Inloggen

Telepathie Telepathisch praten met dieren, kan dat wel?

De blauwe doos
De blauwe doos
Wat zit erin?


Telepathie, paranormale begaafdheid, praten met dieren. Een favoriet onderwerp van vele paardeneigenaren. Er zijn mensen die er heilig in geloven, maar er zijn ook critici. Natuurlijk zijn er veel anekdotische "bewijzen" van mensen die vrij rake beweringen konden doen over bijvoorbeeld bepaalde paarden, maar vaak is onduidelijk hoeveel "voorkennis" er aanwezig was. Onbewust geef je bij een consult een enorme berg informatie, en uiteraard hoor je meer over de succesverhalen dan over de faliekante mislukkingen. Wij vonden het tijd voor een test.

Om meer licht in deze verlichte materie te scheppen hebben wij onderstaand experiment opgezet. Het experiment is speciaal zo opgezet dat er geen enkele onduidelijkheid kan zijn. De kans op succes - "een rake uitspraak" - hebben we geprobeerd zo groot mogelijk te maken.

Let op!!! Het experiment is beëindigd. Het is niet langer mogelijk nieuwe antwoorden in te zenden. We hebben de pagina echter in de oorspronkelijke staat gelaten zodat een ieder nog kan zien hoe het was opgezet, alleen het hoofdstuk Resultaten is aangepast aan de bevindingen van dit onderzoek. Het lijkt in de rest van de tekst dus alsof je nog mee kunt doen maar dat is niet zo! Wel is de opzet en uitslag nog steeds interessant.

Voor wat hoort wat

Uiteraard willen we dat zoveel mogelijk mensen meedoen. We gaan er van uit dat paranormaal begaafden niets liever zouden willen dan via aantonen dat telepathie echt bestaat, maar voor degenen die onder het motto "ik hoef niets te bewijzen" een andere motivatie nodig hebben, hebben we een geldprijs beschikbaar gesteld van maar liefst 300 Euro! Deze prijs is voor de winnaar, maar voor diegenen die "niet uit zijn op financieel gewin" maken we het geld over naar een goed doel naar keuze van de winnaar.

Waarom zou je meedoen?

Waarom zou je niet meedoen? Door mee te doen help je te bewijzen dat telepathie echt bestaat. Bovendien kun je er een leuk bedrag mee verdienen, of ons ertoe bewegen een fiks bedrag over te maken naar een goed doel. We kunnen ons dan ook niet goed voorstellen wat de redenen zouden kunnen zijn om niet mee te doen, en vinden dan ook dat een paranormaal begaafde die zich ervan weerhoudt, een flink stuk aan geloofwaardigheid verliest.

Het experiment

Het experiment is eenvoudig van opzet. We hebben een paar voorwerpen, onder toeziend oog van onze paarden, in een doos gestopt.

De vraag is: Wat zit er in de doos?

Paragnosten hanteren verschillende manieren om tot een rake uitspraak te komen. De een concentreert zich graag op een foto, de ander praat met dieren, al dan niet door middel van visuele plaatjes. We hebben geprobeerd om een zo groot aantal mogelijke manieren realiseerbaar te maken, teneinde een zo hoog mogelijk slagingspercentage te bewerkstelligen.

Op de volgende manieren kun je te weten komen wat er in de doos zit:

Gebruik maken van een foto.
De foto op deze webpagina is gemaakt terwijl de voorwerpen al in de doos zaten. Je kan dus gemakkelijk de foto uitprinten, en je er op concentreren, je hand erop leggen, de foto onder je kussen leggen, of wat er dan ook nodig is om tot een kloppende uitspraak te kunnen komen. Voor degenen die een foto op hogere resolutie wensen hebben we bovendien een te downloaden foto beschikbaar.
Communicatie met onze paarden.
Onze paarden hebben gezien wat we in de doos hebben gestopt! (Als bewijs hebben we dit gefilmd, en dit filmpje kun je nu al downloaden, maar de code om het filmpje te kunnen uitpakken geven we pas vrij nadat de test is afgelopen). Onze paarden weten het geheim, en we hebben ze gezegd dat ze hun best moeten doen om het te verklappen. De voorwerpen die in de doos zitten zijn voorwerpen die paarden goed herkennen, en die goed in beeldvorm over te dragen zijn. Wie met paarden kan praten zou gemakkelijk de inhoud van de doos moeten kunnen achterhalen.
De webcam keek toe tijdens het experiment
De webcam keek toe tijdens het experiment
Jarenlang hadden we een webcam lopen waarmee we zelf en waarmee onze bezoekers van de site naar onze paarden konden kijken. De webcam is nu niet meer in gebruik maar destijds kon het experiment via de cam in de gaten worden gehouden.
Visueel contact.
De doos en de paarden zijn voortdurend live te bekijken via onze webcam. Er zit een paar seconden vertraging in vanwege de verzending van de beelden via internet, maar meer ook niet. (In de schemering lijkt het alsof het hier nog licht is, maar dat komt door de uitzonderlijk hoge lichtgevoeligheid van de camera, het is echt live wat je ziet!)
Het filmpje.
We hebben een filmpje gemaakt waarop we, onder toeziend oog van de paarden, de voorwerpen in de doos stoppen. Het filmpje bevat dus het geheim, en dat filmpje kun je nu al vast downloaden! Je hebt echter een wachtwoord nodig om het filmpje te kunnen uitpakken, en dat wachtwoord geven we pas nadat het experiment is afgelopen. Maar het filmpje, dat je nu al vast op je computer kan zetten, op een CD kunt branden, etc. bevat dus wel al de goede antwoorden!

We hebben drie, voor paarden gemakkelijk herkenbare, voorwerpen in de doos gestopt. Het experiment bestaat uit twee delen:

Deel I: 1 voorwerp kiezen uit tien mogelijke antwoorden.
Bij dit onderdeel hoef je maar 1 van de voorwerpen goed uit te kiezen. We hebben een lijstje gemaakt met tien mogelijke antwoorden; 1 ervan is goed. De kans is dus 10% dat je de goede raadt, als je je tenminste beperkt tot raden. De bedoeling is natuurlijk dat je je paranormale gaven aanwendt om de goede te kiezen, hoe beter je hierin bent, hoe groter de kans wordt dat je de goede uitkiest. We bepalen na afloop het keuzepercentage van ieder antwoord, en dat zal bij uitsluitend "raden" dicht bij de 10% komen te liggen. Hoe meer mensen echter door telepathie het goede antwoord kiezen, hoe hoger dat percentage zal worden. Voor ons is de hamvraag dan ook: "Wordt het goede antwoord vaker gekozen dan de foute antwoorden?" Als dat zo is dan is dit een duidelijke aanwijzing dat telepathie bestaat.
Deel II: Wat zijn de andere twee voorwerpen die in de doos liggen?
Bij dit onderdeel moet je de overige twee voorwerpen benoemen. Het zijn soortgelijke voorwerpen als die je in het eerste deel van de test kon kiezen, maar we hebben nu een ruimere selectie voorwerpen gebruikt.

Wanneer je als eerste de drie goede voorwerpen kiest, heb je gewonnen en zijn de 300 Euro voor jou of voor het goede doel naar jouw keuze! Je hebt dan een indrukwekkende prestatie geleverd die ongetwijfeld voor velen het bewijs zal zijn dat telepathie werkt!

Betrouwbaarheid

Leuk zo'n experiment, maar wat zegt het als het aan alle kanten manipuleerbaar is? Niets, dus hebben we alle moeite genomen om de test zo degelijk mogelijk op te zetten.

De kans op een goed antwoord bij raden.
Voor het eerste deel van de test is de kans op een goed antwoord 10%. Wij willen graag weten of er vaker dan 10% het goede antwoord wordt gekozen; dat zou kunnen betekenen dat er een spirituele factor meespeelt. Voor het tweede deel van de test is de kans om het goede antwoord te raden niet zo groot. Bij een keuze uit 100 mogelijke voorwerpen is de kans dat je met raden goed scoort al 10*100*100, oftewel 1:100000. Je kan natuurlijk een paar duizend keer raden om zodoende je kans te vergroten, maar dat zal je veel tijd kosten, temeer omdat je evenzoveel werkende e-mailadressen zult moeten aanmaken. 300 Euro is dan maar een schamele beloning voor zoveel inzet... Het mogelijke aantal voorwerpen is in werkelijkheid bovendien veel hoger dan 100, dus de kans op een goed antwoord bij gokken zal in de praktijk nog veel lager uitvallen.
Wij kunnen niet sjoemelen.
Het gevaar bij een experiment als deze is dat, wanneer de uitslag van de test niet overeenkomt met de gehoopte uitslag, de bedenkers van de test worden beschuldigd van manipulatie of oneerlijkheid. We hebben daarom geprobeerd om onze eerlijke bedoelingen zoveel mogelijk controleerbaar te houden.
  • We kunnen naderhand niet zeggen dat er wat anders in de doos zat dan dat er werkelijk in zit. We hebben namelijk een filmpje gemaakt waarin we, onder toeziend oog van de paarden, de voorwerpen in de doos stoppen. Dat filmpje kun je NU al downloaden. Je kan het filmpje echter pas uitpakken als je het juiste wachtwoord weet, en dat wachtwoord maken we pas bekend nadat het experiment is beëindigd. Maar als je het filmpje nu al vast downloadt, dan heb je zekerheid dat wij niet tijdens de looptijd van het experiment nog snel wat kunnen veranderen, of naderhand kunnen liegen over de inhoud van de doos.

  • We kunnen niet ontkennen dat er goede antwoorden zijn gegeven. De gegeven antwoorden zijn namelijk voortdurend online te bekijken. Je kan zelf zien dat je antwoord direct in het lijstje komt te staan, en je kan ook regelmatig controleren dat er niet zomaar antwoorden van het lijstje verdwijnen. Ieder antwoord krijgt een opvolgend nummer, en we kunnen dus geen antwoorden verwijderen zonder dat er gaten ontstaan, of zonder dat bestaande antwoorden worden overschreven.

Deelnemers kunnen niet sjoemelen.
De hoofdprijs is voor sommigen wellicht aantrekkelijk genoeg om te proberen op oneerlijke wijze te winnen. We hebben twee manieren bedacht waarop je vals zou kunnen spelen:
  • Je gaat stiekem in de doos kijken. Tja, dat zou kunnen, maar: De doos zit stevig op slot en is aan de stellage verankerd. Het is niet iets dat je "snel even" kan doen. Bovendien staat de doos voortdurend onder toeziend oog van de webcam. De hele wereld kan dus toekijken hoe je de boel beduvelt. Natuurlijk is het wel eens donker, maar de webcam heeft minder licht nodig dan een mens! Als de webcam niets meer ziet dan zie jij de doos niet eens meer, en zodra je een lamp meeneemt ziet de webcam dat ook! Alle beelden worden op onze computer opgeslagen, dus al kijkt er op dat moment even niemand (durf je die gok te nemen?), wij zien het sowieso wel!

  • Je downloadt het filmpje en raadt het goede wachtwoord. Welnu, als je het goede wachtwoord weet te raden, dan vinden wij dat eerlijk gezegd eveneens een bewijs dat telepathie werkt, en gunnen je dan graag de hoofdprijs!

Meerdere keren meedoen.
We proberen dit, door controle op e-mailadres, naam en ip-nummer te voorkomen, maar voor het experiment zelf maakt het niet zoveel uit. De statistische verdeling van niet-paragnosten zal hierdoor niet worden beïnvloed; als je gaat raden blijft de kans op ieder antwoord even groot. Je zal bijvoorbeeld, als je dobbelt, verhoudingsgewijs niet vaker een 6 gooien als je meerdere keren speelt, de verdeling blijft gewoon 1/6de. Paranormaal begaafden zullen hun keuze blijven herhalen (als je het goede antwoord weet, waarom dan iedere keer iets anders invullen?) maar kunnen toch maar een keer winnen, dus meerdere pogingen zijn zinloos.
Encryptie van het filmpje.
Het filmpje bevat het geheim. Hoe groot is de kans dat het filmpje voortijdig (dus voor we het wachtwoord vrijgeven) wordt gekraakt? We denken dat die kans vrij klein is. Voor de encryptie is gebruik gemaakt van 256-bit AES encryption. Op internet kun je hierover de volgende informatie vinden: How Strong is 128-Bit AES Encryption? What is the chance that someone could use the "DES Cracker"-like hardware to crack an AES key? In the late 1990s, specialized "DES Cracker" machines were built that could recover a DES key after a few hours. In other words, by trying possible key values, the hardware could determine which key was used to encrypt a message. Assuming that one could build a machine that could recover a DES key in a second (i.e., try 255 keys per second), then it would take that machine approximately 149 thousand-billion (149 trillion) years to crack a 128-bit AES key. To put that into perspective, the universe is believed to be less than 20 billion years old.

Spelregels

Deelname
Iedereen mag meedoen. Voor de statistische uitslag van het experiment zelf maakt het niet veel uit of je meerdere keren meedoet, maar we willen graag het gokgehalte zo laag mogelijk houden. Dus: Per e-mailadres kun je maar 1 keer meedoen. Je krijgt per email te horen of je hebt gewonnen, dus het heeft geen zin om niet-bestaande e-mailadressen te gebruiken. Bovendien controleren we naam en ip-adres.
Privacy
In verband met het karakter van dit experiment zullen je naam en je keuzen op deze website worden gepubliceerd. Je e-mail adres en overige gegevens zullen daarentegen niet worden getoond en niet aan derden worden verstrekt.
Beoordeling
Bij de beoordeling van de ingevulde antwoorden hanteren we soepele regels. Zo zouden we bij het eerste voorwerp, dat kan bestaan uit 1 van onderstaande afbeeldingen, voor bijvoorbeeld "schrikdraad" ook "poortgreep" goed tellen, bij "laken" ook "zeil", bij "emmer" bijvoorbeeld ook "voerbak", etc. De volgorde van het tweede en derde voorwerp maakt natuurlijk niets uit.
Beëindiging van het experiment
Het experiment eindigt:
  • Uiterlijk 5 december 2005
  • Wanneer er sprake is van fraude (bijvoorbeeld diefstal of openbreken van de doos)
  • Bij technische storingen waarbij gegevens verloren zijn gegaan en/of de webcam buiten bedrijf raakt.

Zodra de test is beëindigd zal de juiste inhoud bekend worden gemaakt, het wachtwoord voor het filmpje worden vrijgegeven, en de winnaar worden geïnformeerd.

Winnaar
Degene die het eerst de inhoud van de doos weet te benoemen is de winnaar. De winnaar krijgt bericht per e-mail. De 300 Euro zal binnen een week worden overgemaakt op een door de winnaar aan te wijzen rekening.

Meedoen

Vul onderstaand formulier in om mee te doen.

Let op: het experiment is beëindigd. Het is niet langer mogelijk nieuwe antwoorden in te zenden. We hebben de pagina echter in de oorspronkelijke staat gelaten zodat een ieder nog kan zien hoe het was opgezet, alleen het hoofdstuk Resultaten is aangepast aan de bevindingen van dit onderzoek. Het lijkt in de rest van de tekst dus alsof je nog mee kunt doen maar dat is niet zo! Wel is de opzet en uitslag nog steeds interessant.

Deel I

Kies voor het eerste voorwerp uit 1 van onderstaande mogelijkheden:


Borstel

Ontwormspuit

Kluister

Bal

Appel

Schrikdraad

Halster

Hooi

Laken

Emmer

Deel II

Benoem hier het tweede en derde voorwerp: (Dit kunnen andere voorwerpen zijn dan hierboven genoemd).

Tweede: Derde:

Persoonlijke gegevens

Vul hieronder je persoonlijke gegevens in. Alleen je naam wordt op de website getoond, de rest blijft geheim. De laatste vraag is om te zien of mensen die zichzelf als paranormaal begaafd beschouwen daadwerkelijk beter scoren op Deel I dan anderen.

Naam: Email:

Ik beschouw mezelf als paranormaal begaafd.

Verzenden

Wanneer je klaar bent, druk dan op onderstaande knop. Controleer goed of je alles hebt ingevuld en of je email-adres foutloos is ingevoerd. Let op! Eenmaal verzonden gegevens kunnen niet meer worden gewijzigd. Per e-mail adres kan maar één keer worden meegedaan!

Het experiment is beëindigd. Het is niet langer mogelijk nieuwe antwoorden in te zenden.

Resultaten

Het experiment is, geheel volgens de aankondiging, op 5 december 2005 beëindigd, en het benodigde wachtwoord om het filmpje te kunnen bekijken is nu bekendgemaakt. De goede antwoorden kun je zien op het filmpje dat je vooraf kon downloaden.

Er waren 129 antwoorden ingezonden, waarvan we er 1 hebben moeten afkeuren omdat er geen naam en e-mailadres was ingevuld. De afgekeurde inzending bevatte overigens geen enkel goed antwoord. Er bleven dus 128 inzendingen over.

Wachtwoord voor het filmpje

Het wachtwoord dat je nodig hebt om het filmpje te kunnen bekijken is:
poi78uy!tvbnm? (zie je wel, dat zou je nooit kunnen hebben raden!)

Het eerste voorwerp

Hieronder de percentages van de gekozen voorwerpen:


27,34%

12,50%

2,34%

16,41%

7,03%

3,13%

14,06%

4,69%

3,91%

8,59%

Opvallend is dat het eerste voorwerp verreweg het hoogste scoorde. We twijfelen er nu een beetje aan of dit voorwerp niet de eerste plaats heeft gehaald omdat het op de eerste plaats stond, en mensen wellicht dachten dat wij dachten dat de meeste mensen zouden denken dat we het juiste voorwerp niet vooraan zouden zetten en we dat dus expres juist wel hebben gedaan. Ok, vergeet het maar. We hadden gewoon moeten zorgen dat iedere keer als de pagina werd bekeken de voorwerpen op een andere volgorde stonden. Dan hadden we ons nu niet het hoofd hierover hoeven te breken.

Het goede antwoord, de bal, scoorde als 1 na hoogste. Wanneer je het "effect van het eerste voorwerp" weg zou laten dan zou het goede antwoord wellicht het meest zijn gekozen. Maar eerlijk is eerlijk, echt eruitspringen zou het goede antwoord dan nog niet hebben gedaan; het halster scoorde bijna net zo hoog.

Tweede en derde voorwerp

Het tweede en derde voorwerp is niet geraden, ondanks de ruimte tolerantie die we hadden ten aanzien van de bewoordingen die mochten worden gebruikt om het voorwerp aan te duiden. Niemand kwam er ook maar een beetje bij in de buurt, en dat is opmerkelijk aangezien het voor de hand liggende voorwerpen waren.

Paranormaal begaafden

De inzenders konden op het formulier aangeven of ze vonden dat ze paranormaal begaafd waren. Er waren 13 inzenders die zichzelf paranormaal begaafd vonden. Deze mensen scoorden echter beduidend slechter dan de anderen: Het eerste voorwerp werd maar door 1 van die mensen juist aangewezen (7,69%). Deze groep toonde daarentegen een sterke voorkeur voor het halster met maar liefst 30,76%. Het tweede en derde voorwerp werd ook hier niet correct aangewezen.

Van de "bekende" paranormaal begaafden heeft niemand meegedaan, althans niet onder hun eigen naam. We kunnen slechts gissen wat daarvan de reden is geweest.

Antwoorden bekijken

Op het volgende overzicht zie je alle antwoorden, exact op de manier waarop ze bij ons zijn binnengekomen.

Antwoorden bekijken

Conclusies

Niemand heeft de juiste voorwerpen kunnen aanwijzen, terwijl het voorwerpen waren die we speciaal hebben uitgekozen om zowel via beelden als associatief (in "paardentaal", dus bijvoorbeeld "rond ding", "bah", "stuk-boom,lekker") te kunnen worden aangewezen. Dit had toch mogelijk moeten zijn, vooral als je bedenkt hoe gedetailleerd sommige paranormaal begaafden de ideeën van paarden weergeven. Wellicht hebben de echte paranormaal begaafden niet meegedaan, maar naar de redenen daarvan kunnen we dan slechts gissen. De motivatie om 300 Euro voor een goed doel te kunnen verdienen was blijkbaar niet hoog genoeg.

De "gelovigen" zullen bevestiging vinden in het feit dat de bal hoger scoorde dan je op grond van de statistiek zou verwachten, de "ongelovigen" zullen bevestiging vinden in het feit dat niemand de goede voorwerpen kon aanwijzen en het eerste voorwerp niet eens het meest gekozen antwoord was. Dit zal wel niet het laatste onderzoek blijven dat aan dit onderwerp is gewijd maar in onze test heeft dus niemand van de meer dan honderd deelnemers de goede antwoorden kunnen geven.

Downloads

"Wat zit er in de doos.avi"
Dit is een filmpje waarin je kan zien wat we in de doos hebben gestopt, en hoe we dat, onder toeziend oog van onze paarden, in de doos hebben gedaan. Het filmpje is echter beveiligd met een wachtwoord, en dat wachtwoord geven we pas vrij na afloop van het experiment. We stellen het filmpje nu al vast beschikbaar zodat je zekerheid hebt dat we niet na afloop kunnen liegen over de inhoud van de doos.
Het filmpje zit in een zelf-uitpakkend exe-bestand van 2 Megabyte. (update 15 jaar na de test: dit filmpje is niet meer te downloaden, we hebben het niet meer)
"paradoos.jpg"
Dit is een fotobestand in hoge resolutie waarop de - gesloten - doos staat. Speciaal voor diegenen die een tastbare foto wensen om zich op de vraag te kunnen concentreren "Wat zit er in?".

Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


e m kraak
Je zou het ook rijden met je navel kunnen noemen, Aragorn, of focusrijden. Geen zaklantaarn visualisatie bij nodig tenzij dat jou zelf helpt met focussen. Ik denk dat je tezamen met je zaklampfocus nogal wat al dan niet subtiele lichaamstaal aanwijzingen geeft en dat dit de verklaring is.
1
0

Misschien begrepen je paarden het niet goed. ;) zelf maak ik bij het rijden altijd gebruik van visualisatie;ik zie een licht als van een zaklantaarn voor me en daarmee geef ik aan waar het dier heen moet, als leidraad. Noem het telepathie als je wilt, maar dit experiment voelt meer als gedachtelezen en daar ben ik principieel op tegen. Zelf zou ik het niet waarderen als iemand voor 300 euri in mijn herinneringen zat te rotzooien. Maar dat terzijde, tis ook al zo lang geleden. Zelf ben ik tamelijk nuchter, dus als iemand een alternatieve verklaring weet waarom hij zonder teugels of andere aanwijzingen behalve mijn visualisatie altijd de juiste kant op gaat, zou ik het zeer waarderen als diegene die verklaring geeft.
0
0

Wat waren voorwerp 2 en 3?
0
0

Mmm....laat ze maar dicht die doos...Misschien is het wel de doos van Pandora....wie weet wat er van komt.
0
0

das redelijk gekneusd, zo lang na datum !!
0
0

bal,strijkijzer en een sok
0
0

Een zwarte hoeven krabber, een paar sliertjes hooi, en iets lekkers?
0
0

marjolijn
Tja.... of jullie paarden hadden unaniem besloten niks te verklappen.... :-D
0
0

Ik denk een emmer, schrikdraad en een bal.
0
0

laars
0
0

Breng de volgende keer (als er nog een keer zo'n test komt) een artikeltje uit in het blad paraview.... waarschijnlijk dat je dan véél meer bezoekers hebt die wel als paranormaal begaaft iemand deze uitdaging aan willen gaan. Succes (ik hou deze site alvast in de gaten in afwachting op de volgende test)
0
0

Vind dat het een beeeetje in het belachelijke wordt getrokken hoor. Waarom moet het trouwens zonodig 'bewezen' worden, en dan ook nog met een geldprijs? Bah... Bovendien werkt telepathie of paranormaal contact tussen mens en dier (of mens en mens, maakt niet uit) niet zo, dat je op zo'n gerichte vraag 'wat zit er in de doos' huppekee, zomaar antwoord krijgt. In telepathisch contact komt er naar boven wat op dat moment belangrijk is en dat kan dus heel goed iets zijn wat niets met die domme doos te maken heeft, maar wat op dat moment van belang is om te weten, voor die mens of dat dier. Kom op, maak er niet zo'n stom spelletje van...
1
-1

Ik vind het een leuk expiriment. Alleen merkwaardig dat nog niemand het heeft. Ik ga gokken wormenspuit, hoevenkrabber en ehhhh beugel. Ik heb nog wel wat bijzondere verhalen over telepatie. Even in het kort. Meisje was op vakantie. Pony op stal loopt ineens niet lekker. Ik stuur een foto door naar zwitserland. Met vraag wat heeft hij. Ik krijg terug. Heeft gerolt te dicht bij het hek, zijn been raakte het hek, hij schrok en trok zijn been terug waardoor hij nu last van zijn been (bult) en rug heeft. Zie de pijltjes op de foto. Wij hebben de foto meegenomen en zijn gaan voelen en kijken bij de pony en het was zo.
0
0

borstel, tandpasta, haar spay
0
0

agness
ik kan het filmpje nie openen:s en ik ben toch wel erg benieuwd wat nou de 2e en 3e voorwerpen waren...
0
0

schitterend, je moet er maar opkomen...:-D
0
0

Loes Scheres
grandioos, ik heb erg moeten lachen, toen ik zag wat in die doos zat
0
0

Prachtig! Vooral toen ik de andere twee voorwerpen zag.
0
0

Zo, ik vond het een leuk expiriment, misschien dat de volgende keer Jomanda en die knul van life en cooking mee willen doen? Of is dat te riski? Nienie
0
0

Ik weet het niet, maar ik denk wel dat er meer is tussen hemel en aarde... Als ik win weet ik nog niet wat ik er mee zal gaan doen... misschien wel gewoon naar een goed doel ofzo... Eerst maar zien dat je wint ;)
0
0

ik geloof ook wel dat telepathie bestaat, maar niet tussen mensen en dieren die geen band met elkaar hebben.als er iets met mijn paard is weet ik dat, al ben ik op mijn werk.maar als ik dat van alle paarden zou moeten aanvoelen was het niet best met me gesteld ;). ik moet zeggen dat ik vroeger een kat had die weg was en toen ik aangereden was door een vrachtwagen was hij er weer, een nacht heeft hij over me gewaakt en toen was hij weer weg... toeval???
0
0

Natascha Hartendorf
Voor de liefhebber van wetenschappelijke onderzoeken naar dit soort zaken is "Het Veld" van Lynne Mc Taggart isbn 9020283391 een echte aanrader. Gaat overigens niet over paarden.
0
0

Ik heb ook meegedaan ... niet dat ik denk te winnen, maar als het wel is geef ik het geld aan de gehandicapten kinderen zodat deze een keertje "op mijn kosten" kunnen paardrijden bij onze stichting 't Huifbed
0
0

Als ik win dan wil ik voor 300euro met jullie praten over hoe jullie over paarden denken en hoe jullie de paarden trainen.
0
0

Tja, what can I say, in dat geval ga ik het zeggen Ilona ; nen broodrooster ! :-) Nee mij overtuig je niet zo snel ... sorry. Blue box closed..
0
0

contact