangepast, en de ramen hebben nu dikke rubberen platen ervoor met gaatjes er in. De stangen zijn aangepast ( een stukje terug ), en er is een extra vastzet ring geplaatst om haar veilig te kunnen vervoeren. Als dat ooit nog gaat lukken. Ik hoop dat iemand tips heeft!!
0
0

Ik heb afgelopen weekend mijn 17 jarige merrie voor het eerst op de tariler gezet. Hiervoor had zij geen enkele ervaring met trailer laden en vond ze zelfs eng. Door onze goede vertrouwensband heb ik haar zonder moeite op de tariler gekregen, ongeloofelijk. Ze zette meteen haar voorbenen op de klep maar twijfelde om verder te lopen. Ik bleef haar aanmoedigen en bij elke goede poging heb ik haar beloond. Ik heb het middenschot verplaatst zodat de doorgang breder werdt toen zette zij meteen een stap naar voren. uiteindelijk heeft mijn vriend het touw overgenomen en heb ik haar aangemoedigd en een tikje tegen haar bil gegeven. Toen liep zij zo de tariler op! Ongeloofelijk. Ik ben super trots op mijn paard!! Hopenlijk gaat het de volgende keer ook zo goed. het gaat hier puur om vertouwen en geduld. Ik ben supertrots dat we dit op deze manier voor elkaar gekregen hebben!
0
0

Ik heb een 11-jarig paardje dat altijd netjes achter mij aan in de trailer liep. Alleen het eten daar is niet erg interessant, blijkbaar. Hij was, toen we hem net hadden, erg onzeker, maar naarmate hij mij meer vertrouwde, hoe beter hij de trailer inliep. Alleen met uitladen is hij soms nog iets te enthousiast en splijt vaak zijn hoeven aan de rand van de trailerklep.
0
0

ik heb een 3jarig paard en heb nooit problemen gehad en nu ineens wel en ookal doe ik deze truc met stoelen lukt niet
0
0

Wij geven op 16 september een demonstratie trailerladen in Amstelveen
0
0

Mijn paard gaat altijd goed de trailer op, omdat hij nooit is gedwongen geweest
0
0

hey ik ga met de paardenklas van onze school een wedstrijd houden en dan mag je je eigen paard/pony meenemen ik neem mijn verzorgpony ik heb er erg veel zin in en ze moet ook in de trailer als het goed is heeft zij er geen moeite mee en loopt ze er zo in zonder er te dwingen ik hoop dat het goed gaat en nu ik jullie tips weet voel ik me ook zeker der dankje wel !!! xxx nathalie en hoefje xantine
0
0

ons paard is 2 jaar, gaat de remork op maar niet meer af. hoe los je dit op, ze wil niet achteruit gaan zelfs niet gewoon buiten.
0
0

Mijn merrie van 22 jaar wilt ook ineens de trailer niet meer op.Van de ene op de andere dag. Nog nooit problemen gehad en er is ook nog nooit iets gebeurt of fout gegaan.Ben er altijd zelf bij als ze de trailer opgaat dus dat weet ik zeker. Ze is ook totaal niet in paniek of zo maar gaat gewoon staan en er is dan geen beweging in te krijgen.Als ze eenmaal op de klep een paar pasjes heeft gezet,loopt ze ineens door en schiet dan ook niet meer terug of zo.Ik hoef niet heel snel de stang erachter te doen,kan gerust een kwartier zo staan en de klep open laten.Eruit gaan gaat ook altijd heel goed,dat doet ze rustig niks aan de hand.Tijdens het rijden met detrailer is er ook niks aan de hand en is ze braaf.Heb deze methode geprobeerd,maar het lukt nog steeds niet om haar op de trailer te krijgen.Weet iemand nog iets?
0
0

Hier staat dat voer niet helpt. ik ben het hier niet mee eens. de grootse beloning die een dier kan geven is voedsel. Mijn paard was moeilijk te laden dus ik had het geprobeerd om hem achter het appeltje aan te laten lopen stapje voor stapje, een paar dagen lang. en na een week kon het zonder appeltje! dus het werkt WEL!
0
0

Hier staat dat voer niet helpt. ik ben het hier niet mee eens. de grootse beloning die een dier kan geven is voedsel. Mijn paard was moeilijk te laden dus ik had het geprobeerd om hem achter het appeltje aan te laten lopen stapje voor stapje, een paar dagen lang. en na een week kon het zonder appeltje! dus het werkt WEL!
0
0

Ik heb dit geprobeert maar meneer weigert om verder als 4 benen op de klep te komen staan, wat nu ????
0
0

Mijn paard wil sinds kort ineens de trailer niet meer in! ik weet zeker dat ze niet bang is, ze maakt er echt een spel van. hoofd scheef overal nakijken. ze loopt de klep op LINKS en laat zich zo van de klep zakken. Als ze wil gaat ze er zo bij zitten??? ben nu aan het oefenen, gaat wel redelijk maar ben bang als ik de linker kant weer vrij maak, want die sluit ik nu af. dat ze er weer niet in wil..... tips?
0
0

Waarom mag je niet met eten laden? Mijn paard gaat er met eten altijd op. Behalve als hij net eten heeft gehad en dus geen honger heeft. Groetjes, Amber
0
0

mijn paard gaat er uiteindelijk op deze manier in maar ik kan hem niet VASTZETTEN OF DE KLEP SLUITEN .dan trekt hij alles stuk en gaat eruit
1
0

mijn paard loopt tussen alle kleine ruimtes door, vooruit achteruit maakt hem niets uit. over de klep lopen en soort van onzichtbaar worden vind ie ook geweldig. maar no way dat hij met zijn voor voeten verder gaat dan halverwege de klep, gistere zette hij gewoon zijn achterbenen bijna tussen zn voorbenen maar geen stap verder. ik heb hem genoeg rust gegeven tussendoor en had echt het idee dat hij het snapte van trailer is rust daarbuiten niet. maar helaas. hij is ook wel heel groot, 1,73 heb ook een grote trailer maar toch het idee dat hij niet wil vanwege het dak boven zijn hoofd. geen idee hoe ik dat moet oplossen. blijf tot die tijd maar gewoon oefenen. hij gaat ook gewoon op rust staan, dus relaxt is hij echt wel.
0
0

Fleur , de manier werkt WEL :-D .Jouw muesli en kuil za een korte tijd werken en dan ga je helemaal opnieuw mogen beginnen ALLEEN gaat het dan NOG moeilijker zijn :-)
0
0

ik heb deze manier heb ik heel lang geoefent, maar werkt bij die van mij echt niet. ik heb het nu met kuil en muslie in de trailer gedaan, en dat werkt wel, als ze er in is en ze staat vast en de klep is dicht laten we haar eten. en dit gaat heel goed.
0
0

De meeste trailers hebben alleen een laadklep die je kan neerlaten, maar er zijn ook trailers met een dubbele dienstdeur achteraan waarbij je de achterdeur kan opendraaien voor het laden en neerklappen voor het lossen. Je kan je niet voorstellen hoe probleemloos je jonge paarden of veulens kan leren om in de trailer te stappen. Eerst en vooral zorgen de deurvleugels ervoor dat je paard netjes voor de opening blijft staan. Vervolgens kan je het paard makkelijk ertoe bewegen om zijn hoofd in de trailer te brengen zonder dat hij op de klep moet gaan staan. Je geeft hem even de tijd om aan de nieuwe situatie te gewennen en voor je het weet stapt hij zonder stress in de trailer. Nadien is ook laden met een laadklep geen enkel probleem. Een echte aanrader ook voor paarden die een probleem met laden hebben.
0
0

hallo ik heb en pony die altijd wel in trailer wilde maar altijd wel lastig wand ging nooit in 1 keer maar goed er is en poosje geleden en ander me weg geweest en ze wilde niet de trailer in en is die gene vreselijk boos geworden op het paard en nu wil ze dr met geen moeite in!! ja haar voor voeten wel maar zo dra de achter voetjes dr op moeten blijft ze staan en zet ze geen stap meer dus wie weet wat ik moet doen ! wil die mij mailen op mijn mail miss17_sexy@hotmail.com dankje !!
0
0

ik heb alle stappen geprobeert met de pony en ze loopt over planken en stukken zuil zonder moeilte en ook alleen zonder mij er bij. ze wil ook met haar voor benen op de laadklep. maar haar achter benen wil ze niet. ik ga gewoon door met oefenen en zien wel hoe lang we er voor nodig hebben om haar en moeite loos op te krijgen. eers met mij er naast en uit eindelijk misschien zelf we alleen.
0
0

ik heb het geprobeerd krijg mijn paard overal tussendoor hoe smal het ook is maar vergeet het maar dat hij de trailer op gaat. hebben iemand anders ingeschakeld en die had hem er binnen 2 minuten op, wat blijkt hij was dus gewoon aan het klieren want de trailer betekend stal en dat wil meneer niet! hij gaat vanaf stal altijd netjes op de trailer naar het land toe. dus het is niet altijd angst!
0
0

LAAG clickeren bij laden of lossen ,probleem opgelost
0
0

Sieta
Dat oefenen met die houten plank klinkt in ieder geval al goed, ik zou daar meer varianten op bedenken. Misschien is hij bang dat hij met achteruit lopen zijn hoofd stoot? Klinkt misschien stom maar ik heb een paard gekend wat heel groot was en dus met gebukt hoofd de trailer in ging (en uiteindelijk helemaal niet meer durfde hoor) maar er dan ook niet meer achteruit uit wilde, en steeds aan het plafond bleef ruiken. Vrachtwagen was nooit een probleem en een grotere trailer was uiteindelijk de oplossing. Je kunt m eventueel steeds even achterom laten kijken en dan een paar pasjes laten zetten, dan weer even laten kijken en weer een paar pasjes (als je zeker weet dat ie dus niet ineens omdraait). Tot die tijd lijkt me zo'n voorlader een goede oplossing.
0
0

muriel
Wellicht een idee voor als tijdelijke oplossing te kijken bij het trainen een trailer met voorlader hoef je in ieder geval de dierenarts niet meer te laten komen. Ik ben het met je eens dat veel trailers voor de grote paarden die wij tegenwoordig kennen veel te klein zijn. Vandaar dat er veel paarden zijn die makkelijk op een veewagen laden maar niet in een trailer.
0
0

Hoi Sieta. Bedankt voor je tips. We hebben hem aangeleerd om over een houten plaat die aan 1 kant omhoog gaat vooruit en achteruit te laten lopen, ook met schotten ernaast. Natuurlijk is het verstandig meer van dit soort oefeningen te doen, bijvoorbeeld met de balkjes die je aangeeft. Het zicht kan een probleem voor hem zijn, dat weet ik niet zeker. In ieder geval is de trailer (anderhalfpaards) enigszins krap voor hem (ruim 1.72 m). Hij probeert met uitladen achterom te draaien, maar dat laten we natuurlijk niet toe, want dan komt hij klem te zitten. Misschien is het dus sowieso goed om hem blind vertrouwens oefeningen te laten doen. Bedankt.
0
0

Sieta
Heb je ook geprobeerd hem achteruit over dingen heen of op dingen te laten stappen, zoals balkjes, planken e.d.? Achteruit de trailer in laten lopen om te oefenen? Kan ie er in ieder geval vooruit weer uit.. Als het de angst is dat hij het niet kan zien, vertrouwens oefeningen doen, bijvoorbeeld een handdoek over zijn hoofd en hem dan kleine stukjes leiden, zodat hij leert te vertrouwen op jullie aanwijzingen naast zijn eigen zicht, kan zelfs ook nog helpen.
0
0

Hallo, wij hebben een grote gelderse ruin op natural horsemanship basis grondwerk geleerd. na een aantal soortgelijke oefeningen zoals hierboven vermeld liep de ruin zonder problemen rusitg de trailer in. Na een ritje van 10 minuten wilde we hem eruit halen. Hij was nog steeds rustig, maar wilde er NIET MEER UIT. We hebben van alles geprobeerd (zonder geweld), maar hij moest na acht uur staan met een spuit van de dierenarts verdoofd worden om hem met twee sterke mensen uit de smalle trailer te duwen. Wij vonden dit natuurlijk ontzettend naa, en vragen ons af welke oefeningen we kunnen proberen om hem aan te leren dat het niet eng achteruit te lopen in een trailer. Grondoefeningen achteruit lopen tussen obstakels door is geen probleem voor hem, maar we durven slecht met de trailer te oefenen in de angst dat hij weer besluit dat hij er niet meer uit wil. Tips? Heel graag.
0
0

Ik ga het proberen, mijn pony ging zelfs liggen omdat ze er niet in wou. haha x
0
0

Hallo, Mijn 9-jarige ruin wil ik absoluut niet de trailer in. vele manieren gebprobeert. Met '' geweld '' werkt echt helemaal niet zo worden ze vaak nog banger. Nu las ik dit stappen plan en ik ga het zeker proberen met mijn pony. Ik laat weten hoe het gaat.
0
0

supper goede tips ik ga dit zekerweten proberen
0
0

Ilona Kooistra
Isabel, niet iedereen heeft zich even goed verdiept in het wezen paard... Ik snap het best hoor, dat je ervan uitgaat dat de pony van je zoontje gewoon de trailer op loopt en daarmee klaar. Zo is het dus helaas niet altijd Jan, lees deze webpagina maar goed door en probeer eens naar de pony te kijken als een intelligent wezen dat doet waar hij zin in heeft. Het is een dier met verstand, geen dom ding zonder eigen wil.... Wees dan nóg intelligenter en zorg ervoor dat de pony zin heeft om te doen wat jij wilt. Dan zul je zien dat een tik met de zweep niet de oplossing is want daar krijgt de pony nog minder zin van want hij gaat de trailer associëren met de zweep.... Heb een beetje geduld en bekijk de pony met andere ogen, het is geen fiets maar een slim dier met een mening, een wil en gevoel. Juist leuk tcoh? Je moet alleen wel wat slimmer zijn om er goed mee om te gaan dan je moet zijn voor het omgaan met een fiets. Als je het goed (en leuk voor het dier) doet heb je er wel een vriend voor terug en dat kun je van een fiets niet zeggen...
0
0

Isabel
nee, d'r is geen lol aan. je kan beter een cross fiets kopen, is ook een stuk goedkoper.
0
0

hallo, wij hebben een pony van 136 waar mijn zoon op rijdt. Hij is afgelopen week naar de manege geweest, het trailer laden ging nagenoeg zonder problemen. Gisteren wilde de pony niet in de trailer, ik hem hem met de zweep een paar tikken gegeven, toen wilde hij wel. Ik ben een rondje wezen rijden en heb hem uitgeladen. Een uur later wilden we hem weer inladen, hij wilde niet, toen een klein tikje gegeven, hij stapte in de trailer. Vandaag kregen we hem met geen mogelijkheid in de trailer. Moeten we nu helemaal opnieuw beginnen hem alles te leren. Zo is er geen aardigheid meer aan om pony te rijden.
0
0

hoi. ik heb een paard wat absoluut niet de trailerr in wil ik ga deze techniek proberen, jullie horen het nog
0
0

Hoy , ik geloof dat ik toch een wispelturig paard heb . Hij wil dan wel en dan weer niet in de trailer . De 1ste keer had ik een trailer gehuurd waar hij zonder ook maar één aarzeling in liep . De rit is vlot verlopen en relax verlopen . Ik heb dan zelf een nieuwe trailer aangeschaft en daar wou hij eerst niet in . ik dacht zeker omdat hij nog de geur van het nieuw zijn had . Daarna ging hij er telkens vlotter in ongeveer na 3 à 5 min. ipv na 15 min . Gisteren ging hij er vlot in en vandaag wilde hij echt niet . pppfff !! Zou dat kunnen omdat ik de trailer buiten en binnen gewassen heb ? Weet iemand dat ? groetjes
0
0

Hoi, ik heb een lieve ruin van bijna 4 jaar altijd op de trailer gelopen wegens omstandigheden hebben eens twee mensen hem gaan halen en sindsdien is het fout gegaan. Ze zeggen dat opstandigheid is maar geloof er niets van.Hij komt nat van het zweet uit de trailer.Ze moeten hem er nu ophijsen en ik kan het niet meer aanzien.Hij gaat op de klep staan en dan stopt hij , ik krijg hem er soms in maar zijn achterbenen laat hij staan en dan slaagt hij in paniek omdat hij denkt dat de klep toeslaat.Ik ga deze oefeningen eens doen en zien dat hem terug vertrouwen kan geven aan de trailer want hij deed het zo graag opstap gaan.Als er nog iemand tips heeft is het altijd welkom. Groetjes
0
0

Hoi hoi, ik ga het zeker proberen!!!! Mijn ruin van bijna 12 wil ook niet de trailer in. Ik ben gestopt met wedstrijden, omdat hij niet wil. Ik zal zeker een reactie plaatsen mocht ik vooruitgang hebben geboekt. groetjes
0
0

En lukt dit ook met een jonge hengst van 18 maand?
0
0

Is dit ook te doen bij paarden van 5 jaar?
0
0

tessa, er zijn vast wel andere manieren, maar als je paard niet tussen de stoelen doordurft, kan je ook gewoon veel oefenen!! groetjes Lorinda :P:P
0
0

Hoi ieder1, deze manier van trailerladen is echt aan te raden. Ons paard Havana ( quarter horse, meestal super cool) ging opeens de trailer niet meer in. Hoe vaker we het probeerden, hoe erger het werd. Mijn moeder is toen op internet gaan zoeken en ze kwam op deze site terecht. Nou, we hebben het eens geprobeerd en het werkt fantasrisch! Mijn moeder kan het paard nu zo in haar eentje de trailer in sturen en hijj doet het nog steeds heel braaf. Toen we merkten dat dit super werkte, zijn we dit eens met onze (vaak schrikkerige) D-pony Tamara gaan doen, en zij vind het ook super! Ik heb ook met haar wat andere oefeningen van deze site gedaan, ze vindt het superleuk ( en ik ook ) en ze vertrouwt me al een stuk meer!! groetjes Romy
0
0

zijn er ook nog wat andere tips voor trailer poroblemen die je er kan op zetten want ons paard durft niet zoo goed tussen de stoelen
0
0

Ik ga het eens proberen. Mijn paard is vreselijk en heeft dus verschrikkelijk veel schrik van de trailer. dit moet ik proberen ;)
0
0

Ik laad mijn pony's altijd op deze manier de trainer in en uit, ik wist niet eens dat het bij natural horsemanship hoorde. Ik heb in ieder geval nog nooit een probleem gehad met trailerladen.
0
0

Het laden van ons paard is geen probleem. Het probleem komt onderweg. Ze slaat na verloop van zo;n 10 minuten met beide benen naar achteren en houd dit vol totdat ze van de trailer af mag. Het slaan is zo ernstig dat de trrailerklep het begaf.Wij hebben een 11/2 paards trailer en het paard is zo'n 1.65m. Je zou zeggen ruimte genoeg. Met vriendelijke groet, Lilianne van den Assem
0
0

onze pony raakte vandaag bij het afladen in paniek op de trailer, zonder enige aanleiding. Hij liet zichzelf hangen en kwam halverwege onder de achterste stang door; heb hem teruggeduwd tot 3 maal toe , bij de 4de keer heb ik de stang los gemaakt en hij liet zich zowat achterover van de trailer af vallen; eenmaal uit de trailer was hij rustig . Bij controle in de stal bleken er 3 kale schuurplekken op zijn rug te zitten; gelukkig geen vleeswonden maar toch... Ik ben bang hoe het de volgende keer zal gaan bij het laden en lossen van onze pony op/af de trailer; heeft iemand dit ook al eens mee gemaakt en er ervaring mee? Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? BVD voor reactie's en tips.
0
0

Dit is echt grappig, mijn pony wil wel goed de trailer in maar hij gaat er niet zonder mij in, waarom weet ik niet. maar ik ga dit proberen en dan kan hij er straks ook zonder mij in!!! heel cool hor en alvast bedankt groetjes margriet
0
0

Ik wil het bij m'n vz pony doen, maar ze hebben geen trailer en ze vinden het onzin..
0
0

Ik kan het echt iedereen aanraden om op deze manier een paard/pony te laden. In het dagelijkse werk met mijn paard doe ik niet veel met natural horsemanship, maar met het probleem trailerladen heeft het echt super geholpen! Zoals ik hierboven al schreef stond mijn paard na anderhalve dag alweer ontspannen op de trailer. Dat terwijl hij afgelopen zaterdag mijn vriend nog bijna vol in zijn maag had getrapt en naar mij begon te maaien met zijn voorbenen tijdens het laden. Heel leuk als je op een wedstrijdterrein staat en uiteindelijk na 2 uur gedoe toch moet besluiten om ruim een uur terug te rijden (op het paard)naar stal. Ook ik ben in de fout gegaan om mijn paard de trailer in te dwingen, met zweepjes, longeerlijn en uiteindelijk als noodgreep maar een blinddoek. Bij sommige paarden werkt dit misschien een keer, maar uiteindelijk bereik je daar dus helemaal niks mee. Volkomen terecht heeft mijn paard zich verdedigd door te gaan slaan/maaien en steigeren. Door intensief te gaan oefenen volgens de handleiding had mijn paard (het is gelukkig een snelle leerling!) binnen de kortste keren door dat hij op de laadklep rust kreeg en een aai, dit staat niet in de handleiding, maar Umay is gek op knuffelen. Na er een nachtje over geslapen te hebben rende hij de volgende dag de klep op. Hij was duidelijk klaar voorde volgende stap. Na een paar keer proberen liep hij uiteindelijk de trailer helemaal in. Ik heb dit een aantal keer herhaald en hem daarna een tijdje terug in de paddock gezet. Later op de dag heb ik hem opnieuw een aantal keer geladen en uiteindelijk de stang erachter gedaan en de klep dicht. Vandaag hebben we zelfs een stukje gereden en naderhand weer opnieuw geladen. Ook dit pakte hij goed op en... hij was voor het eerst ontspannen tijdens de rit! Onze volgende stap? Laden, naar vreemd terrein rijden en daar wat wandelen, dan op vreemd terrein laden en weer terug naar huis. Hopelijk pikt hij dit ook snel op en hebben we helemaal geen problemen meer met laden. Het fijne van deze methode? Je kan je paard helemaal zelf laden, omdat hij/zij er zelf inloopt en je paard/pony maakt zelf de keuze om de trailer in te lopen en zal daardoor ontspannender zijn. Het allerleukst vind ik dat hij nu de trailer al in wilt voordat ik het vraag en dan moet ik meneer nog corrigeren ook! Dus voor iedereen die moeite heeft met laden, blijf het op deze manier volhouden hoor, uiteindelijk gaat je paardje vol vertrouwen de trailer in.
0
0

contact